Política

Política

Comiat a Carme Chacón

L'expresident espanyol revela en l'acte d'homenatge del PSC a l'exministra que van plorar junts la vigília del dia que ETA va anunciar que deixava les armes

Germana i cunyat demanen diàleg per resoldre el conflicte polític català

Qui va ser president del govern quan Carme Chacón va arribar al cim de la seva carrera política com a ministra de Defensa, José Luis Rodríguez Zapatero, revelava ahir que van plorar junts la vigília que ETA abandonava les armes. Ho feia públic en l'acte d'homenatge que els socialistes catalans organitzaven a la Fira de Barcelona en record de la política catalana morta d'una cardiopatia congènita a la seva casa madrilenya aquest 9 d'abril. I ho posava com a exemple de la “convivència i la pau que tant anhelava” Chacón per a Euskadi com la resta de catalans, afegia, en una referència directa també al conflicte entre Catalunya i Espanya.

L'acte d'homenatge, amb un pavelló 2 de la Fira de Barcelona ple de militants, simpatitzants i ciutadans, va reunir també, en una mena de prèvia no volguda de Sant Jordi, la plana major de la política catalana, amb la presidenta Forcadell i els consellers Munté, Jané i Comín al capdavant i els líders dels grups parlamentaris i partits al costat de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els exalcaldes Trias i Hereu; Alícia Sánchez Camacho i Josep Antoni Duran i Lleida. No hi faltava cap membre del PSC ni del passat ni del present, i com que la política també és gest i oportunitat, tampoc hi van faltar els tres candidats a la secretaria general del PSOE: Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López.

Miquel Iceta va afirmar que el record de Chacón els interpel·larà a tots sobre si fan prou per la justícia social i l'entesa de “tots els pobles d'Espanya”. La vicepresidenta del govern espanyol presidit per Zapatero, María Teresa Fernández de la Vega, va destacar el caràcter “tenaç i esforçat” i les conviccions de Chacón, com van fer molts altres dels que van intervenir: “Ens va fer sentir orgull de dona, de socialista, de feminista, de mare.” L'exvicepresidenta no va dubtar a destacar que Chacón va tenir la valentia d'aspirar a la secretaria general del PSOE contra l'“aparell”, i va afegir que algun dia s'haurà d'explicar per què no ho va aconseguir.

L'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, va voler recordar que, més enllà de passar a la història fent formar les tropes de l'exèrcit espanyol, al seu municipi va ser, sobretot, una persona estimada pels veïns d'esquerres i de dretes. En un vídeo gravat, la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, la recordava com a símbol de les primeres dones que arriben a alts càrrecs públics perquè, com ella, va ser la primera ministra de Defensa del seu país. També per vídeo, l'exministre Josep Borrell va posar el punt crític de la nit amb el PSOE afirmant que si Chacón hagués guanyat les primàries davant de Pérez Rubalcaba, segurament el partit no patiria la crisi que pateix.

En un apunt també polític, el director de cinema David Trueba va lamentar que representants de partits ideològicament tan divergents només es trobessin junts en un acte de record a una difunta.

El cap de l'Estat Major sota el ministeri de Chacón, José Julio Rodríguez, va voler recordar que no va ser fins a la seva arribava al ministeri que es va concedir la Creu al Mèrit Militar a catorze antics membres de la Unió Militar Democràtica (UMD), alguns dels quals van ser jutjats i empresonats sota el franquisme.

Catalana a Madrid, xarnega a Catalunya
“Carme va escollir el camí difícil”, afirmaven la seva germana Mireia i el seu cunyat Xavier Tàpia. Difícil l'expedient acadèmic i ser política catalana a Madrid i “líder xarnega a Catalunya”. Dialoguin, van demanar als polítics respecte al xoc entre Catalunya i Espanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.