Política

Política

Carles Puigdemont ja és president de l'Euroregió Pirineus Mediterrània

El president de la Generalitat ha assumit el càrrec de la mà de la presidenta del Consell Regional d'Occitània, Carole Delga, fins ara presidenta de l'ens

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es troba avui a Perpinyà, capital de la Catalunya Nord, per formalitzar el traspàs a la Generalitat de Catalunya de la Presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, fins ara a càrrec de la regió Occitanie -que inclou les comarques catalanes sota administració francesa- per als propers 18 mesos. Catalunya ha agafat el relleu  amb l'objectiu de promoure projectes enfocats a millorar la creativitat, la sostenibilitat i la solidaritat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assumit el càrrec de la mà de la presidenta del Consell Regional d'Occitània, Carole Delga, fins ara al capdavant de l'ens. L'ostentarà durant divuit mesos, tal i com estableix la rotació establerta quan es va crear l'ens l'any 2004. Puigdemont ha afirmat: "Seguirem amb la línia iniciada i ampliarem projectes però sobretot treballarem per contribuir a la sostenibilitat, a la creativitat i a la solidaritat de les nostres regions." El president ha insistit en la importància del paper que juga l'Euroregió i ha assegurat que "per cada euro invertit en aquest projecte, n'hem mobilitzat quatre de la Unió Europea".

Tant Puigdemont com la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, (que també integra l'espai transfronterer juntament amb Catalunya i Occitània)  han defensat el paper de l'ens com un espai per reivindicar que "volem ser dins d'Europa" i "que volem una Europa que garanteixi els drets". En aquest sentit, ambdós presidents han criticat la gestió del govern espanyol en el drama dels refugiats i l'han acusat de no complir amb els compromisos pactats amb la UE. "Són els estats els que no actuen bé i el govern espanyol no està fent la feina", ha dit Puigdemont. Per la seva banda, Armengol ha explicat que li va oferir al president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, acollir refugiats però que "desgraciadament Espanya no complirà amb els seus propis compromisos, que establien rebre 17.337 persones i només n'ha acollit un 7%". "Espanya quedarà molt malament", ha insistit. Amb tot, Puigdemont ha volgut destacar la tasca realitzada per l'Euroregió durant els darrers divuit mesos i ha afirmat que "quan parlem d'aquest espai, parlem de 14 milions d'habitants i d'un 14% del PIB europeu". El traspàs de la presidència coincideix també amb el trasllat de seu de l'Euroregió. Actualment, es troba a Tolosa de Llenguadoc però s'estan fent obres per reubicar-la a tocar de l'estació del Centre del Món de Perpinyà. Els presidents que integren l'ens han visitant els treballs aquest divendres. 

 L'Euroregió Pirineus Mediterrània va néixer el 29 d'octubre de 2004 com un projecte de cooperació política entre Catalunya, l'Aragó (que ara ja no en forma part), les Illes Balears i la regió d'Occitània, que fins aquest divendres ostentava la presidència rotatòria. L'objectiu és crear un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori al nord-est de la mediterrània. A més, busca contribuir a la construcció d'una Europa "unida, solidària i propera als ciutadans". L'Euroregió aposta per projectes vinculats a la cultura, l'educació i el desenvolupament econòmic però també en té en marxa sis de cooperació centrats en les telecomunicacions, les plataformes logístiques, l'energia, les infraestructures, els transports sostenibles i la biomedicina. I



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.