Política

La Generalitat i la regió Occitanie estrenyen lligams

Puigdemont va reunir-se ahir amb la presidenta de la regió francesa que inclou part d'Occitània i la Catalunya del Nord

Avui el president té prevista una reunió amb la principal patronal francesa

El president Carles Puigdemont va mantenir ahir a Narbona una reunió institucional amb la presidenta de la regió Occitanie, Carole Delga. Aquesta nova regió francesa inclou una part de l'Occitània històrica (repartida en diferents regions franceses) i també les comarques catalanes sota administració francesa. “Si no som nosaltres els qui empenyem, els respectius estats no tenen pressa”, va assegurar Puigdemont, després de signar una carta d'intencions “per reforçar la cooperació bilateral entre els dos territoris”. Es tracta d'un document previ a la signatura d'un conveni de cooperació al juny, coincidint amb el fet que Delga cedirà a Catalunya la presidència de l'euroregió Pirineus-Mediterrània. En virtut d'aquest acord, els dos executius “faran actuacions conjuntes per promoure interessos dels dos territoris davant les instàncies comunitàries” i es desenvoluparan projectes “en àmbits prioritaris com el transport, especialment el ferroviari, la mobilitat laboral, la llengua catalana i occitana o l'ajut a les persones refugiades”. La presidenta Delga ha “agraït i valorat” la manifestació en favor dels refugiats a Barcelona.

L'acord s'emmarca “en els lligams històrics de tots dos territoris” i les relacions que desenvolupen des de l'any 1983 a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus i de l'euroregió. El 2015 la Generalitat i l'antiga regió Llenguadoc-Rosselló van signar un conveni de cooperació que “es vol ampliar i reforçar” amb l'Occitanie, sorgida l'1 de gener del 2016 de la fusió de les regions Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló imposada pel govern central de París.

Avui el president Puigdemont té prevista una reunió a Tolosa del Llenguadoc amb representants de la principal organització patronal francesa, Medef, i amb empresaris nord-catalans i occitans que tenen relacions comercials amb Catalunya.

El moviment de la Catalunya del Nord Oui au Pays Catalan va fer públic divendres el seu rebuig a aquesta trobada. Aquest moviment, reconversió recent de la secció nord-catalana de CDC, considera que “Catalunya del Nord està sofrint la major agressió institucional d'ençà de la seva annexió a França, el 1659”, ja que “la nova megaregió creada l'1 de gener del 2016 li nega la identitat pròpia”.

Puigdemont ha declarat a Narbona, sortint de la reunió amb Delga (que refusa d'incloure referències catalanes al nom de la regió): “Hem de ser neutrals i respectuosos amb els temes dels nostres veïns; el que no vol dir que siguem indiferents amb qui compartim llengua i cultura.”

Nord-catalans crítics

Segons els exconvergents nord-catalans fundadors del moviment Oui au Pays Catalan, propers a Germà Gordó, “Puigdemont comet un error greu reunint-se amb la presidenta de la nova macroregió occitana”. Carole Delga és, segons ells, “la principal opositora al reconeixement de la nostra identitat catalana”. Demanen a Puigdemont “que respecti la Catalunya del Nord, avui dia menyspreada, però determinada”.

LES FRASES

Si no som nosaltres els qui empenyem, els respectius estats no tenen pressa
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Agraïm i valorem la gran manifestació de Barcelona en favor de l'acolliment de refugiats
Carole Delga
presidenta de la regió occitanie


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.