Política

Tortosa deixarà en mans privades el 49% de l'empresa d'aigües

El PSC alerta que Bel vol privatitzar «la joia de la corona» de l'Ajuntament

El portaveu del grup municipal del PSC, Joan Sabaté, va manifestar ahir la seua preocupació pel fet que el govern de Tortosa haja decidit posar a concurs, durant 25 anys, el control del 49% de les accions de l'EMSP. Segons l'exalcalde, la incorporació d'una empresa privada en la gestió de l'antiga empresa d'aigües es produirà una dècada després que ell decidís impulsar l'EMSP, «sanejar-la, i convertir-la en una empresa que genera uns beneficis anuals de 500.000 euros». Així, tot i que va remarcar que seria una operació «legal», Sabaté va afegir-hi que la «privatització temporal» de la gestió de l'EMSP suposa la pèrdua d'una part important dels beneficis que genera. «El govern municipal només vol recaptar els diners immediats que li arribaran de la concessió, en un any preelectoral, per finançar el sobrecost d'algunes obres que pensa tirar endavant», va valorar Sabaté. «El 1999, quan els socialistes vam arribar al govern, l'empresa d'aigües tenia pèrdues, però gràcies a la bona gestió feta durant el mandat anterior aquesta situació es va capgirar», va insistir. Sabaté també va advertir que la nova gestió mixta de l'EMSP provocarà l'encariment del rebut de l'aigua a Tortosa, «ja que cap empresa dóna un grapat de milions a canvi de res».

En concret, l'exalcalde va afirmar que «l'alienació de la joia de la corona» de l'Ajuntament «no hauria de ser el camí a seguir en una ciutat que té aigua abundant, a bon preu i ben gestionada», ja que el més lògic seria que el mateix consistori –i no una empresa privada– rebés tots els beneficis. El PSC també va lamentar que la decisió d'externalitzar el 49% de l'empresa municipal no es donés a conèixer durant el consell d'administració de l'EMSP, sinó en una comissió informativa d'Hisenda. «Temem que l'operació serà per finançar les obres de les noves piscines, ja que ens consta que no hi ha cap entitat financera que els vulga donar els diners», va assenyalar Sabaté. El portaveu del PSC també va criticar l'endeutament de les diferents societats municipals i la requalificació de part de l'estadi per poder posar els terrenys «com a aval» en el crèdit per costejar les noves piscines.

Roigé contraataca

Al cap de poques hores, i a través d'un comunicat de premsa, la regidora i presidenta de l'EMSP, Meritxell Roigé, va voler replicar a «l'allau de desinformació i falsedats» expressades per Sabaté. Amb tot, Roigé va confirmar indirectament l'alienació del 49% de l'EMSP, i va afirmar que l'Ajuntament continuarà mantenint «el poder de decisió» respecte de l'empresa. Però la regidora va negar que l'operació tinga res a veure amb el finançament de la nova piscina i del complex d'aigües i esportiu. De fet, Roigé va afegir-hi que amb l'externalització de la gestió «se sanejarà la societat, cancel·lant un préstec bancari de 3,5 milions» que va servir per pagar el sobrecost del pavelló firal de Remolins. Així, la regidora d'Urbanisme va culpar Sabaté del «desgavell econòmic» que va deixar l'exalcalde, ja que les obres del pavelló es van encarir un 54,6%, tot passant dels 6,7 milions als 10,4 milions. A més, Roigé va dir que «el volum de recursos nets que rebrà l'Ajuntament per part de l'EMSP es mantindrà o s'incrementarà», i que en cap cas disminuirà, com ahir va afirmar Sabaté. A banda, la presidenta de l'EMSP va garantir que les tarifes de l'aigua es mantindran o s'incrementaran «de manera extremadament moderada», a diferència del que es va fer durant el mandat anterior. «En només quatre anys, van encarir el rebut de l'aigua un 19,4%», va recordar. Finalment, va remarcar que l'operació busca millorar el servei públic; que es garantiran els llocs de treball a l'EMSP, i que el 2002 Sabaté va signar un document que ja preveia l'alienació de més del 49% de l'empresa.

«Irregularitats» a TTV

gustau moreno

Joan Sabaté ha adreçat una carta a l'alcalde de Tortosa, en què li demana que avale la legalitat de la relació contractual de l'Ajuntament amb Trans-Iberus SL. Els socialistes alerten que aquesta empresa, propietària de Tortosa Televisió (TTV), està donada de baixa del registre mercantil des del 2006 de manera provisional, i des del 2008 de manera definitiva, i que no ha presentat els comptes des del 1998. «És una empresa inexistent i, per tant, és impossible que puga contractar», va afirmar Sabaté, que va afegir-hi que l'Ajuntament podria estar cometent una «possible irregularitat» en la contractació de serveis. Sabaté també va afirmar que durant el 2008 l'Ajuntament va pagar a Trans-Iberus factures per valor de 22.000 euros, i de més de 18.000 euros durant el 2009. «No volem silenciar un mitjà que haurà de deixar d'emetre amb l'apagada analògica, sinó qüestionar per què diners públics se'n van a una empresa que no existeix», va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.