Política

RAPHAEL MINDER

CORRESPONSAL DEL THE NEW YORK TIMES A ESPANYA I PORTUGAL

“El conflicte és d’una incertesa descomunal”

“El referèndum no se celebrarà en les condicions que va prometre”

“Havien d’haver proposat solucions, i ho podien haver fet quan tenien majoria absoluta”

“A una setmana de l’1-O, és massa tard per fer marxa enrere”

Per a molts catalans, Madrid representa el mateix que París o Londres. No tenen cap connexió amb Espanya
Els anglesos se senten molt més segurs sense Escòcia que no pas els espanyols sense Catalunya
El dia 2 d’octubre, l’endemà, és molt important, perquè serà el dia d’interpretar el que hagi pogut passar

Després d’haver entre­vis­tat més de tres-cen­tes per­so­nes, Rap­hael Min­der (Gine­bra, 1971) acaba de publi­car The strug­gle for Cata­lo­nia (La lluita per Cata­lu­nya, Hurst Publis­hers), on ana­litza la situ­ació política actual.

Després de tota la feina feta, ha arri­bat a enten­dre el que està pas­sant?
El que entenc és que la situ­ació de con­flicte ha arri­bat a un nivell d’incer­tesa des­co­mu­nal; que el debat no és a cap taula de nego­ci­ació i que tot ple­gat ha conduït a una crisi ins­ti­tu­ci­o­nal i a la deso­bediència civil. No hi ha cap tema més impor­tant a l’agenda espa­nyola que aquest. És pre­o­cu­pant.
Un edi­to­rial del seu diari deia, el mes de juny pas­sat, que l’única solució seria per­me­tre el referèndum.
L’edi­to­rial la va fer el diari, no jo. Jo pro­curo dis­tan­ciar-me’n, dels edi­to­ri­als; faig la meva feina. En tot cas, amb el que esta­ria d’acord és amb la crida a la nego­ci­ació que en aquest mateix edi­to­rial es feia. Perquè l’edi­to­rial no era una crida a la inde­pendència, era una crida a nego­ciar.
Per què creu que Cata­lu­nya i Espa­nya no han pogut pac­tar un referèndum acor­dat? Perquè Rajoy no és com era Came­ron?
Per molts fac­tors. Un d’ells, perquè em sem­bla que hi ha una des­con­nexió política i emo­ci­o­nal molt gran entre les dues parts. Cata­lu­nya i Espa­nya no estan com esta­ven als anys noranta, quan tenien un interès mutu. A Madrid es gover­nava amb el suport de Cata­lu­nya; els soci­a­lis­tes no es podien ima­gi­nar que es podia arri­bar a La Mon­cloa sense el suport de l’elec­to­rat de Cata­lu­nya; i quan Aznar va gover­nar ho va fer amb el suport de CiU. Fins i tot Jordi Pujol comp­tava amb el PP. En els moments més com­pli­cats d’Aznar, ell treia el doble de votants a Cata­lu­nya que el que hi ha tret ara Rajoy. Ara hi ha una gran des­con­nexió. I com que no hi ha traspàs de votants, no hi ha cap gest que a cap part li faci gua­nyar vots. Estan enro­cats. En segon lloc, em sem­bla que hi ha un altre fet relle­vant: Escòcia era molt menys relle­vant en relació a Angla­terra que el que Cata­lu­nya és per a Espa­nya. Els angle­sos no tenen la sen­sació que Angla­terra sense Escòcia seria menys, se sen­ten molt sòlids. Se sen­ten molt més segurs que el que se sen­ten els espa­nyols sense Cata­lu­nya.
A què es refe­reix quan diu a que hi ha una des­con­nexió?
Per a molts cata­lans, Madrid repre­senta el mateix que París o Lon­dres. Han des­con­nec­tat, no han vis­cut un 23-F, per a ells no sig­ni­fica res. No tenen la con­nexió amb Espa­nya que tenien els seus pares o els seus avis.
També han vist molts cops un govern de Madrid dient no a mol­tes coses. No creu que hi han influït, tants nos, en aquesta des­con­nexió?
Pro­ba­ble­ment, sí. Anys enrere, el 2012, quan l’expre­si­dent Mas se’n va anar a Madrid, pot­ser s’hau­ria pogut fer alguna cosa. Ara hi ha molt poc marge de mani­o­bra.
No hi ha, doncs, una pos­si­ble marxa enrere, en aquest con­flicte?
Crec que sí. El que passa és que ara, a una set­mana del referèndum, és molt tard. Però hi haurà l’endemà de l’1-O.
Creu que el referèndum es farà?
No ho sé. El que sé és que no se cele­brarà en les con­di­ci­ons que va pro­me­tre el pre­si­dent Puig­de­mont. Va dir que seria com en qual­se­vol altra elecció, i no serà així. No veig que sigui així. No hi ha cam­pa­nya, no hi ha un cens, no se sap on s’ha de votar i hi ha un nivell d’incer­tesa altíssim, i una advertència del fis­cal gene­ral de san­ci­o­nar els qui hi par­ti­ci­pin...
El millor hau­ria estat un referèndum pac­tat.
No. El millor, abans que arri­bar a un referèndum pac­tat, hau­ria estat que les dues parts entres­sin en una nego­ci­ació per evi­tar el referèndum. El referèndum, fins i tot pac­tat, és l’última via, quan no hi ha cap altra manera d’arri­bar a un acord. En un sis­tema par­la­men­tari com el que té Espa­nya, s’hau­rien d’haver tro­bat solu­ci­ons d’alguna altra manera. Ara em fa pena veure com estem a una set­mana del referèndum i no s’està par­lant del con­tin­gut, del pro­blema. S’està par­lant només de la lega­li­tat, de l’arti­cle 155...
El que sí que no és com altres elec­ci­ons és que hi ha més de set-cents alcal­des que han d’anar a decla­rar...
Però és clar que, inde­pen­dent­ment, el referèndum no és el que va pro­me­tre Puig­de­mont.
En què s’ha equi­vo­cat, el govern català, si és que ho ha fet?
Anant massa de pressa. Perquè no hi ha només un con­flicte de cata­lans con­tra espa­nyols, sinó també entre cata­lans. S’han sal­tat les advertències dels pro­pis juris­tes del Par­la­ment, i això jo ho trobo pro­blemàtic.
Tam­poc sem­bla que el govern espa­nyol l’hagi encer­tat gaire.
Ells s’han que­dat amb la idea que el pro­blema de Cata­lu­nya hi és i no es resoldrà. I això és un error. Havien d’haver pro­po­sat camins de solució. I ho podien haver fet quan tenien una majo­ria abso­luta. S’han pen­sat que això era com un huracà, que has de reforçar el teu­lat i espe­rar que passi i ja està. Però no és el cas. No es pen­sa­ven que el pro­blema per­sistís.
Lla­vors?
No hem arri­bat al dar­rer capítol. El tema pot fer un gir ines­pe­rat. Pot­ser d’aquí a uns mesos esta­rem par­lant d’una nova crisi del govern espa­nyol, o pot­ser a Cata­lu­nya s’entra en una crisi a Junts pel Sí, o entre JxSí i la CUP. No des­carto un gir ines­pe­rat.
Però hi haurà referèndum.
El govern català ha promès un referèndum que es faria amb tota nor­ma­li­tat; i no ho serà, amb tota nor­ma­li­tat. I el govern espa­nyol, per la seva part, ha promès que no hi haurà cap referèndum. Ara per ara, no veig cap manera que s’eviti l’1-O, però no sé en quina forma ni en qui­nes con­di­ci­ons s’hi arri­barà. La lec­tura del que hagi pas­sat el dia 1 serà com­pli­cadíssima.
El que vol dir és que el referèndum no serà reco­ne­gut inter­na­ci­o­nal­ment?
El que jo dic és que si es fes un referèndum simi­lar a qual­se­vol altre país amb les matei­xes con­di­ci­ons en què sem­bla que es farà aquest, el con­sens inter­na­ci­o­nal sobre la seva vali­desa seria molt dubtós.
En tot cas, tot el que està pas­sant aquests dies a Cata­lu­nya no con­tri­bu­eix gaire que hi hagi cap acord l’endemà.
No. Però si s’arriba a una situ­ació en què no es va enlloc, al final s’haurà de bus­car algun altre camí. Jo no veig cap sor­tida. Però és pro­ba­ble que l’endemà les dues parts tam­poc en vegin cap, i alguna cosa hau­ran de fer. El que vull dir és que el dia 2 és molt impor­tant, perquè serà el dia d’inter­pre­tar el que hagi pas­sat.
Al final del lli­bre, vostè mateix con­clou que és impos­si­ble saber com aca­barà.
El que dic és que tot és molt impre­vi­si­ble. Explico que pro­fes­si­o­nal­ment
he vis­cut una època en què s’han produït molts esde­ve­ni­ments impre­vis­tos. Vull dir que no es va pre­veure la cai­guda del mur de Berlín, o que tots vati­cinàvem que Trump no seria pre­si­dent dels Estats Units. Hi ha una llista llarguíssima de temes que ningú va pre­veure. Per tant, hem d’estar oberts a la pos­si­bi­li­tat de grans can­vis, encara que siguin els que un no vol­dria



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.