Alcanar, el cau de la fera
Localitzen restes d’una segona víctima mortal al xalet arrasat al Montsià, on s’hauria planificat un atac mortífer frenat per l’explosió de dimecres que hauria precipitat els atemptats de Barcelona i Cambrils
Els veïns de la urbanització Montecarlo la descriuen com un lloc tranquil i indiquen que a la casa vivien tres joves i hi havia activitat constant
“Sempre deia que vivia al millor lloc del món, perquè és molt tranquil, pràcticament només s’hi senten els ocells... però mira.” Núria Gil és veïna de la urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja, a l’epicentre de la presumpta trama terrorista darrere dels atemptats de Barcelona i Cambrils.
La casa que els presumptes terroristes haurien ocupat per preparar l’atac amb furgonetes bomba està situada al final d’un carrer de la fins dimecres desapercebuda urbanització. Als xalets viuen una setantena de persones, en una zona quasi abandonada, sense serveis i amb carrers sense asfaltar.
La majoria dels habitants són estiuejants francesos i gent gran. Encara sorpresos, expliquen que al xalet ocupat –propietat d’un banc– vivien, des de fa vora un any, tres joves que no es relacionaven amb la resta de veïns. També diuen que veien molt moviment: persones diferents entrant i sortint i descarregant mercaderies. “Els sentia passar amb moto, és veritat que hi havia una, o dues motos, però no em vaig fixar si era verda o negra, però una corria molt, no ho acabo d’entendre, era molt estrany”, explica Yannick Muliardo, veïna d’origen francesa.
Explosius
Des que els Mossos d’Esquadra van establir la connexió entre les explosions al Montsià i l’atemptat a Barcelona, s’ha tancat pràcticament tot el carrer i s’han desallotjat 11 veïns. Ahir, alguns feien les maletes i se’n tornaven a casa, tot i la complexitat de trobar allotjament aquests dies; d’altres estan reallotjats en establiments turístics i també en cases de familiars. I l’Ajuntament d’Alcanar ha habilitat un punt d’atenció i avituallament a la propera urbanització de Serramar, amb assistència psicològica i llits per dormir, per als veïns que no tinguin on acudir. Agents de la brigada d’explosius Tedax i els cossos d’emergència van continuar treballant ahir tot el dia. A la tarda, es van produir explosions controlades a la zona per descartar la presència de més artefactes. Una línia d’investigació oberta indica que els presumptes terroristes estarien manipulant un explosiu, el peròxid d’acetona, d’origen casolà –fet amb àcid sulfúric, aigua oxigenada i acetona– utilitzat els darrers anys en altres atacs gihadistes i que requereix d’una curosa manipulació a temperatures en fred. Des de dijous a la matinada també s’han retirat desenes de bombones de butà, algunes de model francès, més petites que les que es comercialitzen aquí.
Els plans dels presumptes terroristes, però, van saltar pels aires literalment dimecres poc abans de la mitjanit. De fet, l’explosió que va arrasar el xalet hauria precipitat l’atropellament massiu a les rambles, com una resposta a la desesperada. Tal com s’havia indicat dijous, les restes biològiques trobades entre les runes van confirmar ahir una segona víctima mortal al xalet que pertanyeria al grup gihadista. El tercer presumpte terrorista i ocupa, de Melilla, va resultar ferit i és un dels detinguts. Ingressat a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, ahir a la tarda va ser portat a la comissaria dels Mossos de Tortosa i posteriorment traslladat a l’Audiencia Nacional.
La primera detonació també va ferir sis veïns. La segona explosió, dijous a la tarda, va ferir l’operari que treballava amb la retroexcavadora a les runes, dos bombers i sis agents dels Mossos d’Esquadra, un d’ells va ser traslladat a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, on se li ha extirpat la melsa.
S’investigaria també la relació amb l’atropellament a Barcelona i aquesta segona deflagració, just a la mateixa hora. La policia treballa amb la hipòtesi que hi haguessin dues cèl·lules terroristes, una d’operativa i una altra de logística.
Estupefacció
Les mostres de condol i els minuts de silenci pels atemptats a Barcelona i Cambrils van arribar de tot arreu. Des de l’Ajuntament d’Alcanar continuen estupefactes. “De les diverses hipòtesis que hi havia, aquesta de la connexió entre Barcelona i la casa d’Alcanar era la que ens oferia menys credibilitat, perquè mai de la vida ens ho hauríem pensat, ens va sorprendre molt”, explicava ahir al migdia l’alcalde, Alfons Montserrat. “Pensàvem que era d’un perfil més baix”, diu. La seguretat als municipis –amb instal·lacions de barreres de formigó– i a les carreteres s’ha extremat també a l’Ebre.