la crònica

La festa històrica

A les nou en punt, una hora abans que Josep Cuní pren­gui la tem­pe­ra­tura solidària del país en la marató tele­vi­siva dedi­cada a les malal­ties mino­ritàries, obren els locals de la con­sulta inde­pen­den­tista per posar el termòmetre a una altra febre. Mino­ritària, majo­ritària, en fase crei­xent? Tenim fins a les vuit del ves­pre per com­pro­var-ho. A les nou del matí sóc com un clau al local elec­to­ral situat a l'antiga fàbrica de licors Cali­say d'Arenys de Mar. Calia venir a Arenys de Mar, la ciu­tat bes­sona i rival de la que va enge­gar la pràctica de les con­sul­tes el 13 de setem­bre pas­sat. Arenys de Mar té un rei al cos, i segur que li fa una mica de ràbia que Arenys de Munt li hagués pas­sat al davant. Aques­tes coses, les pensa i les posa en pràctica Arenys de Mar. Dinou per­so­nes espe­ren a aque­lla hora per votar. Dins la sala de les urnes, hi veig en Josep Manel Jiménez, el regi­dor de la CUP d'Arenys de Munt que va tenir la idea fun­da­ci­o­nal de les con­sul­tes. Després gran part del mèrit se'l va endur en Car­les Móra, l'alcalde, però en Móra deu molt del mèrit a Josep Manel Jiménez, també dit Xime­nes i fins i tot Eixi­me­nis pels seus com­panys inde­pen­den­tis­tes. En Josep Manel –diguem-li Josep Manel– és un home molt res­pec­tat, aquest matí d'Arenys de Mar. Em diu que hi haurà un abans i un després del dia d'avui a Cata­lu­nya. «Després d'avui, o, si es vol, del 25 d'abril, quan hi haurà l'altra onada de con­sul­tes que inclou­ran Bar­ce­lona, Girona i Lleida, haurà de néixer una força política trans­ver­sal que si és majo­ritària pro­clami des del Par­la­ment la inde­pendència.» En Josep Manel veu CDC i ERC, els dos par­tits con­ven­ci­o­nals que han donat suport a la con­sulta d'avui, for­mant part d'aquesta força. Els altres s'hi han exclòs, inclús ICV, que «creu en un estat fede­ral que Espa­nya és la pri­mera a no voler.»

En Josep Manel em deixa per ini­ciar un peri­ple per molts dels pobles que pre­sen­ten urna. Jo em tras­llado a Premià de Mar. S'ha de ser valent, s'ha de tenir poca por de fer bai­xar els per­cen­tat­ges, per orga­nit­zar una con­sulta inde­pen­den­tista a Premià de Mar, segu­ra­ment el poble que més immi­gració antiga i moderna aplega de tots els que avui par­ti­ci­pen en l'experiència. Als dos locals habi­li­tats per a les meses, una antiga lli­bre­ria i un antic comerç, hi ha, de totes mane­res, eufòria. Una eufòria que puja molts graus quan a mig matí es pre­senta un grup de nous immi­grats a votar com un sol home i seguits per la cadena tele­vi­siva Al-Jazira.

Em tras­llado a Osona, amb la pro­mesa que l'escru­tini del ves­pre el seguiré a Premià de Mar. S'ha d'estar al cos­tat dels dèbils valents.

A Osona no sem­bla que sigui diu­menge. Sem­bla que sigui la festa major col·lec­tiva i en coman­dita de tota una comarca. Ban­de­res als bal­cons, pan­car­tes als car­rers, car­tells de pro­pa­ganda a per­tot. A Santa Eugènia de Berga el cam­pa­nar romànic té una ban­dera cata­lana per capa i per bufanda. A fora de l'antic tea­tre on se cele­bra la votació s'ha encès una foguera –fa fred, tres graus– i es repar­teix coca, per­nil, gale­tes i vi. Abans he pre­gun­tat a una senyora on se cele­brava la votació i m'ha dit que no en tenia ni idea. Ho he pre­gun­tat a una altra i m'hi ha acom­pa­nyat. A tot­hom que la senyora tro­bava pel camí li pre­gun­tava: «Ja has anat a votar?» Una dona que escom­brava el por­tal de casa seva ha dit que tenia massa feina, que ja hi ani­ria més tard. Estic segur que no hi anirà. A Tara­dell, les meses s'han ins­tal·lat a l'antiga fàbrica tèxtil Costa i Font, con­ver­tida ara en un cen­tre cívic. Antiga lico­re­ria, antic tea­tre, antiga lli­bre­ria, antiga fàbrica tèxtil... què passa, al país? Que només vivim d'edi­fi­cis reci­clats? La senyora gran que m'ha infor­mat que aquell edi­fici era una antiga fàbrica tèxtil m'ha par­lat com si s'hagués de posar a plo­rar. En devia ser una antiga tre­ba­lla­dora.

Vic és el deliri. Hi ha nou locals amb cinc o sis urnes cadas­cun. Em fico al de l'escola Esco­rial i em reco­ma­nen que em tras­lladi al de l'antic Tem­ple Romà (aquest cas no el posa­rem en el còmput dels edi­fi­cis fora d'ús). Només em cal seguir la pro­cessó de gent per arri­bar-hi. A mig camí, un home amb una màquina de foto­gra­fiar que en torna va dient: «És bru­tal, és bru­tal, ja ho veu­reu.» Ho veiem: és bru­tal. El Tem­ple Romà és un for­mi­guer per fora i un tap per dins. Els mem­bres de les meses no donen l'abast. Surto dar­rere una dona que porta un nen en braços que plora. Diu a la cri­a­tura: «El dia de la inde­pendència de Cata­lu­nya, has de plo­rar?» El pare dóna la seva opinió: «Volia votar.» La mare diu: «Ja ho faràs quan tin­guis setze anys.» Quan ho ha aca­bat de dir, s'adona de la con­tra­dicció i ho arre­gla: «En vota­ci­ons d'altres coses...»

Vaig en cotxe amb la ràdio enge­gada. Avui sí que es pot cer­ti­fi­car que els polítics van per un cantó i la gent va per un altre. Millor dit: els polítics van dar­rere la gent sense lide­rar res i, la majo­ria, sense saber ni què dir ni què fer amb el que està pas­sant.

A Malla, el rec­tor, Josep Gui­tart, ha cedit l'església per fer la con­sulta. «Que no és la casa del poble, també?» A les onze, a l'hora de la missa, la mesa ha estat tras­lla­dada a l'era, i ha tor­nat al seu lloc un cop s'ha aca­bat. En cada local de con­sulta hi ha un lloc enre­ti­rat per a qui vol votar en secret. A Malla és el con­fes­si­o­nari.

Al ves­pre en Josep Manel està con­tent: «Un trenta per cent és un resul­tat molt bo.» Però havíeu posat el llistó en el 40. «Amb els mit­jans de què dis­posàvem i amb els pobles grans que s'hi han apun­tat, on les com­pli­ci­tats són com­pli­ca­des, podem estar molt satis­fets.»

Sóc a Premià de Mar quan les urnes es tan­quen. Al moment de fer-ho, la gent aplau­deix. Men­tre Josep Cuní compta euros, aquí es comp­ten volun­tats. Un 15 per cent de par­ti­ci­pació. És molt?, és poc? Un dels pre­sents fa números i deixa anar una mal­dat: «El PSC governa Cata­lu­nya amb el suport d'un 14.»

Els polítics con­ven­ci­o­nals sem­pre qua­li­fi­quen de festa de la democràcia les jor­na­des elec­to­rals. És una frase feta pro­nun­ci­ada fins i tot quan la gent va a votar amb la cara trista de qui no sap per qui decan­tar-se i tria el mal menor. La ver­da­dera festa de la democràcia, festa amb totes les lle­tres i sense mal menor, va ser la d'ahir. Només per això ja és històrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.