Política

NEUS LLOVERAS

ALCALDESSA DE VILANOVA I LA GELTRÚ

“Ara Vilanova és la capital comercial de la vegueria”

Lloveras està satisfeta de l’evolució de la ciutat en l’àmbit econòmic respecte a fa sis anys, però assegura que hi ha un deute pendent amb la precarietat laboral que s’imposa

El seu propòsit és complir amb el pla d’actuació municipal en els pròxims dos anys i començar a materialitzar la inversió que no s’ha pogut fer durant la crisi

Sis anys i un futur incert
Va arribar a l’alcaldia fa sis anys, i en fa dos que va revalidar el títol amb un pacte amb el PSC, del qual havia heretat un consistori en “fallida econòmica” quatre anys abans. Està satisfeta de l’evolució que ha fet la ciutat i confia que la vegueria del Penedès, que ha defensat des de l’alcaldia i al Parlament, en una nova república independent, permeti dibuixar noves oportunitats en un futur que sembla incert.
Les indústries de la ciutat s’han estabilitzat i comencen a parlar de noves inversions
Amb la vegueria, començarem a treballar conjuntament i tindrem millors serveis

Va arribar a l’alcaldia de Vilanova en plena crisi econòmica. Els últims sis anys, ha intentat reconduir l’Ajuntament per treure’l de la “fallida econòmica” en què el va trobar.

La situació econòmica del país sembla que millora. Es nota a Vilanova aquest canvi?
Tal com vaig explicar en el ple sobre l’estat de la ciutat, sense perdre de vista que encara hi ha ciutadans a qui està costant molt superar els efectes de la crisi, podem afirmar que Vilanova ha millorat en tots els sentits... Sense tirar coets, tot va una mica millor! I això va acompanyat de l’Ajuntament.
L’Ajuntament no va tenir capacitat de reacció el 2011?
El 2011 ens va enganxar una situació de crisi molt greu, amb un consistori en situació de fallida econòmica. Això és una combinació molt complicada de gestionar i, en perspectiva, veure com ha evolucionat la ciutat en aquests sis anys és molt positiu.
Quin és el sector en què s’ha notat més la millora?
No vull donar més importància a una activitat econòmica que a una altra, però crec que puc afirmar sense equivocar-me que, en aquest moment, Vilanova és la capital comercial de la vegueria del Penedès.
Creu que es pot entendre aquesta afirmació a la resta de capitals comarcals de la vegueria?
Ens hem d’anar especialitzant tots. Malauradament, o per sort per als vilanovins, de rambles com la de Vilanova, no n’hi ha en cap altra ciutat de la vegueria. L’èxit del centre comercial de Vilanova és la rambla, per les característiques que té, juntament amb els carrers Caputxins, Sant Gregori... La gent de Vilafranca que trobo comprant a Vilanova em diu que el que li agrada és tenir tota aquesta oferta de franquícies i botigues de tota la vida, amb oferta de restauració a les terrasses de la rambla, i poder passejar. En canvi, aquí no podem aspirar a tenir l’oferta de Vilafranca amb relació a les vinyes i el vi. Cadascú té els seus punts forts.
El sector industrial ha estat històricament molt important a Vilanova. Com es refà de la crisi?
Les indústries de la ciutat, que el 2011 estaven totes en una situació econòmica complicada, i en alguns casos de risc, s’han estabilitzat, i ja n’hi ha que comencen a parlar d’inversions. Així mateix, el port també ha canviat i es prepara per generar oportunitats. A la UPC, si bé vam patir per la seva continuïtat, ara la preocupació ha minvat...
I el turisme? Aquest era un dels objectius del govern, no?
En el sector turístic, partíem de zero i ara hem començat a sumar. Ja tenim un pla de màrqueting turístic, que anirem consolidant amb la voluntat de garantir un turisme sostenible: que s’integri a la ciutat, però que no obligui a modificar en cap sentit la manera de fer dels vilanovins.
Amb la crisi, s’ha redefinit el mercat laboral i les condicions de treball. Com afecta la ciutat la nova situació?
La veritat és que estem observant amb preocupació que hi ha una precarietat laboral important: hi ha persones que troben feina, però que no surten de la situació de pobresa, perquè hi ha ocupació amb molta temporalitat i precarietat econòmica, i això no acaba d’ajudar la gent a sortir de la situació de vulnerabilitat. Ens preocupa molt.
Van apostar per incentivar l’activitat al barri de mar, per donar sentit als últims planejaments urbanístics. Quins són els fluxos cap allà?
La rambla està ampliant cada cop més l’activitat econòmica a la zona de mar. Abans l’activitat s’acabava a la carretera, i els fluxos són bons. Els canvis s’han fet a poc a poc i la gent s’ha anat incorporant a la nova realitat.
Som a l’equador del mandat. Quins són els objectius del govern d’aquí a les pròximes eleccions?
Acabar el pla d’actuació municipal. Pràcticament tot està al 50%...
Però hi ha prioritats?
Tots els diners que ens arriben de la Diputació de Barcelona per a inversió els dedicarem a manteniment de la ciutat. En l’època de crisi, aquestes han estat les partides que s’han ajustat, però ara toca posar la ciutat a punt. La neteja i la jardineria les hem anat augmentant amb un gran esforç, però ara ja podrem assumir coses com l’arranjament del mosaic de la plaça de la Vila. En època de crisi, no s’hauria entès que ho haguéssim fet. Les prioritats eren unes altres.
Com van les converses per començar a donar cos a la vegueria?
Hem començat els quatre alcaldes i els quatre presidents comarcals i està sent molt positiu, perquè mai havíem treballat tan junts. Ara hi ha un projecte damunt la taula per treballar conjuntament el Consorci Sanitari del Garraf i el de l’Alt Penedès.
En què es traduirà?
Bàsicament, podrem garantir que tindrem més bons professionals. No és el mateix un metge que atén un àmbit de 150.000 habitants que el que en té 300.000. Si unim massa crítica de població amb un projecte conjunt, la sanitat millorarà. Aquest és un exemple que hem d’exportar a tots els àmbits de la vegueria.
Com afecta el canvi de demarcació en el cas del Vendrell?
És un hàndicap que hem de superar, però com que aviat haurem de definir un nou país...
En el procés fins al referèndum de l’1-O, què poden fer els ajuntaments?
Hem d’acabar de veure com hi podem col·laborar, però l’objectiu és garantir que el referèndum sigui un èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.