CiU lamenta que la prioritat inversora de la Generalitat sigui Barcelona

El 67,5% de la inversió es queda a l'àrea metropolitana i la resta s'ha de repartir a la resta del país

El diputat de CiU al Parlament Joan Raventós va lamentar la manca de voluntat inversora del govern de la Generalitat a l'Alt Penedès en la presentació que ahir va fer de les esmenes que el seu grup ha presentat al projecte de pressupostos per al 2010. Raventós va recordar que l'any 2008, el pressupost de la Generalitat preveia 56 milions d'euros d'inversions a l'Alt Penedès; el 2009, la xifra va baixar fins a 22 milions, i el 2010, la previsió és de 28 milions d'euros. El problema, segons CiU, és que el 23% de les inversions són fictícies perquè són projectes que no s'han posat a licitació i han passat d'un pressupost a l'altre sense materialitzar-se.

Les esmenes que CiU ha presentat sobre l'Alt Penedès inclouen millores a problemes concrets dels municipis: la nova seu dels Bombers de Vilafranca, un pla de viabilitat per a l'Ajuntament de Torrelles de Foix, una inversió en equipaments esportius a la Granada, una solució als accessos a les Cabanyes, millores a les urbanitzacions de Mediona i als centres de dia com el de Sant Pere de Riudebitlles, una nova llar d'infants a Castellví de la Marca i millores per resoldre els problemes de soroll del tren a l'escola Dolors Piera de Vilafranca.

L'objectiu de les esmenes, segons Joan Raventós, és buscar solucions als problemes que els municipis van acumulant i que, any rere any, van passant desapercebuts per a un govern que concentra tots els seus esforços inversors a l'àrea metropolitana. De fet, malgrat que la Generalitat des del punt de vista territorial inclou l'Alt Penedès a l'àrea metropolitana, no ho fa a l'hora de distribuir les inversions.

LES CLAUS

Accions per superar la crisi econòmica
CiU proposa actuacions de millora de la formació, mitjançant plans d'ocupació.
Inversions en serveis bàsics als municipis
CiU presenta 68 esmenes en què es demanen actuacions en urbanitzacions, enllumenat, rehabilitació d'edificis; equipaments esportius, accessos als municipis, millores en escoles, construcció d'edificis; 14 esmenes sobre projectes d'adequació de camins; 4 esmenes sobre equipaments sanitaris.
Projecció econòmica del Penedès
L'aposta de CiU és l'enoturisme: el Museu del Vi a Vilafranca i el Centre d'Interpretació del Cava a Sant Sadurní. CiU també demana millores en les comunicacions: l'eix ferroviari, l'eix diagonal i la supressió del peatge de l'AP-7.

Serveis i ajuntaments

El president comarcal de CiU, Raimon Gusi, va recordar ahir que els ajuntaments assumeixen bona part dels serveis que haurien d'assumir la Generalitat i l'Estat. «Els ajuntaments ho fan de bon grat perquè són l'administració de proximitat amb el ciutadà», va assegurar Gusi, però, segons ell, això obliga a buscar una solució als problemes de finançament, que es multipliquen quan s'arriba als ajuntaments i més en l'actual situació de crisi econòmica. Gusi va anunciar la intenció de CiU de començar a ser «bel·ligerants» en aquest aspecte, si des de la Generalitat es manté la tònica de reduir les inversions reals més enllà de l'àrea metropolitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.