La immigració neta cau al Regne Unit després del referèndum del ‘Brexit’
Puja el nombre de ciutadans comunitaris, sobretot de procedents de l’est, que se’n van del país
El govern britànic es mostra satisfet amb aquest descens
El Brexit ja ha començat a tenir un impacte en la immigració al Regne Unit, que s’ha situat en el seu nivell més baix en tres anys a causa del fort augment de la marxa de ciutadans comunitaris des del referèndum de l’any passat sobre la permanència o no a la UE, segons dades divulgades ahir.
En un comunicat, l’Oficina Nacional d’Estadístiques britànica (ONS) revela que la immigració neta cap al Regne Unit va disminuir de 81.000 persones durant els darrers dotze mesos, fins a la fi de març, fins a situar-se a 246.000. D’aquesta xifra d’immigració neta, més de la meitat –127.000– correspon a ciutadans comunitaris, xifra que representa una baixada de 51.000 amb relació al període anterior. Aquesta dada, que té en compte la diferència entre les arribades i les sortides del país, es va veure clarament influïda per la perspectiva del Brexit i de desconnexió del bloc comunitari, prevista pel març del 2019.
Valoracions diverses
D’altra banda, l’ONS va detectar un augment de 33.000 persones dels ciutadans de països comunitaris que van anar-se’n del Regne Unit, fins a situar la dada general en 122.000 durant aquest període, el més elevat en gairebé una dècada. Dins d’aquest grup destaca l’increment –17.000 persones més– de les sortides de ciutadans originaris de l’est: República Txeca, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia, estats que van ingressar a la UE el 2004. El secretari d’estat britànic per la Immigració, Brandon Lewis, va considerar “positiu” aquest descens d’immigrants, mentre que, per contra, un portaveu de la patronal assegurava que “la pèrdua d’aquestes habilitats vitals” haurien de “preocupar” tothom.
Nicola White, responsable del departament d’estadístiques migratòries de l’ONS, va destacar la “caiguda en la migració neta”, motivada per un augment de l’emigració –principalment de ciutadans comunitaris i en particular dels vuit països esmentats– i per un “descens de la immigració” de tots els grups. Segons aquesta responsable, el mapa migratori en el país comença a rebre l’impacte de l’històric referèndum sobre la UE, el 23 de juny del 2016 i amb victòria del Brexit, que “podria estar influint en les decisions de la gent a l’hora d’entrar o sortir del Regne Unit. Amb tot, l’ONS considera que “encara és aviat per saber si es tracta d’una tendència a llarg termini”.