18 veïns diuen «sí», 1 que no i 2 no voten

Durant 30 anys, el que s'ha votat a Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit, ha guanyat a tot Catalunya

Sant Jaume de Fron­tanyà (el Ber­guedà). Una vin­tena de cases dis­po­sa­des en dos car­rers –el de Dalt i el de Baix– que donen a la plaça, on hi ha la Casa de la Vila i l'església romànica llom­barda del segle XI. 24 veïns el fan el poble més petit de Cata­lu­nya. Isaac Anselmo és l'últim i va néixer fa un any i mig. Al nucli urbà hi ha la fonda Cal Mar­xandó, el bar res­tau­rant Ca l'Eloi, Cal Sas­tre, Cal Sas­tret, Cal Fer­re­ret, Cal Ros­sell, Cal Pere, Cal Mes­tre, Ca la Maso­vera, Cal Paleta, Ca la Rita, Cal Jenai, la rec­to­ria vella i la rec­to­ria nova. Els 21 veïns majors de 18 anys, amb dret a vot, con­for­men el con­sell obert. Tots són con­se­llers i trien l'alcalde.

El dis­sabte dia 12 de desem­bre del 2009, l'apar­ca­ment arbrat de l'entrada està ple de cot­xes i uni­tats mòbils de les tele­vi­si­ons. A la zona de la plaça, pavi­men­tada amb llam­bor­des, només hi poden entrar els cot­xes dels veïns. Al mig­dia, el termòmetre de la cis­terna a tocar de la fonda marca 5ºC. La gespa dels enjar­di­nats de la plaça es pot xafar però no hi és permès apar­car. La clau de l'església la tenen a la fonda i encen­dre l'enllu­me­nat de l'inte­rior del tem­ple costa un euro. A la Casa de la Vila i bibli­o­teca –els veïns en diuen «l'escola» perquè hi era anti­ga­ment– hi ha un car­tell de «Bones Fes­tes de Nadal» i la ban­dera del poble i la senyera al balcó on s'enfila un Pare Noel d'aquests que tota la roba els va grossa. Sota el balcó, hi ha l'esce­nari mun­tat per Deci­dim, el movi­ment de càrrecs elec­tes locals que pro­mou el referèndum sobre la inde­pendència. Ja han votat 12 veïns i 3 ho han fet per cor­reu. Arriba Joan Puig­cercós, el líder d'ERC, per acom­pa­nyar l'alcalde, Ramon Vilalta, a votar. Fotògrafs, càmeres i micròfons cor­ren cap a la bibli­o­teca, que és on es vota. No s'hi cap. «És molt estres­sant. Quan hi ha les elec­ci­ons nor­mals estem sols i ence­nem el foc a terra.» Al con­sell obert ningú es va opo­sar a fer la con­sulta. «Gua­nyarà el ‘sí' per KO», expli­quen la pre­si­denta de la taula, Ivet Mon­cusí i els vocals, Albert Moreno i Anna Vilalta.

L'exal­calde Fer­ran Puig­cercós no ho té tan clar: «Jo he votat que sí. Ja veu­rem què pas­sarà.» Li sem­bla bonic que hi hagi tanta expec­tació. Als par­la­ments de l'esce­nari, l'alcalde reco­neix que la fonda i el res­tau­rant avui faran l'agost. Fa una crida a la unió política de par­tits, ajun­ta­ments i comar­ques, recorda Lluís Maria Xiri­nacs i saluda els veïns d'Arenys de Munt que van orga­nit­zar la pri­mera con­sulta i uns quants dels quals són a Sant Jaume. L'urna no es reo­brirà fins a les tres de la tarda i es tan­carà a les sis. «Si hi ha algun veí que vol venir però no hi pot ser en punt i ens truca, l'espe­ra­rem», diu l'alcalde.

A l'hora de dinar, a Ca l'Eloi, els cam­brers, veïns del poble, escol­ten la notícia emesa pel 3/24. Hi surt fent decla­ra­ci­ons la Maria, la pri­mera que ha votat. Fer­ran Puig­cercós explica que quan va venir a viure a Sant Jaume l'ales­ho­res alcalde ho va dei­xar i el van triar a ell. Era al final del fran­quisme. En les pri­me­res elec­ci­ons cata­la­nes del 1980, CiU va gua­nyar amb 4 vots a ERC (3), Naci­o­na­lis­tes d'Esquerra (2) i PSC (2). Jordi Pujol començava els seus vint-i-tres anys com a pre­si­dent. A les muni­ci­pal del 1983, però, va començar l'alcal­dia de Joan Mon­cusí per Progrés del Ber­guedà, una can­di­da­tura pro­pera al PSC. Pujol hi va gua­nyar totes les autonòmiques fins al 1999, que el PSC-Ciu­ta­dans pel Canvi, amb 8 vots, s'impo­sava a CiU (7) i ERC (5). Pas­qual Mara­gall hau­ria d'espe­rar qua­tre anys més. El 2003, el PSC gua­nya un altre cop amb 6 vots i ERC, amb 5, supera CiU (4). El pri­mer tri­par­tit arriba a la Gene­ra­li­tat. Ramon Vilalta arriba a l'alcal­dia com a inde­pen­dent del PSC. Al referèndum de l'Esta­tut, els veïns es van divi­dir: 7 vots a favor i 7 en con­tra, 4 en blanc però 11 abs­ten­ci­ons. El pre­si­dent Mara­gall cele­brava el 9 d'agost del 2006 en aquest poble del Ber­guedà l'apro­vació del nou Esta­tut. Mara­gall només és pre­si­dent tres anys i Mon­ti­lla pre­si­deix el segon tri­par­tit. El 2007, Vilalta torna a ser alcalde però ara per ERC, que gua­nya amb 9 vots i deixa el PSC a la ter­cera posició (3), dar­rere de CiU (6).

El dis­sabte dia 12 de desem­bre del 2009 es tanca l'urna a les sis del ves­pre. Han votat 19 veïns i 2 s'han abs­tin­gut. 18 han dit que sí i 1 que no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.