Política

Angela Merkel insisteix a rebutjar l'espionatge “entre amics”

Declara davant d'una comissió parlamentària sobre les escoltes al seu telèfon

El cas va esquitxar les relacions Berlín-Washington amb Obama de president

Gai­rebé qua­tre anys després d'haver escla­tat l'escàndol de les escol­tes dels ser­veis secrets dels Estats Units al telèfon mòbil de la can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel va com­parèixer ahir davant de la comissió par­la­mentària que inves­tiga l'abast de l'espi­o­natge “entre amics”. El pre­si­dent Barack Obama ja no és a la Casa Blanca, sinó un Donald Trump amb qui no se sap ben bé com ani­ran les rela­ci­ons transatlànti­ques i, al damunt, des d'ales­ho­res s'han succeït les reve­la­ci­ons periodísti­ques que apun­ten a una mena de con­nivència entre els espi­o­nat­ges ali­ats, de manera que tot­hom espia tot­hom i ningú no sem­bla interes­sat ben bé a deli­mi­tar on que­den les fron­te­res entre la coo­pe­ració i la mal­fiança mútua.

“L'espi­o­natge entre amics no és cor­recte. Ja no estem en temps de la guerra freda”, va dir la can­ce­llera el 2013, quan va sor­tir a la llum que fins i tot s'havia pun­xat el seu telèfon mòbil, a més de seguir-se i cap­tar-se les dades i comu­ni­ca­ci­ons per­so­nals de mili­ons de ciu­ta­dans.

En ter­mes sem­blants es va pro­nun­ciar ahir, en la comissió que inves­tiga les acti­vi­tats de l'Agència Naci­o­nal de Segu­re­tat (NSA), d'acord amb les reve­la­ci­ons de l'exa­na­lista de l'orga­nit­zació Edward Snow­den, des d'ales­ho­res exi­liat a Rússia.

En aquell moment, Obama va dema­nar dis­cul­pes públi­ca­ment a la can­ce­llera per les escol­tes. Tots dos líders van com­por­tar-se com el que són –uns pragmàtics– i van esforçar-se a redreçar unes rela­ci­ons bila­te­rals que havien que­dat prou esquit­xa­des, si més no de cara a la gale­ria, per l'afer. L'alarma gene­ra­lit­zada pel ter­ro­risme islàmic i els pro­nun­ci­a­ments de totes ban­des sobre la neces­si­tat d'inten­si­fi­car la coo­pe­ració entre els ser­veis secrets ali­ats ha ser­vit perquè a poc a poc la qüestió perdés virulència. La pri­o­ri­tat, dels polítics i dels ciu­ta­dans, és la segu­re­tat.

“Els ser­veis secrets han de con­cen­trar-se en els que ame­na­cen la segu­re­tat, com és Estat Islàmic, en comp­tes d'espiar els països amics i els seus ciu­ta­dans”, va dir la can­ce­llera.

L'escàndol s'ha fet vell fins a sem­blar que era fins i tot ino­fen­siu, com­pa­rat amb les advertències actu­als sobre els perills dels cibe­ra­tacs i la mani­pu­lació informàtica, amb el govern de Mos­cou com a prin­ci­pal ene­mic poten­cial. Ale­ma­nya és en cam­pa­nya elec­to­ral con­ti­nu­ada, aquest 2017, per la cele­bració de suc­ces­sius comi­cis regi­o­nals fins arri­bar a les gene­rals del setem­bre. La pos­si­bi­li­tat d'una mani­pu­lació com l'apa­rent­ment ocor­re­guda als Estats Units, en con­tra de la can­di­data demòcrata Hillary Clin­ton, forma part de l'actu­a­li­tat dels infor­ma­tius. L'amenaça no és ja que els espies d'un Obama escol­tin el telèfon de Merkel, sinó que hi hagi una acti­vi­tat con­tra les for­ces democràtiques esta­bler­tes en favor dels popu­lis­mes.

LA DATA

2013
Van sortir a la llum
les escoltes al telèfon mòbil de la cancellera alemanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.