Sant Cugat s'aboca al «sí»

Un 93% dels votants aposten per la independència de Catalunya en una consulta que atreu 15.163 persones d'un cens de 59.041

Els ulls estaven centrats en la participació i en assolir el sostre d'un 30% de votants. Es va quedar a un pas, en un 25,48%, que els responsables de l'organització de la consulta van valorar molt positivament. «Són dades que no podem comparar amb cap altra votació perquè els mitjans de què disposàvem eren escassos», explicava el portaveu de la plataforma santcugatenca, Víctor Alexandre. Amb tot el percentatge de participació, un de cada quatre santcugatencs va anar a votar, és idèntic al que es va aconseguir en les eleccions europees a tot Catalunya, en què llavors un de cada quatre catalans van exercir el dret a vot, segons recordava Alexandre. Pel que fa als resultats, amb el 100% dels vots escrutats, 14.002 dels 15.163 vots emesos van ser per al «sí», 820 ho van fer en contra, 170 en blanc i 186 vots, nuls.

Ahir es va viure un matí animat i alegre pels entorns dels vuit col·legis electorals de Sant Cugat, on prop de 59.041 ciutadans podien exercir el dret a l'autodeterminació, encara que el resultat no fos vinculant. Cues de fins a setanta persones es van poder veure davant de la seu del club muntanyenc per poder dipositar la papereta a les urnes. Era el moment de màxima expectació i la corrua de persones feia pensar en uns bons resultats a Sant Cugat del Vallès. A les 2 del migdia s'avançaven els primers resultats pel que fa a la participació; havien votat 7.472 persones, que conjuntament amb les 1.045 que ho havien fet anticipadament posava l'índex de participació en un 15%, una xifra que segons els organitzadors es podia comparar a les obtingudes durant les eleccions europees. Al migdia, els observadors internacionals destacaven la bona feina organitzativa que havien pogut constatar en els diferents col·legis electorals i destacaven, sobretot, la «professionalitat dels organitzadors», segons explicava Jean Jambon, del partit flamenc NVA. «S'ha donat un exemple de claredat i transparència», hi afegia l'observador Joe Reilly, del Sinn Fein i alcalde del municipi de Navan, a Irlanda.

Los Angeles-Sant Cugat

A les 11 del matí, un jove de 18 anys, Jan Monells, empadronat a Sant Cugat, inseria per primera vegada una butlleta en una urna. Acabava d'arribar de l'aeroport del Prat, en un vol des de Nova York que havia agafat disset hores abans per poder votar a temps a Sant Cugat del Vallès. Des que es va assabentar que el municipi organitzava una consulta sobre la independència va fer mans i mànigues per poder votar, primer per correu i així ho va sol·licitar a l'ambaixada espanyola de Los Angeles. «Senzillament, se'n van riure de mi», explica Monells. Davant d'aquests impedients i després de consultar-ho amb els pares, va optar per fer una petició popular i recollir diners a través del Facebook per pagar-se el bitllet. Va aconseguir 680 euros, més del que necessitava per al viatge, i per això ahir va ser també dels primers a fer una donació a la plataforma santcugatenca que va organitzar la consulta; 80 euros per a la consulta i 80 més per a les seleccions catalanes. «Ha estat una experiència formidable i un orgull estrenar-me en les urnes amb un vot afirmatiu a la independència de Catalunya», diu Monells, que avui ja tornava a viatjar cap a Califòrnia.

Recoder vota «sí»

I també a les 11 del matí, l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder (CiU) desfeia els dubtes del seu vot anticipat. «He votat a favor, és un toc d'atenció a l'Estat espanyol», explicava Recoder. El més matiner en la votació va ser l'eurodiputat d'ICV-EUiA, Raül Romeva, que no va voler dir el sentit del vot. També es van atansar fins a Sant Cugat, el líder de Reagrupament, Joan Carretero, i el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.