Política

L’opinió DELS EXPERTS

Catalunya aprofitarà el sol que capten els sostres i terrats

L’any 2015 la nova energia renovable instal·lada a nivell mundial va superar, per primer cop a la història de la Humanitat, la nova potència d’energies fòssils i nuclear. L’any 2016 s’ha refermat aquesta tendència, alhora que el percentatge d’energia solar fotovoltaica de nova implantació ha superat per primer cop a l’energia eòlica. El 55 per cent de la potència renovable instal·lada al món l’any 2016 ha estat solar fotovoltaica.

L’energia solar està contribuint de forma accelerada a la ineludible transició energètica, en termes d’incrementar l’eficiència energètica i de facilitar la integració d’energies renovables en el sistema elèctric, de reduir les emissions contaminants, de reduir l’alta dependència energètica de països tercers i gràcies a la seva modularitat i als seus preus competitius per als ciutadans, garantir la democratització del model energètic.

La reducció dràstica del cost dels mòduls fotovoltaics (de 8.000 € al 2007 a 1.000 € el 2017 per KW fotovoltaic instal·lat) ha provocat que la producció de l’energia elèctrica d’origen solar sigui completament competitiva i que l’autoconsum fotovoltaic esdevingui una alternativa viable i eficaç per a totes les llars i indústries que disposen de sostres ben orientats al sol.

Avui es fa absolutament innecessari subvencionar el sector fotovoltaic. De fet, en països com el Regne Unit, Alemanya, Califòrnia o Austràlia els sostres solars en llars domèstiques esdevenen normals. França, Portugal i Itàlia estan seguint el mateix camí on l’autoconsum fotovoltaic és estratègic en la seva política energètica i climàtica.

A tot plegat, cal afegir-hi la recent aparició en escena –tot just a finals del 2015 a EUA i Alemanya- d’una nova tecnologia, les bateries d’ió-liti, a preus raonables i amb dimensions i estètica atractives per un habitatge, que faciliten l’emmagatzematge de l’energia del sol durant el dia per consumir-la per la nit o bé compartir els excedents amb els veïns, el que està portant a creixements exponencials a la generació solar distribuïda.

Catalunya, rica en recurs solar, no pot restar d’esquena a la necessitat d’aprofitar l’energia del Sol.

Malauradament però, a diferència d’aquests Estats, al nostre país encara no s’ha materialitzat la necessària aposta per l’aprofitament solar per a generar electricitat en els nostres edificis i habitatges. Els costos per taxes i impostos de les diverses administracions, així com tràmits urbanístics complicats i els permisos de les companyies distribuïdores, només necessaris a Espanya, en dificulten la seva instal·lació i fan que, aprofitar i compartir l’immens recurs energètic renovable i autòcton, l’energia solar, per part dels ciutadans, sigui poc atractiu o senzillament desconegut i fins i tot hi ha qui pensa que està prohibit.

Per tal de donar resposta a les dificultats administratives, el govern a través de l’Institut Català d’Energia, el passat mes de febrer va crear la taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic. La necessitat de difondre la cultura d’aprofitament de l’energia del sol i de facilitar-ne el seu ús per a generar i compartir electricitat esdevé l’eix central de treball entre les administracions locals i la Generalitat de Catalunya, que compten amb el suport del Gremi d’instal·ladors AGIC- FERCA, de companyies distribuïdores i comercialitzadores d’electricitat, d’enginyeries solars a través de la seva patronal UNEF i el clúster solar Solartys. Els col·legis professionals d’enginyeria, arquitectura i administradors de finques també hi són representats.

Garantir el dret dels ciutadans a autoconsumir, emmagatzemar i compartir l’ electricitat generada a casa seva emprant els sostres, terrats i pèrgoles d’aparcaments ha de ser assumit a l’abans possible i, amb accions concretes i pràctiques, per totes les administracions.

Cal recordar que la possibilitat de compartir l’energia elèctrica del sol estava prohibida a l’Estat espanyol fins fa tot just un parell de mesos en què el TC a instàncies d’un recurs de la Generalitat de Catalunya, va anul·lar l’article que impossibilitava “literalment” el compartir l’energia solar.

Avui, el camí per compartir continua sent feixuc, la normativa estatal és plena d’entrebancs que impedeixen de fer-ho de forma competitiva, això no ens ha de preocupar ni de limitar perquè de ben segur ho canviarem, per què el món, i Catalunya, més enllà de la curta visió del govern espanyol, avança.

Avui ens cal desenvolupar les instal·lacions que ben aviat, quan en tinguem moltes, podrem compartir fins i tot de forma virtual en comunitats solars. No és ciència-ficció, és una realitat a països europeus que gaudeixen de menys recurs solar que Catalunya.

No hi ha dubte que l’energia solar, amb preus competitius i accessible per a qualsevol espai i infraestructura, i amb les possibilitats que ofereixen les tecnologies d’emmagatzematge, està agafant una gran dimensió a nivell mundial. L’energia solar s’està convertint en el petroli del segle XXI.

Catalunya, un país ric amb recurs solar, ha de donar un senyal clar d’aposta per l’energia solar i el sector fotovoltaic en particular, com a element estratègic per a la creació de riquesa, de prosperitat, de desenvolupament tecnològic i de llocs de feina locals i atractius per a persones que volen treballar per un món millor, més net, renovable, distribuït i democràtic.

I DEMÀ RAMON GARRIGA I JOAN VILA

La transició energètica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.