Política

Polònia atura Kaczynski

FRE

El president polonès veta part de la polèmica reforma judicial del govern ultranacionalista

Brussel·les i les mobilitzacions forcen el bloqueig de la llei que posa en mans de l’executiu la designació dels magistrats del Suprem

Una set­mana llarga de mobi­lit­za­ci­ons al car­rer i de pres­si­ons des de Brus­sel·les –i també de Berlín– va dei­xar en sus­pens la reforma del poder judi­cial apro­vada pel Par­la­ment i el Senat de Varsòvia, gràcies a la majo­ria abso­luta del par­tit ultra­na­ci­o­na­lista Llei i Justícia (PiS), que lidera Jaros­law Kaczynski.

El pre­si­dent del país, Andr­zej Duda, apun­ta­lat al poder amb el suport de la for­mació de Kaczynski, però teòrica­ment inde­pen­dent, va deci­dir no rati­fi­car amb la seva firma el pro­jecte de llei del Tri­bu­nal Suprem que havia de dei­xar en mans del govern la desig­nació dels seus magis­trats. És a dir, la norma que tallava pel dret el prin­cipi de la inde­pendència del poder judi­cial res­pecte a l’exe­cu­tiu.

Duda, fins ara un pre­si­dent obe­di­ent als desig­nis de Kaczynski –l’home que con­tro­lava el país per molt que la cap de l’exe­cu­tiu sigui Beata Szydlo– va donar un cop ines­pe­rat, des de la pers­pec­tiva del PiS, però desit­jat, des de la dels milers de polo­ne­sos que, nit rere nit, s’havien aple­gat davant del Par­la­ment per pro­tes­tar con­tra el pro­jecte de llei. Les mobi­lit­za­ci­ons al car­rer havien estat cana­lit­za­des prin­ci­pal­ment per la libe­ral Pla­ta­forma Ciu­ta­dana, el par­tit del pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Donald Tusk, expri­mer minis­tre polonès.

En paral·lel, havien cres­cut també les pres­si­ons de Brus­sel·les, que amenaçava d’obrir un expe­di­ent pel que con­si­dera una ampu­tació del dret fona­men­tal inhe­rent a la democràcia de la sepa­ració de poders. Un expe­di­ent més, que s’afe­gi­ria a les ini­ci­a­ti­ves empre­ses per la Comissió Euro­pea en con­tra de l’obs­trucció a la lli­ber­tat de premsa.

Final­ment, a Szydlo –o a Kaczynski–, només li que­dava un aliat, el pri­mer minis­tre hon­garès, Vik­tor Orbán, que s’havia pro­nun­ciat en con­tra de les “ingerències” a la sobi­ra­nia naci­o­nal polo­nesa. La línia d’Orbán és la inversa a la de la can­ce­llera Angela Merkel, que la set­mana pas­sada havia tele­fo­nat a Duda, en ple procés de reflexió sobre el que tenia a les mans, per abor­dar la qüestió.

Empenta de Berlín

Berlín es va limi­tar a con­fir­mar la con­versa, no el con­tin­gut. Però en els mit­jans ale­manys i polo­ne­sos es donava per fet que la tru­cada només podia anar en una direcció, la mateixa que l’arti­cu­lada en forma de decla­ra­ci­ons i advertències de Brus­sel·les. Un cop més, l’eix Brus­sel·les-Berlín va fun­ci­o­nar, sem­bla que en la direcció cor­recta, per molt que això pugui ser vist exac­ta­ment al revés pels votants del PiS, par­tit que va apar­tar la Pla­ta­forma Ciu­ta­dana de Tusk del poder, el 2014, i es va impo­sar per majo­ria abso­luta. En aque­lles elec­ci­ons, a les for­ces de Tusk els va fallar el poder de mobi­lit­zació de l’elec­to­rat cap a les urnes. Ara, en canvi, els ha fun­ci­o­nat la capa­ci­tat de mani­o­bra al car­rer.

La bata­lla, però, no està aca­bada. Duda va tor­nar al tràmit par­la­men­tari una reforma del Tri­bu­nal Suprem ja sege­llada pels dipu­tats i sena­dors. El seu mis­satge va ser clar: el pro­jecte de llei no res­pon a les aspi­ra­ci­ons del con­junt de la soci­e­tat polo­nesa. Cal con­sen­suar-ne el sen­tit amb el con­junt de les for­ces polítiques, va adver­tir.

Cares de pomes agres

“Estic abso­lu­ta­ment a favor de la reforma, però d’una reforma asse­nyada”, va expli­car. “La reforma, tal com està, no reforça el sen­ti­ment de segu­re­tat i de justícia”, hi va afe­gir durant la seva inter­venció tele­vi­sada d’ahir. Va ser una atu­rada a mit­ges, que afecta dues parts de la reforma judi­cial apro­vada a mit­jan juliol, però que manté en peu la desig­nació dels magis­trats dels tri­bu­nals regi­o­nals o d’apel·lació.

En qual­se­vol cas, va ser una reacció sor­pre­nent per part del pre­si­dent, que va anar seguida d’una sèrie de reu­ni­ons amb cara de pomes agres de la cúpula del PiS, encapçalada per Kaczynski i la pri­mera minis­tra Szydlo.

La reforma, tal com està, no reforça el sentiment de seguretat i justícia
Andrzej Duda
PRESIDENT POLONÈS
És un pas en la bona direcció, una prova que la pressió ciutadana és eficaç
Kamila Pihowicz-Gasiuk
DIPUTADA OPOSITORA

El projecte torna al Parlament

redacció

Dia rere dia, desenes de milers de manifestants han celebrat vetlles amb espelmes arreu de Polònia per demanar al president Duda que veti la polèmica reforma judicial. Les protestes van continuar ahir, després que el cap de l’estat es comprometés a deixar en suspens els controvertits projectes legislatius, davant de la seu del partit governamental, Llei i Justícia (PiS), i de l’oficina del president. Segons l’oposició i una majoria d’experts juristes, els canvis introduïts pel govern violen la Constitució polonesa. Aquestes lleis, que amenacen la independència de la justícia, tornaran ara al Parlament, on caldrà una majoria de tres cinquenes parts –que els ultraconservadors del PiS no tenen– per adoptar-les en la seva forma actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.