Els alcaldes del Camp i l'Ebre descarten que la llei de vegueries s'aprovi enguany

Diversos batlles reclamen al govern de la Generalitat que busqui més consens amb el territori per evitar conflictes

Els alcal­des apos­ten per revi­sar dife­rents aspec­tes de la llei de vegue­ries, i plan­te­jar també el futur de les dipu­ta­ci­ons.

PSC.

Lluís Miquel Pérez (Reus).
L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, vol que es tro­bin solu­ci­ons a aquesta nova divisió ter­ri­to­rial que no con­venç tot­hom, però que ha de «sim­pli­fi­car» l'actual estruc­tura i apro­par les admi­nis­tra­ci­ons locals a la Gene­ra­li­tat, tal com ja es pre­veu en l'Esta­tut. Amb tot, l'alcalde reu­senc con­si­dera que l'apro­vació de la llei de vegue­ries s'hau­ria d'haver començat a tra­mi­tar un any enrere i que les res­pos­tes «s'han de fabri­car aquí» i no des de Bar­ce­lona. Per Pérez, la llei és essen­cial perquè «els com­pro­mi­sos estan per com­plir-los» i s'ha de veure com s'aglu­tina la feina que fan les dipu­ta­ci­ons i els con­sells comar­cals, que s'hau­ran de rede­fi­nir.

El màxim res­pon­sa­ble de l'Ajun­ta­ment de Reus augura un procés lent i, mal­grat que sem­pre es mos­tra reti­cent a par­lar sobre el con­flicte obert amb Tar­ra­gona, demos­tra un cop més que cal esta­blir ponts de diàleg. Pérez va expli­car que ha fet arri­bar una petició al seu homònim tar­ra­goní, Josep Fèlix Balles­te­ros, per apro­par punts de vista i ho ha fet ober­ta­ment perquè «la dis­puta és pública».

Josep Solé (Móra d'Ebre).

L'alcalde de Móra d'Ebre, Josep Solé Biosca, es mira des de lluny les «pres­si­ons» que han pro­ta­go­nit­zat els seus com­panys de par­tit per con­di­ci­o­nar la llei de vegue­ries. «La vegue­ria és posi­tiva, pel fet que s'acosta l'admi­nis­tració al poble, però els ser­veis s'han de repar­tir sense per­dre efec­ti­vi­tat», matisa. Solé Biosca asse­nyala que no es pot posar una ofi­cina o un ser­vei de les vegue­ries en cada poble, però reclama que Móra d'Ebre puga tenir alguna seu des­cen­tra­lit­zada. «Avui en dia, en què les comu­ni­ca­ci­ons són imme­di­a­tes, Móra d'Ebre podria for­mar part de les capi­tals en xarxa», apunta. «No és bo que ara s'ajorne l'apro­vació de les vegue­ries, si no és per tenir una nova admi­nis­tració ben pen­sada i estruc­tu­rada», con­clou Solé Biosca abans d'adver­tir: «Però, si és per altres motius, no hi estic d'acord.»

Jesús Tor­ralba (Fal­set).

Per la seva banda, l'alcalde de Fal­set, Jesús Tor­ralba, con­si­dera que, si l'apro­vació no és imme­di­ata, s'hau­ria de pos­po­sar i fer-se després de les elec­ci­ons, perquè entén que «s'ha d'arri­bar al màxim con­sens». Amb tot, el màxim res­pon­sa­ble de l'Ajun­ta­ment fal­setà creu que l'espai de debat no és el més pro­pici i que ara per ara «el més impor­tant és con­cen­trar les ener­gies a afron­tar la crisi per l'impacte que té la situ­ació econòmica en el ciu­tadà».

Jordi Sánchez (Cala­fell).

L'alcalde del segon muni­cipi més gran del Baix Penedès, Jordi Sánchez, va subrat­llar la importància que els can­vis en l'orde­nació ter­ri­to­rial, «que tenen una tra­mi­tació llarga», puguin ser «dige­rits» pel ter­ri­tori per tal que la ciu­ta­da­nia «se'ls faci seus». «Amb l'experiència d'aquests dar­rers mesos, pot­ser el més intel·ligent hagués estat aga­far les qua­tre províncies i trans­for­mar-les en vegue­ries, afe­gint-hi la de l'Ebre, on hi ha un con­sens», aposta el bat­lle cala­fe­llenc. Pel que fa a la resta de ter­ri­to­ris, Sánchez creu que en una segona fase es podria donar espai a les seves aspi­ra­ci­ons cre­ant-hi «una àrea fun­ci­o­nal», simi­lar a la que s'està plan­te­jant per al Penedès. «Aquesta àrea ens per­met fer camí cap a una vegue­ria, i donar argu­ments de fons a la rei­vin­di­cació del Penedès», va afir­mar.

CiU.

Fer­ran Bel (Tor­tosa).
L'alcalde de Tor­tosa, Fer­ran Bel, con­si­dera que l'ajor­na­ment de la llei de vegue­ries demos­tra que el tri­par­tit «és un govern en des­com­po­sició». Segons Bel, el PSC, ERC i ICV no estan nego­ci­ant si tiren enda­vant la llei, sinó com s'ho faran perquè sem­ble que el govern vol les vegue­ries, però sense dei­xar prou temps perquè la llei siga apro­vada pel Par­la­ment. L'alcalde tor­tosí acusa els barons soci­a­lis­tes de boi­co­te­jar el procés, amb una sèrie de polèmiques locals que difi­cul­ta­ran que la reor­de­nació ter­ri­to­rial de Cata­lu­nya es puga abor­dar també en les legis­la­tu­res següents. Bel també lamenta «l'espec­ta­cle» que han ofert els alcal­des de Tar­ra­gona, Reus i Lleida, però valora que «el més trist» és que Esquerra haja cedit, i que la llei de l'àmbit metro­po­lità de Bar­ce­lona tire enda­vant sense la torna de la llei de vegue­ries. «Les vegue­ries que­da­ran toca­des més enllà del que puga dir la sentència de l'Esta­tut», afirma Bel, que con­si­dera que l'avant­pro­jecte de llei «tan dèbil» que havia pre­sen­tat Ausàs encara fa que les vegue­ries siguen més cri­ti­ca­bles. Tot i així, l'alcalde de Tor­tosa defensa la cre­ació de les vegue­ries, i lamenta que «gai­rebé ningú» no haja qüesti­o­nat les com­petències «ridícules» i «insu­fi­ci­ents» dels nous ens ter­ri­to­ri­als, així com el seu finançament. Final­ment, Bel posa en dubte que les vegue­ries siguen una rea­li­tat abans de les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2011, ja que també caldrà can­viar la llei elec­to­ral esta­tal.

Manel Ferré (Amposta).

L'alcalde d'Amposta, el con­ver­gent Manel Ferré, entén que no es pot tirar enda­vant l'avant­pro­jecte de llei de les vegue­ries sense comp­tar amb el con­sens dels dife­rents ter­ri­to­ris. «No s'ha escol­tat la veu dels ter­ri­to­ris», ha dit Ferré, que asse­nyala també que en el cas d'Amposta ni el Depar­ta­ment de Gover­nació, ni tam­poc la dele­gació del govern s'hi han posat en con­tacte per con­sul­tar-los com cre­uen que hau­ria de ser la futura vegue­ria de les Ter­res de l'Ebre. «El més adi­ent seria reti­rar l'avant­pro­jecte de llei i que el nou govern català aborde aquest tema», ha mani­fes­tat l'alcalde d'Amposta. Ferré creu també que no es pot impo­sar la capi­ta­li­tat de Tor­tosa i que s'ha de tenir en compte l'eix lito­ral de les Ter­res de l'Ebre com a motor econòmic. Pel que fa a la pro­posta del PSC de l'Ebre d'avançar en la cre­ació de la vegue­ria ebrenca men­tre se cerca el con­sens per a la resta, Ferré con­si­dera que no té cap sen­tit. «Seria una vegue­ria des­cafeïnada, sense con­tin­gut i sense finançament», ha asse­nya­lat l'alcalde ampostí.

Albert Batet (Valls).

Per la seva banda, l'alcalde de Valls, Albert Batet, es mos­tra res­pectuós amb el procés que hagi de fer el govern de la Gene­ra­li­tat, però sense obli­dar «la situ­ació de crisi molt greu que viu el país». El bat­lle subrat­lla que ini­ciar pro­ces­sos d'aques­tes carac­terísti­ques «reque­reix un con­sens», i con­si­dera que en aquests moments «pot­ser més val con­cen­trar-se a solu­ci­o­nar la crisi». Posats a valo­rar pos­si­bles reper­cus­si­ons de futur de la nova dis­tri­bució de vegue­ries, el polític con­ver­gent és taxa­tiu: «Cal ser res­pon­sa­ble. No és moment d'ini­ciar bata­lles de cam­pa­nar i, en tot, cas si ho hem de fer és ben clar que el de Valls és el més alt de Cata­lu­nya.» Batet insis­teix que Valls «és capi­tal i ciu­tat de referència i hem d'actuar d'aquesta manera».

Benet Jané (El Ven­drell).

Al Baix Penedès, l'alcalde del Ven­drell, Benet Jané, va recla­mar la neces­si­tat que el debat sobre l'orde­nació ter­ri­to­rial ara es plan­tegi «des de la raci­o­na­li­tat» ja que es tracta d'un debat «molt impor­tant». Així, Jané rei­vin­dica que «prèvia­ment hi hagi una modi­fi­cació de l'orde­nació ter­ri­to­rial i admi­nis­tra­tiva que marca l'Estat amb les províncies, perquè aquí és on hi ha el pro­blema». Pel bat­lle ven­dre­llenc, seria «kafkià» que la cre­ació de les vegue­ries suposés una dupli­cació de les estruc­tu­res admi­nis­tra­ti­ves en un mateix ter­ri­tori. Jané no va voler tam­poc entrar a deba­tre les pos­si­bi­li­tats que l'ajor­na­ment de la llei aplani el camí a la rei­vin­di­cada vegue­ria del Penedès. «Tot és futur i volun­tats, però cal que tin­guem els peus a terra», va subrat­llar.

ERC.

Josep Andreu (Mont­blanc)
L'alcalde de Mont­blanc, Pep Andreu, va asse­nya­lar la neces­si­tat ine­lu­di­ble del «con­sens» perquè el pro­jecte de llei de vegue­ries pugui tirar enda­vant. «Amb bara­lles com les que hi ha ara serà molt difícil que tiri enda­vant», tot i que, segons Andreu, «tant de bo s'acon­se­gueixi apro­var durant aquesta legis­la­tura». «El que no s'ha fet en trenta anys no ha de fer-se ara de pressa en tres mesos», va con­cloure el bat­lle.

Inde­pen­dents.

Miquel Aubà (Gan­desa).
L'alcalde de Gan­desa, Miquel Aubà, con­si­dera que l'ajor­na­ment de la llei de vegue­ries és molt nega­tiu per al procés. «Quant més temps dei­xem pas­sar sense apro­var-les, més pro­ble­mes s'incor­po­ra­ran al debat sobre les vegue­ries, ja que hi haurà altres ter­ri­to­ris que vol­dran tenir un reco­nei­xe­ment específic», anun­cia Aubà. L'alcalde de la capi­tal de la Terra Alta avisa que només a les Ter­res de l'Ebre, mal­grat el con­sens apa­rent, el debat es podria enve­ri­nar fins a tal punt d'haver de cons­ti­tuir «qua­tre vegue­ries». De fet, diu que si el tema no es tanca aviat «podem aca­bar fent un país amb 54 vegue­ries, o amb 300». «Penso que tot ple­gat es podria haver por­tat d'una altra manera, tirant enda­vant només el que estava més clar», afirma. «Hem tin­gut una opor­tu­ni­tat d'or i l'estem dei­xant per­dre», lamenta Aubà.

(Aquest text ha estat ela­bo­rat per Gus­tau Moreno, Lour­des Moreso, Núria Roca, Carme Gutiérrez, Anna Esta­llo i Aza­hara Palo­ma­res).


LES FRASES

Benet Jané
alcalde del vendrell (CiU)
«S'ha de plantejar des de la racionalitat. No podem parlar de vegueries si abans no resolem què fem amb l'ordenació per províncies que marca l'Estat»
Jordi Sánchez
alcalde de Calafell (PSC)
«Cal que els territoris facin la digestió de tot el que s'ha plantejat»
«Serà precipitat poder aprovar-ho aquest mandat»
Lluís Miquel Pérez
alcalde de reus(PSC)
«Tant de bo el debat s'hagués iniciat un any abans»
«Les solucions territorials les hem de trobar aquí»
Albert Batet
alcalde de Valls (CiU)
«Cal ser responsables. No és hora d'iniciar batalles de campanar, però si ho hem de fer és ben clar que el de Valls és el més alt de Catalunya»
Pep Andreu
alcalde de montblanc (ERC)
«Amb baralles com les que hi ha ara serà molt difícil que el projecte de llei tiri endavant. El que no s'ha fet en trenta anys no ha de fer-se de pressa, en tres mesos»
Jesús Torralba
alcalde de falset (pSC)
«L'espai de debat no és el més propici. Hem de centrar les energies a afrontar la crisi econòmica»
«S'ha d'arribar al màxim consens»
Manel Ferré
alcalde d'AMPOSTA (cIu)
«La vegueria s'ha de crear des del consens i, fins ara, ningú s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament d'Amposta per escoltar les nostres especificitats»
Josep Solé Biosca
alcalde de Móra d'Ebre (PSC)
«Ara que les comunicacions són immediates, Móra d'Ebre també podria participar de les capitalitats en xarxa. Estaria bé tenir alguna seu descentralitzada»
Ferran Bel
alcalde de Tortosa (CiU)
«El que lamento és que gairebé ningú haja criticat les competències i el finançament previstes per a la vegueria. No hi haurà vegueries abans del 2011»
Miquel Aubà
alcalde de Gandesa (fic)
«Quant més temps deixem passar sense aprovar les vegueries, més problemes s'incorporaran al debat. Podem acabar fent un país amb 54 o 300 vegueries»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.