Política

JOAN-LLUÍS MARFANY

HISTORIADOR. AUTOR DE 'NACIONALISME ESPANYOL I CATALANITAT. CAP A UNA REVISIÓ DE LA RENAIXENÇA'

“La nació espanyola no existeix abans del 1808”

“Enlloc [com a Catalunya] hi ha un grup tan considerable de gent amb la idea clara que Espanya no ve donada sinó que s'ha de fer”

“Quan neix en els catalans la idea de la nació espanyola no perden el sentit que són catalans”

“Anant per les Castelles venent draps catalans s'acostumen a pensar en Espanya com una cosa pròpia”

La suposada Renaixença és un acte d'homenatge a la llengua catalana un cop l'any
L'eufòria nacionalista que genera la Guerra de la Independència no té aturador

Ni la Renai­xença va ser cap renai­xença cata­lana, ni els noms que tra­di­ci­o­nal­ment s'hi han asso­ciat van ser cata­la­nis­tes. La bur­ge­sia cata­lana i els seus intel·lec­tu­als van ser els cre­a­dors del naci­o­na­lisme espa­nyol, que van pro­moure junt amb un regi­o­na­lisme català. Així ho revela un assaig rigorós de l'his­to­ri­a­dor Joan-Lluís Mar­fany, pro­fes­sor a la Uni­ver­si­tat de Liver­pool des del 1972 fins a la seva jubi­lació, el 2008. Naci­o­na­lisme espa­nyol i cata­la­ni­tat. Cap a una revisió de la Renai­xença és l'estudi més apro­fun­dit que s'ha fet mai sobre la pri­mera mei­tat del segle XIX.

La Renai­xença no va ser cap renai­xença cata­lana. Per què?
Perquè no hi ha cap volun­tat de fer renéixer res. El terme no el comen­cen a uti­lit­zar fins a mit­jan anys 60 [del segle XIX]. Ales­ho­res par­len de “Rena­ci­mi­ento lite­ra­rio catalán”. Renai­xença no es farà ser­vir fins que no surti la revista Renai­xença. Quan par­len de “Rena­ci­mi­ento lite­ra­rio catalán” volen dir que la tra­dició literària viva, que havia arri­bat fins a ells, la con­si­de­ren vul­gar, estètica­ment degra­dada i, per tant, és una degra­dació de l'autèntica lite­ra­tura cata­lana, que va morir a l'edat mit­jana. I ara ells la fan res­sus­ci­tar amb els Jocs Flo­rals, que, segons ells, és la res­tau­ració d'una cosa que es feia a l'edat mit­jana, que és men­tida però és el que venen. La supo­sada Renai­xença és: un cop l'any, una festa, un acte simbòlic, amb les auto­ri­tats, d'home­natge a aquesta llen­gua que, després, en la resta de dies de l'any, s'aban­dona. Fora dels usos par­lats de la vida quo­ti­di­ana, s'aban­dona, a favor de la llen­gua naci­o­nal, que és el cas­tellà. Això és el que fa tota la gent que s'asso­cia amb la Renai­xença, Milà i Fon­ta­nals, Rubió i Ors, Ari­bau, Pifer­rer, Cor­tada...
Ells són els que creen el naci­o­na­lisme espa­nyol?
Són els que creen la nació espa­nyola de Cata­lu­nya estant. No pen­sen que són els únics o els exclu­sius cre­ant això. Però par­ti­ci­pen de forma molt des­ta­cada en la cre­ació de la idea d'Espa­nya com a Estat nació modern. Si es com­para amb altres parts de l'Estat, enlloc no hi ha un grup tan con­si­de­ra­ble de gent que tin­gui la idea clara que Espa­nya no és una cosa que vin­gui donada sinó que s'ha de fer. S'ha de cons­truir l'“espíritu de naci­o­na­li­dad”. El pro­blema d'aquí és que no hi ha prou “espíritu de naci­o­na­li­dad”.
Quina fina­li­tat li donen, a aquest naci­o­na­lisme espa­nyol?
Con­si­de­ren que són espa­nyols i bons patri­o­tes espa­nyols. Que al dar­rere d'això hi hagi uns interes­sos és una altra cosa. Són els interes­sos d'un sec­tor intel·lec­tual nai­xent, l'existència mateixa del qual va lli­gada a l'emergència i el desen­vo­lu­pa­ment de l'estat modern. Són opor­tu­ni­tats de feina nova per a un bes­tiar social que abans no exis­tia.
S'inven­ten el naci­o­na­lisme espa­nyol perquè cal donar forma al mer­cat espa­nyol?
La con­vicció naci­o­nal espa­nyola de la bur­ge­sia cata­lana s'explica fona­men­tal­ment per aquí. El mateix procés d'emergència d'aquesta bur­ge­sia els porta a sen­tir-se espa­nyols perquè la seva expansió es rea­litza a través d'Espa­nya. És anant per les Cas­te­lles venent draps cata­lans que s'acos­tu­men a pen­sar en Espa­nya com una cosa pròpia.
L'expli­cació és emo­ci­o­nal o és econòmica?
És inse­pa­ra­ble. La gent, en gene­ral, no som cínics. La capa­ci­tat d'auto­con­vicció de la gent és increïble. La nació espa­nyola no exis­teix abans de la Guerra de la Inde­pendència (1808-1814). És ales­ho­res que es crea.
Això se sus­tenta en els intel·lec­tu­als, però genera estra­nyesa en la gent del car­rer?
No. La idea és fona­men­tal­ment bur­gesa. Allà d'on sor­geix són tex­tos bur­ge­sos. Però hi ha prou tex­tos dels sec­tors més ele­vats de la menes­tra­lia urbana que ja molt aviat repro­du­ei­xen aquest voca­bu­lari. Poc o molt, aquesta idea ja se l'han fet seva. En nivells més bai­xos, de la page­sia modesta o dels sec­tors més modes­tos urbans, el màxim que es pot afi­nar és que no hi ha hos­ti­li­tat, no hi ha rebuig a aquesta idea. L'eufòria naci­o­na­lista que s'ha gene­rat a la Guerra de la Inde­pendència és tal que ja no té atu­ra­dor.
La Renai­xença, per tant, és un movi­ment regi­o­na­lista?
El sen­tit iden­ti­tari català comença a l'edat mit­jana. A finals comença a haver-hi una llen­gua comuna, sobre­tot perquè és la llen­gua del monarca. A par­tir d'aquí, els cata­lans no tenen cap dubte de ser cata­lans. La idea d'una pèrdua d'una consciència de la cata­la­ni­tat és men­tida. L'endemà del 1714, 50 anys després del 1714, els cata­lans seguei­xen pen­sant que són cata­lans. I el record del 1714 i la seva repressió és un record duríssim al llarg del XVIII i a prin­cipi del XIX. Al mateix temps, la gent també ha accep­tat, per força, pri­mer, i després perquè la vida s'encar­rila, la idea que han can­viat les cir­cumstàncies i la nos­tra inserció dins la monar­quia espa­nyola ha can­viat, és dife­rent. Ara, res d'això afecta el sen­ti­ment iden­ti­tari dels cata­lans. En el moment d'uni­fi­cació del ter­ri­tori espa­nyol com un mer­cat per als pro­duc­tes de la indústria cata­lana i on desem­boca el comerç català, i a par­tir de la Guerra de la Inde­pendència i la trans­for­mació en una ide­o­lo­gia política, quan neix en els cata­lans aquesta idea de la nació espa­nyola, con­ti­nuen sense per­dre el sen­tit que són cata­lans. El seu espa­nyo­lisme abran­dat no afecta la seva consciència de cata­la­ni­tat.
Ni en les clas­ses bur­ge­ses?
No, aquests con­ti­nuen par­lant en català entre ells.
En certa manera, és ine­vi­ta­ble que a Cata­lu­nya es creï el naci­o­na­lisme espa­nyol perquè ales­ho­res Espa­nya és l'única pro­posta que es pot fer d'Estat modern?
Sí. S'ha de tenir en compte que en la història el que ja hi ha té una força extra­or­dinària. Sub­ver­tir el que hi ha, sigui el que sigui, reque­reix un esforç enorme perquè la inèrcia natu­ral de la gent és accep­tar el que hi ha. Ales­ho­res Espa­nya és Espa­nya i din­tre seu, clara­ment, hi ha un Prin­ci­pat de Cata­lu­nya, que és una de les províncies d'Espa­nya. En el sen­tit estricte de la paraula província, és a dir, un antic ter­ri­tori de la monar­quia comuna que ha tin­gut unes lleis i ins­ti­tu­ci­ons pròpies. Encara que en aquest cas, mol­tes de les lleis i ins­ti­tu­ci­ons pròpies les hagi per­dut, con­ti­nua rete­nint la seva enti­tat autònoma, inde­pen­dent, com a tal província. No es con­fon amb les altres. Con­ti­nua havent-hi un Prin­ci­pat de Cata­lu­nya. El que passa és que el con­ti­nent d'aquest con­tin­gut que fins ales­ho­res ha estat divers i frag­men­tat can­via de sen­tit. Passa de ser aquesta monar­quia comuna a ser la nació comuna.
Aquesta nació comuna es crea amb la intenció d'entrar a la moder­ni­tat...
Sí. Un Estat-nació en el qual els cata­lans tenen un paper o hau­rien de tenir un paper pri­vi­le­giat. El tenen en el sen­tit que ja són l'avant­guarda econòmica i social d'aquest Estat nou. Aquest Estat nou i modern s'ha de fer, perquè és una cosa molt precària, encara. Si hi ha algun lloc on s'està en una situ­ació com­pa­ra­ble a la de França [de moder­ni­tat] és a Cata­lu­nya, i a Cata­lu­nya és la que marca el rumb a seguir a la resta d'Espa­nya. Això es veu repe­ti­da­ment.
Al segle XIX la diglòssia (situ­ació soci­o­lingüística en què dos idi­o­mes o par­lars són usats amb valor social dife­rent) és més forta que mai...
Sí, s'estén a més clas­ses soci­als. El que per­met això és la mobi­li­tat social. Si vols pros­pe­rar has d'adap­tar-te a aquests cos­tums cor­te­sans. I això vol dir pas­sar al cas­tellà. El motor de l'expansió de la diglòssia deixa de ser l'ascens social i passa a ser la ide­o­lo­gia. Ja no és qüestió de pas­sar-se al cas­tellà perquè és la llen­gua de les per­so­nes cul­tes sinó perquè és la llen­gua de la nació.
I per què els noms asso­ci­ats a la Renai­xença han que­dat com els grans cata­la­nis­tes?
Perquè hi ha aquesta història mítica, que diu que la Renai­xença va començar amb el senyor Ari­bau escri­vint un poema que es deia Oda a la pàtria, que no es deia Oda i que la pàtria era Bar­ce­lona.
L'ope­ració de miti­fi­car-los és imme­di­ata?
No, és retros­pec­tiva. [A finals del XIX]. És bas­tant pri­me­renca però amb un con­si­de­ra­ble des­fa­sa­ment.
Quina neces­si­tat tenen d'acti­var aquesta miti­fi­cació?
Hi ha coses que no tenen una expli­cació massa evi­dent. Ningú no n'és prou cons­ci­ent com perquè en deixi ras­tre escrit. Jo crec que és per aquesta neces­si­tat que té la gent de dotar-se d'una gene­a­lo­gia, d'un pedi­gree. Venim d'algun lloc, no som uns expòsits. Tenim un pas­sat. Reco­nei­xem uns ante­ce­dents. L'ope­ració no és tam­poc total­ment arti­fi­ci­osa. Hi ha alguna certa rea­li­tat. Per exem­ple, el poema de l'Ari­bau no té cap intenció de cap mena de les que se li ha atribuït. És un poema cir­cums­tan­cial per feli­ci­tar el seu patró. Però el que passa és que alguns dels con­cep­tes d'aquest poema després són reu­ti­lit­zats. En el con­text del poema volen dir una cosa, però són uti­lit­za­bles per voler-ne dir una altra.
Pròpia­ment, el que fan Milà i Fon­ta­nals i com­pa­nyia és un regi­o­na­lisme folk­lo­rit­zant?
Sí. Ells fan una dis­tinció que sor­geix de manera gra­dual, entre els cer­cles bur­ge­sos, i s'acaba assen­tant. Es veu en les car­tes i els docu­ments de la comissió de fàbri­ques. Fan la dis­tinció entre “patri­o­tismo”, que és un con­cepte polític que s'aplica a la nació, que és Espa­nya, i amor al país, que s'aplica a Cata­lu­nya. Jo parlo de regi­o­na­lisme perquè és el con­cepte que més tard sor­geix. En aquests moments no es parla mai de regió ni de regi­o­na­lisme. D'una banda, hi ha una vir­tut cívica, política, que cor­res­pon a la nació, que és el patri­o­tisme, i d'altra banda, hi ha un sen­ti­ment impul­siu, imme­diat, espon­tani, que és l'amor al país. Un dels dos nivells té una supe­ri­o­ri­tat jeràrquica. En el procés de con­so­li­dació de l'estat-nació, aquesta bur­ge­sia vol pre­ser­var la seva indústria, i ales­ho­res desen­vo­lupa aquest segon nivell de l'amor al país. Aquest regi­o­na­lisme és una manera de con­so­li­dar-se com a grup d'interès a din­tre de l'Estat-nació espa­nyol. També és una manera de reforçar la soli­da­ri­tat de tots els sec­tors soci­als cata­lans. Quan les coses rut­llen, els obrers més o menys s'ho cre­uen. En els moments de crisi, tenen els seus dub­tes. Quan els obrers es declara en vaga, la bur­ge­sia els acu­sen de sabo­te­jar la indústria cata­lana, que és la indústria naci­o­nal (espa­nyola).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia