Política

Josep Berga es reforça com el relleu de Corominas a Olot

Una enquesta interna li atribueix la màxima valoració entre els membres del Partit Demòcrata, ara en el govern de la ciutat

No recull, però, el paper de Demòcrates de Catalunya

El regidor de Cultura i primer tinent d'alcalde, Josep Berga, es consolida com a substitut de l'actual alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, com a candidat del Partit Demòcrata Català (PDeCAT) a les eleccions municipals amb els resultats d'una enquesta interna que el situa com el polític més ben valorat de l'equip de govern. Corominas ja va deixar clar durant la campanya que no es tornaria a presentar.

Els enquestats han valorat Berga amb un 7, amb un 6,6 l'actual alcalde i amb un 6,4 el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda. A més, interpel·lats sobre qui prefereixen com a alcalde si no hi ha Josep Maria Corominas –tal com serà–, quatre de cada deu enquestats han apostat per Josep Berga i tres de cada deu per Estanis Vayreda. De fet, Josep Berga és el relleu natural pel fet de ser l'home de confiança de l'alcalde i perquè, volgudament o no, va adquirint una major presència als actes i, fins i tot, a les conferències de premsa com màxima autoritat municipal.

El matís que no fa l'enquesta, però, és sobre el fet que, actualment, el PDeCAT té tres regidors de Demòcrates de Catalunya a l'equip de govern i un acord de govern amb el PSC, i si això distorsiona o no els resultats.

Segons aquesta mateixa enquesta, el PDeCAT pujaria un punt i mig en intenció de vot, amb el 39,5% dels sufragis –no especifica si amb o sense els independents o els escindits de l'antiga Unió Democràtica de Catalunya, ara–; ERC es mantindria a l'entorn del 22% dels vots, i la resta de partits baixarien lleugerament, dos punts els socialistes i dos punts la CUP i també Olot en Comú. El PP, que ara no té representació al consistori, baixaria més d'un punt respecte als resultats de les darreres eleccions.

Quant a la percepció de si ha millorat o no la ciutat, el 66% dels enquestats creu que sí, i el 90% veu bé la gestió de l'Ajuntament, la meitat dels quals amb notes d'entre el 7 i el 10. La nota mitjana és de 6,2. Entre el 6 i el 10 ho valoren el 96% dels enquestats del PDeCAT, el 91% dels d'ERC, el 79% dels del PSC i el 73% dels de la CUP.

Amb els ulls fixats en la celebració del referèndum d'autodeterminació, el PDeCAT s'afegeix a la cursa que ERC ha començat cap a l'alcaldia de la capital garrotxina. El fins ara portaveu, Pere Gómez, ha anunciat que deixa el càrrec després de deu anys, tal com havia anunciat durant la campanya electora, fet que posiciona l'actual número 2, Anna Barnadas, en una posició preferent a l'hora de ser la pròxima cap de llista. En tots dos partits, amb el permís d'unes primàries.

LA XIFRA

7
és la nota
que els olotins participants a l'enquesta del PDeCAT concedeixen a Josep Berga.

La incògnita de Demòcrates

Una de les grans incògnites amb vista a les eleccions municipals és el Demòcrates de Catalunya, escindits de l'antiga UDC. Ara són en el govern, però, vista la relació amb el PDeCAT arreu del país, tot sembla indicar que no aniran plegats als pròxims comicis. De fet, s'especula amb un acostament a ERC, tot i que fonts del primer d'aquests partits deixen clar que treballen amb la lògica que no hi haurà eleccions municipals fins al 2019 –en el marc del procés independentista i de creació d'un nou estat–. Les mateixes fonts assenyalen, quant a un possible candidat, que aquest punt es decidirà a les primàries. L'actual regidor d'Urbanisme, Jordi Alcalde, és la cara més renovadora dels regidors que es van presentar per UDC i sortiria ben posicionat en aquest procés de primàries. La CUP i Olot en Comú es mantenen al marge encara de la cursa electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.