Política

tribunals

memòria històrica

Una jutge d'Alacant obliga l'Ajuntament a restituir les plaques retirades dels carrers amb noms feixistes

La magistrada atén la petició del PP contra una decisió de l'equip de govern i suspèn cautelarment el canvi de noms

La titular del jutjat del contenciós administratiu número quatre d'Alacant ha accedit a la mesura cautelar proposta pel grup municipal del PP en l'Ajuntament contra la decisió de la junta de govern local de canviar de nom als carrers amb denominacions franquistes. La magistrada ha decidit suspendre la mesura municipal i ha ordenat reposar les plaques ja retirades.

D'aquesta forma ha atès el recurs presentat pel PP el passat 7 de desembre contra l'acord de la junta de govern que va decidir aquest canvi en el nom dels carrers. Així ho arreplega la interlocutòria del jutjat, amb data d'aquest mateix dijous, i que s'ha fet pública a través del TSJ valencià.

La jutgessa ordena la paralització del canvi de plaques de retolació de les vies públiques “en aquelles en les quals materialment no s'haguera produït”, el restabliment “com més prompte millor” de les plaques primitives en les quals s'haja fet i la retirada de les quals ja s'hagueren col·locat.

A més, ordena la paralització de tots els tràmits administratius iniciats amb vista al canvi de denominació de les vies afectades així com el deslliurament de les comunicacions oportunes a les persones, entitats, organismes afectats i als caps de diferents àmbits i unitats administratives municipals, per a fer-los saber que aquest acte administratiu es troba suspès i, per tant, no pot desplegar els seus efectes.

Cap raó d'urgència

En la interlocutòria s'indica que l'Ajuntament d'Alacant malgrat tenir coneixement no solament del recurs sinó a més de l'obertura de la corresponent peça de mesura cautelar va procedir “de manera precipitada i immotivada, atès que no concorrien raons d'urgència” a la realització de l'acte administratiu impugnat.

La jutgessa cita com a jurisprudència un document del Tribunal Suprem de 2 de març de 2016 i conclou que l'administració, per tant, no pot executar un acte administratiu que ha sigut recorregut per l'interessat i sobre el qual s'ha sol·licitat l'adopció de mesures cautelars.

A açò afig que en aplicació de la doctrina és “evident” que l'administració, en haver executat l'acte administratiu malgrat conèixer la tramitació de la mesura cautelar, “va furtar tal competència a l'òrgan judicial” en els termes emprats pel Tribunal Suprem.

L'equip de govern d'Alacant va anunciar el passat mes de juliol la seua intenció de canviar els noms de carrers relacionats amb la guerra civil espanyola i el règim franquista en la ciutat a partir dels mesos de setembre i octubre, en aplicació de la Llei de Memòria Històrica. A mitjan desembre, el consistori va engegar la mesura de canvi del primer dels 46 carrers franquistes de la ciutat, de manera que l'avinguda Adolfo Muñoz Alonso, en el barri de Sant Blas, va passar a ser de les “27 Constituents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.