Les consultes independentistes de Catalunya ocupen les portades de la premsa europea

«Els naci­o­na­lis­tes cata­lans orga­nit­zen un 'referèndum'» és el titu­lar de por­tada del diari francès 'Le Monde', que obre l'edició amb un text sobre «la recerca de legi­ti­mi­tat» dels inde­pen­den­tis­tes cata­lans. La capçalera britànica 'Finan­cial Times' també es fa ressò en por­tada de «vot dels cata­lans per la divisió». Altres dia­ris d'arreu del con­ti­nent, com el britànic 'The Guar­dian', el francès 'Le Figaro' i l'italià 'Cor­ri­ere della Sera' repor­ten les con­sul­tes inde­pen­den­tis­tes a Cata­lu­nya d'aquest diu­menge en tex­tos en què citen el pre­si­dent del Barça, Joan Laporta, com «un dels cam­pi­ons més visi­bles de la cam­pa­nya d'inde­pendència» a què li reco­nei­xen un «fort valor simbòlic».

«Dese­nes de milers de cata­lans, frus­trats pel que veuen com tres segles de domi­nació i espoli econòmic per part d'Espa­nya, van votar ahir en referèndum a favor de la inde­pendència de la regió de Cata­lu­nya en 166 loca­li­tats». Amb aques­tes parau­les comença el text que el diari 'Finan­cial Times' dedica a les con­sul­tes inde­pen­den­tis­tes del 13-D. Un text en què el peri­o­dista es fa ressò de les parau­les del pre­si­dent del govern espa­nyol, José Luís Rodríguez Zapa­tero, que aquest diven­dres va decla­rar que les con­sul­tes inde­pen­den­tis­tes no ana­ven «enlloc». El diari britànic també reporta les decla­ra­ci­ons de Laporta, «estan matant Cata­lu­nya i hem de reac­ci­o­nar», i dóna compte del con­flicte de l'Esta­tut al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i les recla­ma­ci­ons econòmiques de part de la població cata­lana. «Els cata­lans s'han quei­xat durant molt temps d'estar obli­gats a fer irra­ci­o­nal­ment grans con­tri­bu­ci­ons al pres­su­post espa­nyol», recull el diari, que explica, també, que el naci­o­na­lisme català «és més cul­tu­ral lingüístic i geogràfic que ètnic» i apro­fita per donar veu a un mar­roquí cata­la­nista. El francès 'Le Figaro' parla, igual­ment, de la llen­gua cata­lana com «el cor de la bata­lla per la inde­pendència».

També en por­tada apa­rei­xen les con­sul­tes del 13-D a 'Le Monde', que els dedica, a més, l'edi­to­rial. Un edi­to­rial, «El mal català», en què el «desig d'eman­ci­pació» català ve com­pa­rat al basc, el fla­menc i l'escocès. Tots ells, explica la capçalera fran­cesa, tenen en comú que es donen en regi­ons sot­me­ses a «for­ces centrífugues» en una Europa que els per­met con­si­de­rar «una rup­tura sense violència», ja que «modi­fi­car l'antic traçat de les fron­te­res avui ja no és sinònim de con­flicte armat». En un text extens a l'inte­rior del diari, 'Le Monde' explica que els referèndums locals «ho tenen tot per des­a­gra­dar el poder cen­tral», ja que, tot i que són «con­sul­tes sense valor jurídic, tots els par­tits en temen les reper­cus­si­ons polítiques». «Cadascú té les seves raons per anar a les urnes però tots par­len de la manca de res­pecte i les humi­li­a­ci­ons que pateix Cata­lu­nya», resa el diari. La capçalera explica que «el fre­nesí» dels referèndums sobre la inde­pendència sor­geix de la ini­ci­a­tiva d'Arenys de Munt i afe­geix una dis­ser­tació sobre la situ­ació actual de l'Esta­tut, en què fa notar que «pro­po­sat pel Par­la­ment regi­o­nal, votat mit­jançant algu­nes res­tric­ci­ons pel Par­la­ment de Madrid, i després rati­fi­cat pels cata­lans en referèndum el 2006, el text és des de fa prop de qua­tre anys en espera al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal».

L'amenaça del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal a l'Esta­tut, que segons 'Le Figaro' ha «impul­sat» el movi­ment inde­pen­den­tista, així com l'edi­to­rial con­junt en defensa de «la dig­ni­tat» de Cata­lu­nya i els naci­o­na­lis­mes basc i gallec, són els pro­ta­go­nis­tes del text que la capçalera britànica 'The Guar­dian' dedica a la votació d'aquest diu­menge, que qua­li­fica com «emblemàtica, tot i que par­cial i no ofi­cial». El diari britànic també des­taca que les meses elec­to­rals van estar orga­nit­za­des per «sepa­ra­tis­tes» i es van ins­tal·lar prin­ci­pal­ment en «àrees de fort suport» a la inde­pendència de Cata­lu­nya.

La capçalera ita­li­ana 'Cor­ri­ere della Sera', per part seva, arranca el text sobre les con­sul­tes inde­pen­den­tis­tes des­ta­cant la «indi­ferència» de l'elec­to­rat, de qui explica que només se'n va mobi­lit­zar el 30%, però des­taca el valor «simbòlic i polític» del 13-D. Una jor­nada amb «efec­tes col·late­rals», com el de «com­pac­tar els dos grans adver­sa­ris polítics espa­nyols, soci­a­lis­tes i popu­lars, con­tra 'la pro­pa­ganda i les pres­si­ons' dels inde­pen­den­tis­tes», explica el diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.