Malestar a Sant Cugat per les declaracions d'Osona Decideix

Les qualifiquen de «desafortunades» i diuen que el que cal és treballar units

Amb sorpresa i astorament. Així van rebre ahir alguns dels membres de la plataforma santcugatenca per l'autodeterminació les declaracions del portaveu d'Osona Decideix, Alfons López Tena. Aquest militant de Convergència i Unió va criticar negativament l'organització de les consultes populars que diumenge es van celebrar a la resta del país pels resultats obtinguts. La plataforma santcugatenca forma part de la coordinadora nacional i la majoria dels membres consultats han defensat el paper i el suport rebut d'aquest ens. L'escriptor i periodista Víctor Alexandre, membre de la plataforma santcugatenca, lamentava les declaracions perquè «cap de nosaltres, incloent-hi la coordinadora nacional, tenia referents per organitzar una consulta popular; tots anàvem a les palpentes, però el que tinc clar és que no hem treballat ni hem fet consultes per arribar ara a aquestes declaracions», manifestava. Alexandre admetia que la situació «m'ha entristit moltíssim». Jaume Massanés, regidor d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Sant Cugat i membre de la Plataforma pel Dret a Decidir; Guim Pros, de la CUP, i Joan Contijoch –tots membres de la plataforma santcugatenca– coincideixen a assenyalar, juntament amb Alexandre, que en cap moment dins de la coordinadora nacional es va arribar a parlar de crear un partit polític, tal com va criticar Lopez Tena. I encara més: tots tres consideren que «ara no és el moment de més partits sinó de treballar de manera conjunta amb vista a les pròximes consultes que s'han d'organitzar pels mesos de febrer i abril», assenyala Contijoch. Massanés considera que López Tena és víctima d'un «protagonisme malaltís»i que les declaracions fan part d'un front comú que s'ha creat per «la por» que genera aquesta mena d'iniciativa procedents de la societat civil i de la creació de partits com ara Reagrupament, l'objectiu dels quals és crear l'estat propi.

No a la ILP

A més de descartar la creació de cap partit, una decisió que, segons Contijoch, s'hauria de prendre en el plenari de la coordinadora nacional, «i això no s'ha fet», diu, els membres de la plataforma tampoc no veuen amb bons ulls que membres de la coordinadora hagin presentat al Parlament una iniciativa legislativa popular (ILP) perquè es convoqui a tot Catalunya, a l'abril, un referèndum sobre l'autodeterminació. Pros admet que és un pas que cal fer però «ara és massa precipitat, no hi ha temps», diu.

Els membres de la plataforma aclareixen que les valoracions són a títol personal, ja que no serà fins a la setmana que ve que la plataforma es reunirà per valorar els resultats obtinguts a Sant Cugat, com també la situació creada arran de les declaracions de López Tena. Serà també en aquesta assemblea que es valorarà la ILP feta arribar al Parlament per part de membres de la coordinadora nacional.

Vots a Valldoreix

El local situat a la plaça Can Cadena, al districte de Valldoreix, va ser un dels col·legis electorals que després del Club Muntanyec va tenir el nombre més alt de vots. Hi van votar 2.068 santcugatencs i també va registrar el percentatge més alt de vots a favor de la independència de Catalunya, un 94,68%. Quant als vots negatius, el percentatge més alt es va comptabilitzar al col·legi situat a l'Escola d'Arquitectura, amb un 7,38%. Quant a vots nuls, cal destacar el percentatge del 13,98% que es va registrar en el vot anticipat. Una de les raons va ser que alguns votants –186– no van poder acreditar el seu empadronament a Sant Cugat, per la qual cosa des de l'organització es va decidir declarar nul el vot, segons va explicar Contijoch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.