Al Penedès, la consulta posa a prova els més joves i l'arrelament dels immigrants
La captació de vots entre els més joves de 18 anys no va complir les expectatives que s'havien fixat els organitzadors
Les expectatives que els organitzadors de la consulta havien dipositat en els futurs electors no van tenir els fruits esperats. La sorpresa va ser la gran afluència de gent gran, que van emetre el seu vot conscients que la iniciativa no és vinculant, però amb l'esperança de poder-hi ser el dia que arribi «la de veritat». La idea d'instal·lar l'envelat a la plaça de la Vila va ser un dels principals motius de la gran captació de vot anticipat a Vilafranca, que va arribar al 5,35% del cens, una xifra de les més importants de tot Catalunya. De fet, fins i tot, diumenge, amb la pluja hi va haver més afluència de votants a l'envelat de la plaça de la Vila que no en altres punts més còmodes, com ara el Casal, Cal Figarot o les seus de dos setmanaris de la ciutat.
A Vilanova, el context polític va ser advers a l'organització d'aquesta iniciativa. De fet, la idea d'organitzar la consulta va sorgir després que el govern s'hi va manifestar en contra en un ple municipal. Els organitzadors van haver de recórrer als personatges més mediàtics per intentar cridar l'atenció de la població: els actors Sergi López i Toni Albà es van convertir en el reclam de la convocatòria, però els índexs de participació van ser minsos. Al Foment Vilanoví, on es va celebrar la festa final, s'hi van reunir polítics de CiU, ERC i la CUP, i alguns activistes històrics de la ciutat. Els últims no van poder contenir les llàgrimes en el moment de donar els resultats de l'escrutini, que es van acompanyar de la interpretació de l'himne nacional, que va portar a terme un grup de grallers. Punys enlaire i molta emoció continguda van posar el punt i final a una jornada electoral amb gust d'exhibició de participació ciutadana. El diputat de CiU Carles Campuzano creu que dels resultats obtinguts es desprèn que «una part molt important de la societat catalana està molt cansada del maltractament dels governs espanyols i el menyspreu sobre la realitat nacional de Catalunya».
El diputat de CiU espera que la mobilització serveixi perquè «una vegada per totes Espanya reconegui el fet nacional de Catalunya». Però a més, d'artistes, polítics i personatges mediàtics, la majoria dels votants van ser anònims. Alguns es van estrenar amb aquesta convocatòria. Va ser el cas de Marc Berroezo, un jove de 18 anys de Vilanova, que era el primer cop que s'apropava a unes urnes: «Crec que quan se't pregunta per la identitat s'ha de donar resposta. No he estat mai radical, però la meva identitat es ratifica tan ràpidament com ens la intenten denegar.» Marc Berroezo creu que «les coses passen perquè la gent vol que passin» i tot i que pensa que «políticament, potser no serveix per a res», defensa que almenys «demostra que som aquí i som una societat viva».