Política

Líders contra els ciutadans

Els violents aldarulls embruten la imatge d’una cimera del G-20 sota lideratge alemany

Hamburg apareix com una ciutat segrestada per un dispositiu policial sobredimensionat amb més de 19.000 agents desplegats

Dos altaveus una mica passats de moda, amb música punk alemanya a tot volum i enfocats cap als antiavalots que custodien l’anomenada “zona d’exclusió” entorn del centre de congressos d’Hamburg, on se celebra la cimera del G-20. Aquest era el missatge de rebel·lia escollit per Jan i Peter, dos hamburguesos de 30 i 45 anys que viuen a 300 metres de la seu triada per a la reunió dels vint líders de les economies més potents o emergents del planeta. D’altres, com ara Andreas Blechschmidt, del col·lectiu antisistema Rote Flora (Flora Roja), van tornar ahir al voltant de l’esplanada a la riba de l’Elba, al barri de St. Pauli. En aquest districte d’Hamburg, amb tradició de combatiu i destraler, la nit de dijous a divendres es van produir els aldarulls més greus de la ciutat, amb uns 150 policies ferits, cap xifra concreta de lesionats entre els manifestants i una cinquantena de detencions. Així, les imatges de la jornada es repartien entre les agressions a les forces de seguretat i joves ensangonats. “Les manifestacions violentes posen en perill vides humanes”, va sentenciar Angela Merkel, en una compareixença després de la primera sessió plenària del dia, en què s’havia tractat de temes com ara el canvi climàtic, la lluita contra el terrorisme i el lliure mercat, amb Donald Trump com a enemic del consens i Vladímir Putin com a factor imprevisible. “Anar amb el rostre tapat no només està prohibit, sinó que a més és un risc enorme en temps d’alarma antiterrorista, també per a la seguretat dels manifestants”, deia ahir Timo Zuill, portaveu de la policia, amb un contingent de 19.000 agents desplegats per Hamburg aquests dies. Un contingent que les autoritats locals van considerar insuficient, i per això van demanar reforços als altres estats federats.

Les imatges que havien deixat la nit de dijous a divendres embruten una cimera que la seva presidència alemanya volia impecable i que s’havia dissenyat per llançar al món el nou Hamburg, ciutat on va néixer Merkel. Cotxes incendiats, antiavalots carregant contra joves encaputxats, policies ferits i, sobretot, un nucli urbà on normalment viuen 1,7 milions d’habitants convertit en infranquejable pel sobredimensionat dispositiu policial.

“Amb quin dret ens roba la llibertat de moviment un grup d’impresentables reconeguts, líders d’un grup, el G-20, que ningú no sap exactament què representa, si no és el capital”, deia Bechschmidt, habitant d’una casa ocupada des de fa deu anys del barri de St. Pauli. Per què s’ha triat el nucli urbà d’Hamburg per a la cimera –oficialment, perquè la ciutat té capacitat hotelera per a les 36 delegacions que hi participen– és la pregunta principal que es fan aquests dies els ciutadans, castigats a no poder-se bellugar o, si poden, a passar el cap de setmana fora. Hi ha qui assenyala que l’alcalde de la ciutat, el socialdemòcrata Olaf Scholz, volia treure partit de la cita global i presentar al món la luxosa Elbphilharmonie –la nova filharmònica de la ciutat, el projecte cultural més car d’Alemanya, inaugurada l’any passat després de molts endarreriments–. Hi ha qui apunta a Merkel, hamburguesa de naixement, encara que poques setmanes després de venir al món la família es traslladés a viure a territori comunista, on va créixer, en una mena d’exili sentimental respecte a l’àvia i la tieta que va deixar allà.

Merkel i el seu espòs, el catedràtic Joachim Sauer, van ser els amfitrions del concert a l’Elbphilarmonie de Donald Trump i Melania; els francesos Emmanuel Macron i Brigitte, els argentins Mauricio Macri i Juliana Awada, i altres parelles singulars en el repertori de matrimonis no sempre tan convencionals que formen el món actual dels lideratges.

La jornada havia transcorregut entre notícies en què s’afirmava que Melania no podia sortir de la residència on estava allotjada, per problemes de seguretat; de llançament d’objectes contundents contra els policies que custodiaven l’hotel del president rus, Vladímir Putin, a més d’atacs amb bengales contra helicòpters policials i sabotatges a vies del tren.

Al concert, després de les sessions de treball, Melania apareixia agafada de la mà de Donald Trump; el matrimoni Macron, també, i Merkel amb la seva parella, d’acord amb el costum, va mantenir un distanciament físic. Ken Nagano interpretava Ludwig van Beethoven. I el món semblava en ordre. Si més no, entorn d’una sala de concerts vigilada per submarinistes i desenes d’helicòpters, a més de milers de policies. A St. Pauli, com a la barriada d’Altona, els antisistema es preparaven per a la segona nit de rebel·lia contra la reunió dels poderosos, intrusos a la seva ciutat.

150
policies
almenys van resultar ferits en els aldarulls registrats a Hamburg la nit de dijous a divendres, mentre que es desconeix la xifra concreta de lesionats entre els manifestants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia