Política

L’Exèrcit defensa que els moviments de tropes a sis municipis de l’Alt Empordà són un exercici “habitual”

La presència dels militars gairebé no es nota durant el primer dia de les maniobres

L’alcalde de Llers explica que els ha sorprès sobretot el dia escollit, l’endemà de la Diada

L’Exèrcit espanyol assegura que els moviments de militars que està realitzant aquest dimarts i dimecres a l’Alt Empordà són un exercici d’entrenament “habitual”.

Aquest matí, més enllà de l’expectació generada per l’aparició de les maniobres als mitjans de comunicació, la marxa dels militars ha passat desapercebuda a la zona. Un recorregut pels sis municipis evidenciava que la majoria dels veïns que passejaven el gos o feien petar la xerrada a les places ni tan sols han vist passar cap dels vehicles militars. Tot i això, a la carretera entre Llers i Terrades s’ha pogut veure un cotxe, sense cap dels militars que feien la marxa.

Les Forces Armades han confirmat que aquest matí han començat les maniobres militars comunicades la setmana passada a sis municipis de la comarca: Biure, Pont de Molins, Llers, Cistella, Terrades i Boadella i les Escaules. Segons la comunicació que van fer arribar als ajuntaments, els militars fan “moviments a peu i en vehicle”. Segons un portaveu militar de la base de Sant Climent Sescebes, es tracta d’una marxa d’enduriment durant la qual els 90 militars (desplaçats en dos autobusos) recorreran zones boscoses i passaran la nit fora.

Les maniobres es van donar a conèixer públicament perquè l’alcalde de Llers, Carles Fortiana, va penjar l’avís dels militars a les xarxes socials i va ironitzar amb el fet que el desplegament sigui precisament l’endemà de la Diada. Fortiana, en to de broma, es va preguntar si això vol dir que “comença la invasió”.

Fortiana ha explicat avui els ha sorprès que s’escollís l’endemà de la Diada per començar aquests exercicis. “No sé si és coincidència o si s’ha fet amb premeditació però sí que sobta”, ha insistit. Fortiana ha admès que és habitual que un cop l’any l’Exèrcit faci exercicis a les muntanyes del seu terme i d’altres municipis. Malgrat això, ha aprofitat per “proposar” que es limitin a fer “les seves batalletes” a la base militar, on tenen “un espai tancat sense necessitat d’anar als pobles veïns”.

L’alcalde ha remarcat que mai s’ha registrat cap incident relacionat amb les maniobres però ha afirmat que sovint als veïns i boletaires els “espanta” trobar-se soldats camuflats enmig del bosc. “Vulguis o no això sobta”, ha afegit.

Des de Defensa sostenen que són maniobres “habituals”, sobretot a la comarca de l’Alt Empordà per la proximitat amb la base militar. En concret, assenyalen que la comunicació que van enviar als consistoris és la 190 que fan aquest any per notificar exercicis des Sant Climent.

La Diputació de Girona i diversos ajuntaments catalans han aprovat una moció on insten a la desmilitarització de les comarques gironines, i reclama que es restringeixin les pràctiques a terrenys militars. L’alcalde ha explicat que Llers no l’ha aprovat i que no ho farà perquè “això durarà quatre dies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia