Política

Setge al procés sobiranista

Rajoy portarà al TC la llei del referèndum tan aviat com el Parlament l’admeti

Defineix l’1-O com una “puntada de peu a la democràcia” i exigeix al PSOE no fer res

Serà a Catalunya el 15 de setembre, coincidint amb l’inici de la campanya

“El tema de Catalunya” –com ell el va definir ahir– va centrar el despatx estival que el president espanyol, Mariano Rajoy, va mantenir amb el rei Felip VI al Palau de Marivent (Palma). Amb un retard de dues hores forçat per un atac de lumbàlgia que li va sobrevenir durant el seu passeig a Ribadumia (Pontevedra), Rajoy va acudir a la seva cita amb el monarca i va solemnitzar que recorrerà al Tribunal Constitucional contra la llei del referèndum tan aviat com el Parlament qualifiqui la iniciativa que condueix a l’1 d’octubre, perquè és “una puntada de peu al sistema democràtic”.

Després de no acudir a la cita l’agost del 2016 pel fet de ser el president en funcions, Rajoy reprenia ahir el despatx estival amb el cap d’estat. Si bé altres interlocutors del rei com ara la presidenta balear, Francina Armengol, han admès la preocupació del monarca amb l’escenari català, Rajoy no va voler traduir res del sentiment de Felip VI i es va limitar a assenyalar el camí del Constitucional per a tot el que condueixi a l’1-O, que, segons ell, no tindrà lloc. “No hi haurà referèndum perquè Espanya és una democràcia”, va advertir.

Després d’elogiar que el TC deixi en suspens la tramitació exprés, la idea amb què treballa Rajoy és que el Parlament qualifiqui la llei del referèndum el 16 d’agost i per això obre la porta a fer un Consell de Ministres extraordinari. Pel president espanyol, el que pretén la Generalitat és “absolutament il·legal” i “contrari a l’esperit de la UE”. El problema, segons ell, és que el govern de Carles Puigdemont està “en mans de la gent més extremista i radical que hi ha hagut a Espanya en desenes d’anys, els de la CUP”.

Tot i que el PP renuncia a protagonitzar qualsevol campanya del no, l’agenda oficial portarà Rajoy a Catalunya el 15 de setembre, coincidint amb l’anunciat inici de la campanya pel sí. El president espanyol s’ha convidat a l’escola d’estiu del PP a Salou, i serà una estada breu perquè l’endemà va a Santiago de Compostel·la a lliurar la medalla al mèrit del treball a Gerardo Fernández Albor, el primer president de la Xunta (1982-1987). “He anat força vegades aquest any a Catalunya; tinc molts viatges a l’estranger, vaig a molts llocs i és el problema que més m’importa en aquests moments, perquè jo crec en la unitat d’Espanya i és la meva obligació defensar milions de catalans que pensen com jo”, va adduir.

El que tampoc no agrada a Rajoy és que el PSOE de Pedro Sánchez obri el debat de la reforma territorial al setembre. “Abans de l’1 d’octubre, jo soc partidari de no fer res; a partir de l’1 d’octubre, ja serà un altre escenari”, va avisar. I va exigir al PSOE i a Ciutadans “no discutir sobre el 3% dels problemes si estem d’acord en el 97%”.

LES FRASES DEL PRESIDENT ESPANYOL

Abans de l’1 d’octubre, jo soc partidari de no fer res; a partir de l’1 d’octubre, ja serà un altre escenari
És una puntada de peu a la democràcia; no hi haurà referèndum l’1-O perquè Espanya és una democràcia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia