Política

municipal

Malgrat deroga el ROM que va aprovar fa nou mesos

El govern de JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP aprovarà avui la retirada del reglament per buscar un nou model de més “pluralitat política”

Preveu incloure la participació ciutadana en la presa de decisions

Nou mesos. Aquest és el temps que haurà durat el primer reglament orgànic municipal (ROM) de Malgrat de Mar des de la seva aplicació real –va ser aprovat definitivament a l'abril però no va ser fins al juny que va començar a funcionar–. Avui en el ple el govern de JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP derogarà un text que va néixer només amb el suport del llavors govern del PSC i JxM, i amb una oposició en contra que el va acusar de posar en marxa un instrument “que és una mordassa per tapar la boca als grups”. Les raons que esgrimeix ara el quadripartit se centren en l'“escàs respecte a la pluralitat política” d'un ROM que, per exemple, “limita en el temps les intervencions del ple, el nombre de mocions que un grup pot presentar i deixa en mans de la junta de govern amb vot ponderat la decisió d'incloure determinades mocions”. El regidor de Règim Intern, Ramir Roger (ERC), defensa que cal un nou document que superi les limitacions de l'anterior, i recorda que en la redacció del text “no hi van participar els membres de l'oposició i, a més, del govern tan sols hi van prendre part l'aleshores alcalde i la regidora de Règim Intern”.

“Aquest govern vol redactar des del consens amb tots els grups i la ciutadania un ROM complet, amb la inclusió de la participació ciutadana en la presa de decisions i en la seva iniciativa reglamentària”, anuncia el regidor, que, d'altra banda, assegura que amb la derogació del text no es deixa l'Ajuntament “orfe de normativa”, ja que es manté el reglament d'organització i funcionament (ROF). “El nou ROM s'ha d'ajustar als nous temps, en els quals la participació, la transparència i la senzillesa guanyen terreny a la complicació normativa i a la complicació institucional”, conclou.

LES FRASES

En el ROM actual no hi van participar els membres de l'oposició i, del govern, tan sols hi van prendre part l'alcalde i la regidora de Règim Intern
S'ha d'ajustar als nous temps en què la participació i la transparència guanyen terreny
Ramir Roger (ERC)
regidor de règim intern de l'ajuntament de malgrat

El PP vol que es trenqui amb l'AMI

L'anunci que amb l'arribada del nou govern de Malgrat l'Ajuntament començarà a pagar la quota com a membre de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha generat un agre debat a les xarxes socials. Tot i aplicar una decisió presa per majoria en el ple, el PP i el PSC es mostren contraris al pagament, que vinculen a interessos estrictament polítics que no beneficien en res el poble i els seus habitants. En aquest sentit, la portaveu dels populars presentarà en el ple d'avui una moció en què demanarà que s'anul·li l'acord aprovat per l'Ajuntament “i es deixi de formar part d'aquesta associació, respectant la legalitat vigent i la Constitució”. El PP argumenta la petició i s'emmiralla en una sentència dictada per un jutjat de Tarragona que va anul·lar els acords del ple d'adhesió a l'AMI del municipi de Reus. L'Ajuntament reusenc, però, ha recorregut contra la sentència. Paral·lelament a l'enfrontament dialèctic, els dos rètols de l'AMI de Malgrat han aparegut pintats amb la bandera espanyola –amb franges verticals i no horitzontals com correspondria–. Pintades que també s'han repetit als rètols de Sant Pol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.