Política

municipal

nou pacte de govern

El govern coral entra a Malgrat

Prospera sense entrebancs la moció de censura de JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP contra l'alcalde del PSC Joan Mercader

Carme Ponsa (JxM) agafa el relleu i trenca amb 38 anys de lideratge socialista a l'Ajuntament

Sense sorpreses, amb crits al carrer i dins l'ajuntament i un ambient crispat a la sala de plens. La moció de censura impulsada pels grups de Junts per Malgrat (JxM), ERC, el PDeCAT i la CUP contra l'alcalde Joan Mercader (PSC) va prosperar ahir al migdia i Carme Ponsa (JxM) va ser proclamada nova cap d'un govern que va ser reiteradament qualificat de “coral” per les quatre forces que en formen part. L'acte es va dur a terme amb el suport sorollós tant de detractors del canvi com de defensors, i s'hi van poder veure els caps de les direccions comarcals tant d'ERC com del PSC i la inesperada presència de la secretària de Política Municipal dels socialistes i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i del secretari d'Organització, Salvador Illa. No en va, es tractava d'un moment dramàtic pel partit en tant que es perdia una alcaldia històrica liderada pel PSC durant 38 anys.

Les intervencions dels portaveus de les diferents formacions van seguir el guió previst. Els impulsors de la moció van defensar aquest instrument democràtic per posar fi a la “inacció, la inoperància, la passivitat, la manca de sensibilitat envers les persones i de projecte de poble” i des del PSC s'han concentrat les acusacions contra la ja alcaldessa, Carme Ponsa, a qui el portaveu socialista, Òliver Sánchez-Camacho, ha titllat de “traïdora i mentidera” i l'ha equiparat al Judes bíblic tot recordant que en les darreres eleccions ja va trencar per la meitat l'antiga CiU. “Aquest és un pacte de l'odi i els arguments de la moció de censura són ridículs i preferim mil vegades estar a l'oposició que governar amb traïdors”, va etzibar Sánchez-Camacho.

Lluny d'aquest discurs més passional, l'alcalde sortint, Joan Mercader, va moderar el to però també va acusar els grups, sobretot JxM, d'orquestrar un pacte amb l'única finalitat de fer-lo fora. Va negar que s'hagués menystingut el soci de govern i va defensar la gestió feta al capdavant de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. “Marxo amb el cap ben alt i amb la consciència tranquil·la perquè he governat per a tothom.” Prèviament, Carme Ponsa va ser l'encarregada d'argumentar els motius tant del trencament del pacte amb el PSC com de la moció de censura. “El PSC ha governat com si estigués sol, ens ha enganyat i menyspreat, no ha facilitat el diàleg i l'alcalde ha resolt els problemes a través de les xarxes socials”, va dir, i hi va afegir que demanava perdó als malgratencs per no haver fet el pas abans.

Un govern fracassat

Des d'ERC, Ramir Roger va destacar que la moció de censura era “la resposta a la manera de governar del PSC”. “Cal que reflexionin, perquè han estat incapaços de mantenir un acord que els garantia un mandat còmode. Nosaltres hem posat Malgrat per davant de tot i no venim aquí a ocupar una cadira”, va assenyalar Roger. Neus Serra, portaveu del PDeCAT, va considerar que la situació política a què s'havia arribat a Malgrat era una mostra clara del “fracàs” del govern socialista. “Ha estat incapaç de teixir complicitats i ha oblidat que ja no governava amb majoria”, va comentar.

Per la CUP, l'alcalde Mercader “s'ha dedicat a fer molta propaganda, a vendre molta imatge, però no és vàlid”. “Això és el producte del que s'ha guanyat”, va assenyalar la portaveu, Núria Casajuana. Mireia Castellà, de JxM, va avançar alguns dels punts clau del nou govern, que inclourà l'estudi per remunicipalitzar serveis com l'aigua i l'escola bressol, la dissolució de l'empresa pública Malgrat Turisme, la priorització dels Serveis Socials i un pla d'acció contra els grafits i les pintades als carrers, entre d'altres. L'únic suport que va obtenir el PSC va ser el de la regidora del PP, Anna Vega.

Al PSC li cal molta reflexió i autocrítica, perquè no sempre tot és culpa de l'altre
Ramir Roger
portaveu d'erc a l'ajuntament de malgrat de mar
Amb aquest gest trenquem el règim del 78 i apostem pel poder popular
Núria Casajuana
portaveu de la cup a l'ajuntament de malgrat de mar
Qui s'ha pensat que són [al PSC]? Sempre han fet el que els ha vingut de gust
Neus Serra
portaveu del PDecat a l'ajuntament de malgrat
D'autoritari, res. Potser he pecat de massa dialogant i he governat per a tothom
Joan Mercader (PSC)
exalcalde de malgrat de mar
Treballar per Malgrat s'ha de fer conjuntament, i en el PSC no hi pots confiar
Carme Ponsa (JxM)
alcaldessa de malgrat de mar
Esperem que estiguin a l'altura de les expectatives
Anna Vega
portaveu del pp a l'ajuntament de malgrat de mar

Un equip per a una alcaldessa

La presència de la CUP en el nou govern a quatre de Malgrat ha deixat petjada en el nou organigrama de govern, que defuig qualsevol estructura “presidencialista”. En aquest sentit, s'insisteix que, tot i que l'alcaldessa serà la cara visible del govern, formarà part d'un equip on hi són representades les quatre forces. La creació d'un nou òrgan batejat com a Comitè de Govern, on es debatran de manera conjunta tots els projectes abans de traslladar-los a aprovació a la junta de govern, n'és la prova més clara. Hi haurà quatre grans àrees: Territori, Medi Ambient i Sostenibilitat, a mans de JxM però amb àmbits concrets per a ERC; Serveis a la Persona i Habitatge, a càrrec del PDeCAT; Govern Obert, Serveis Generals i Participació Ciutadana, responsabilitat d'ERC, i Cultura, Patrimoni, Joventut i Ensenyament, que compartiran ERC i la CUP. La regidora de la CUP Núria Casajuana serà primera tinenta d'alcalde i donarà suport al govern a banda de tenir certes competències a l'àrea de Territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.