Memòria històrica
Besalú dedica un monument al president Companys
Carles Puigdemont va presidir-ne la inauguració, que va servir per animar els partidaris de la independència
La inauguració d’un monument a Lluís Companys en ple procés per la independència havia de ser forçosament un acte reivindicatiu, i ho va ser. Un conjunt escultòric que evoca l’afusellament per part de l’exèrcit espanyol de qui va ser la primera autoritat del país es va descobrir ahir a la plaça del Bisbe Miró de Besalú, amb la significativa assistència de Carles Puigdemont. El president va glossar la figura de Companys com a referent per atiar els partidaris de la independència a “dignificar” la seva memòria i la dels altres catalans que s’havien sacrificat en la defensa d’uns ideals. Puigdemont també va citar arguments per ser optimista, com ara que hi ha un Parlament i una societat mobilitzats, que es disposa d’una llengua viva i que existeix un desig per continuar sent una nació.
A l’acte, seguit per un centenar de persones, hi van assistir també el president de la Diputació, Pere Vila; l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, i el president del Consell de la Garrotxa, Joan Espona. Vila va considerar que la inauguració havia de servir per “agafar forces” per al tram decisiu del procés i va assegurar al president –de qui va elogiar la seva fermesa en uns moments complexos– que tenia la Diputació al seu costat. Guinó, de la seva banda, va destacar que la mobilització ciutadana és fonamental si es vol que el procés es culmini amb la independència de Catalunya.
LA FRASE
Quatre barres davant de l’escamot d’execució
El monument inaugurat ahir a Besalú, titulat Roses blanques per a Companys, obra de l’artista garrotxina Duaita Prats, és un conjunt que consta de quatre barres metàl·liques instal·lades verticalment davant d’una paret i, a terra, una llosa amb un fragment del testament de Companys, unes espardenyes blanques que volen recordar les que duia el president quan el van executar, i un pom de roses blanques que substitueixen les bales de l’escamot d’afusellament. En la seva intervenció, Prats va descriure de manera emotiva els darrers moments de Companys i va dir que el monument era “un homenatge a un home que va donar la vida per defensar uns ideals”.