Política

Procés sobiranista

Puigdemont descarta anar al Congrés si no és per acordar la fórmula per exercir el dret a decidir

El president de la Generalitat admet que la resposta de Rajoy a la seva carta “no és la que esperava” i no ajuda “a encarrilar una solució”

Subratlla que Catalunya ja ha “acreditat” en els últims anys la seva “voluntat d’acord” i que ja va fer “una gran proposta” a les Corts: l’Estatut

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat la seva decepció pel rebuig del seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, a la seva proposta de referèndum pactat. De la seva banda, ha deixat clar que només acceptaria la invitació d’anari al Congrés a debatre la proposta catalana si és per posar-se d’acord en la manera com fer possible que els catalans puguin decidir sobre el seu futur polític.

Ho ha dit aquest dijous en la inauguració de la XXXIII reunió del Cercle d’Economia, aquest dijous a Sitges, en resposta a la crida que li ha fet abans de la seva intervenció el president de l’entitat, Juan José Brugera, perquè accepti la invitació del govern d’anar a les Cortes espanyoles i explori “alternatives” per a un millor encaix de Catalunya a Espanya. Brugera ha subratllat que el conflicte entre Catalunya i Espanya és de “naturalesa política” i, per tant, la solució serà “només política”. A més, ha instat el president i el seu govern que “s’ajusti al marc legal”.

Puigdemont ha coincidit que es tracta d’una qüestió política i ha avisat que “sense diàleg ni pacte no hi ha solució”. És per això que va enviar una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb “una proposta de bon to, raonada, serena i ambiciosa” per arribar “a través del diàleg a una resposta política”.

En aquest sentit, ha admès que la resposta de Rajoy a la seva proposta de referèndum pactat “no és la que esperava ni serveix per encarrilar una solució al distanciament”.

Puigdemont ha recordat al govern espanyol que “la política no es fa als jutjats, ni als mitjans, ni a les clavegueres de l’Estat”.

El president català ha deixat clar que el seu executiu “manté la voluntat d’arribar a acords”, però ha descartat d’entrada acudir al Congrés, on “ja s’ha debatut aquesta qüestió multitud de vegades”. Ha recordat que en els últims anys els representants catalans han “acreditat la voluntat d’acord i de proposta” anant “més de 10 vegades al Congrés a presentar propostes”, entre les quals la de l’Estatut. “Ja es va fer una proposta de millor encaix i es va dir Estatut. I la resposta ja la coneixen”, ha apuntat.

Puigdemont ha volgut deixar clar que si el problema perquè els catalans votin sobre el seu futur polític és que el marc legal actual no ho permet, “demà mateix” aniria a negociar els canvis necessaris per tal de fer-ho possible.

“La qüestió nuclear és: tenim o no el dret a votar el nostre futur? Si el tenim, posem-nos d’acord per remoure els obstacles per fer possible aquest dret. El mètode no pot ser el problema”, ha indicat .

Ara bé, ha avisat que si no es reconeix aquest dret i no hi ha possibilitat d’acord en aquest punt, “no es raonable” pensar que anar el Congrés pugi servir de massa. “Si del que es tracte és tracta és de remoure obstacles, poden comptar amb nosaltres. Si es tracta d’un camí que ja hem recorregut o d’una falsa drecera, crec que no fem un servei al bé general” anant al Congrés, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.