Política
Canvi al govern català
Un folklorista de tot cor
Lluís Puig, el que fins ara era el director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, va ser nomenat ahir, pel president Carles Puigdemont, nou conseller de Cultura, en substitució de Sant Vila, que, seguint la inèrcia d’un efecte dominó inesperat, ha assumit la cartera d’Empresa i Coneixement després del cessament fulminant de Jordi Baiget.
Nascut a Terrassa el 1959, Lluís Puig i Gordi ha estat, des del 2011, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Accions Culturals, un dels molts càrrecs i activitats relacionades amb el món de la cultura que ha desenvolupat, a diferència de la majoria de noms que l’han precedit en el departament que ara estarà sota la seva responsabilitat.
Es podria dir que és un home de cultura, doncs, tenint en compte el llarguíssim currículum d’estudis, de direcció i d’impuls a tota mena de festivals i àrees dedicats a la promoció de la cultura popular catalana.
Té estudis, a més de delineació a l’Escola Industrial de Terrassa, de música (del 1982 al 1987 va estudiar saxo al Conservatori de Música de Terrassa) i de dansa. Quan tenia només 25 anys, el 1984, va rebre el Premi Nacional de Dansa, en un format previ a l’actual, que data del 1995 i que valora fins a disset disciplines.
Pel que fa a les lletres, ha publicat diversos llibres, tots relacionats amb el folklore, com ara Terregada, apunts sobre folklore de Terrassa (El Mèdol, 1991); Crònica i Calendari de Dansa Tradicional (El Mèdol, 1994); Danses de la Terra de la Biblioteca Joan Amades (El Mèdol, 1997), Calendari de danses tradicionals catalanes (Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, 1998) i Les festes a Catalunya (Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, 1999). També té estudis de producció audiovisual i ha produït diversos DVD i CD de contingut musical. I va estudiar Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya.
Durant dos anys (2008-2010) va ser director del Mercat de Música Viva de Vic i entre el 1999 i el 2010 de la Fira Mediterrània de Manresa. Abans, va ser cap de l’Àrea de Recursos del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
Com a dansaire, ha estat director d’esbarts com ara els de Rubí, Ciutat Comtal, Catalunya Dansa, l’Igualadí i, naturalment, el de Terrassa. I com a músic ha format part del grup de folk Ministrils del Raval, fundat el 1988 i del qual és membre actiu. Puig també és fundador i gestor d’entitats culturals, com les terrassenques Carnavalis, Ball d’en Serrallonga, Treure Ball, Atreu i el Grup d’Estudis sobre la Festa Major de Terrassa. Encara en l’àmbit musical, va posar en marxa el projecte Casa de la Música de Terrassa, relacionada amb les de Mataró, Salt, l’Hospitalet de Llobregat i Manresa.
En l’àmbit de l’empresa privada, va ser director (entre el 2001 i el 2010) de Vesc (Vèrtex Empresarial de Serveis Culturals SL) dedicada a la cançó, la música i la dansa catalana d’arrel tradicional i per extensió de tota la Mediterrània. Per tant, el seu espai natural.
Els que el coneixen, diuen que és un home afable, gens donat als jocs d’interessos polítics tan shakesperians com ens fan creure ficcions com House of cards o com ens demostren tot sovint realitats com... bé, com moltes. Per tant és un perfil més de tècnic, apassionat del folklore, això sí. A més del català i el castellà, coneix prou l’italià i el francès. Pel que sembla, però, el que li aniria millor és fer un curs accelerat d’aragonès. O de llatí rimat.