Política

Cop gihadista a Catalunya

El govern nega que la CIA avisés de l’atemptat

Admet que va rebre un avís el 25 de maig, però d’una altra font

Forn i Trapero asseguren que es va avaluar i contrastar amb l’executiu espanyol i que no tenia a veure amb l’atropellament a la Rambla

El govern fa dies que denuncia l’existència d’una campanya mediàtica de “desprestigi i d’intoxicació” sobre els Mossos d’Esquadra després de la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Però ahir el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van elevar el to per denunciar i negar una notícia d’El Periodico segons la qual la policia catalana hauria rebut el 25 de maig un avís que es produiria un atemptat, específicament a la Rambla, procedent dels serveis secrets dels EUA. El govern de la Generalitat va admetre que aquell dia va rebre un avís sobre la Rambla, però no de la CIA ni del Centre Nacional Antiterrorista nord-americà, amb el qual no mantenen una relació directa. Segons Forn i Trapero, va ser un dels molts que arribaven al cos policial, al costat d’altres advertències de perill sobre centres de culte, infraestructures, concerts, esdeveniments esportius o espais amb grans aglomeracions, incloent-hi la Rambla i la Sagrada Família. Aquell avís va ser convenientment avaluat i contrastat per la mateixa policia i entre els governs català i espanyol: van concloure conjuntament que tenia una “molt baixa credibilitat”, segons Forn.

El govern català no va voler revelar les fonts d’on procedia la informació, però va rebutjar amb insistència que fos de l’espionatge nord-americà. En qualsevol cas, l’advertència no va tenir a veure amb els atemptats del 17 d’agost, segons l’executiu, que assegura que així ho va comunicar el govern espanyol a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) a la Generalitat després dels atemptats. Encara més: la Generalitat recorda que l’atropellament massiu a la Rambla i l’atac posterior a Cambrils van ser el pla B de la cèl·lula terrorista, que el grup gihadista va emprendre després que saltés pels aires la casa d’Alcanar on preparaven atemptats amb explosius i potencialment més mortífers.

El rotatiu barceloní acompanyava ahir la informació amb un document que contenia la suposada comunicació. Wikileaks en va qüestionar la fiabilitat basant-se en el seu coneixement del llenguatge dels serveis secrets nord-americans. També ho va fer el mateix Julian Assange a través de Twitter. “Per què m’he de creure que aquest document que publica El Periódico és de la CIA? Quin segell i fiabilitat té aquest document?”, va preguntar Trapero, visiblement molest. Amb l’escrit, el rotatiu pretenia acreditar una notícia que, de fet, ja va avançar poc després de l’atemptat de Barcelona, i que ha estat reiteradament negada pel govern des d’aleshores. Pel govern, el document publicat ahir per provar la notícia és un “muntatge”.

Aquell 25 de maig, segons va explicar Interior, també es va convocar la mesa d’avaluació antiterrorista. El 8 de juny es va tornar a fer. En cap de les dues reunions es va parlar de l’avís del 25 de maig perquè ja havia estat avaluat com a poc fiable. “Si hi havia hagut una alerta tan important –va subratllar Forn respecte a la CIA–, per què no se’n parlava, per què no es comentava, si l’Estat tenia aquesta informació?” D’acord amb El Periódico, l’espionatge nord-americà s’hauria dirigit el mateix dia al CNI, la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, que després hauria contactat amb els Mossos. La nota publicada deia: “Informació no corroborada de veracitat desconeguda de finals de maig del 2017 indicava que l’Estat Islàmic de l’Iraq i ash-Sham (ISIS) estava planejant portar a terme atacs terroristes no especificats durant l’estiu contra emplaçaments turístics molt concorreguts a Barcelona, Espanya, específicament al carrer la Rambla.”

Per Forn, és “irresponsable jugar amb informacions a mitges amb uns objectius polítics molt clars”. Trapero va sentenciar que “ni el cos ni cap dels seus comandaments ha mentit” i va lamentar que es vulgui suggerir que si haguessin patrullat més, haguessin posat pilons o haguessin fet restriccions de trànsit no s’hauria produït l’atemptat. A la Rambla, tanmateix, es va incrementar la presència policial, segons el major. “Els Mossos han treballat de manera excel·lent; em torno a preguntar qui té interès a embrutar la feina dels Mossos”, va reiterar el conseller d’Interior.

Assange diu que el document és fabricat o modificat

L’editor de WikiLeaks, el ciberactivista Julian Assange, va assenyalar, a través de Twitter, que la nota en què presumptament els serveis d’espionatge nord-americans avisaven del perill d’atemptat a la Rambla i emplaçaments turístics concorreguts havia estat “fabricada o modificada”. Per WikiLeaks, diversos indicadors diferenciaven el llenguatge utilitzat de la manera com habitualment s’expressen els serveis secrets dels EUA. En concret, va assenyalar el tipus de cometes, típicament espanyol i inusual en l’anglès de la CIA; la denominació d’“ISIS” (usada pels mitjans) en comptes d’“ISIL” (usada pels serveis secrets); la grafia típicament espanyola d’Irak amb k en comptes de q; l’ús de “nota” i no “notice”, i de “Spain” en comptes d’“ESP” en l’encapçalament classificatori de la carta, entre altres elements sospitosos per WikiLeaks.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el director d’El Periódico, Enric Hernàndez, va explicar que el rotatiu havia rebut per via digital el document i que s’havien produït canvis de grafia en el procés de desxifrat. A més, al vespre, el diari va atribuir aquestes variacions a una modificació de la tipografia original (exigida per la font filtradora) en què “lògicament i automàticament” es van produir alguns d’aquests canvis assenyalats per WikiLeaks com a estranys i dubtosos. Assange va opinar a Twitter que el director del rotatiu hauria de dimitir per haver intentat enganyar l’opinió pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia