L’homilia de Montserrat diu no a la repressió dels drets
El sermó de diumenge arrenca un inèdit aplaudiment en denunciar que s’han menystingut les institucions catalanes
Fa una crida al pacifisme i “estar al lloc que ens correspon” del moment històric
L’homilia de la missa d’ahir a Montserrat va arrencar un inèdit i fort aplaudiment dels presents en denunciar que, aquests dies, han estat menystingudes les institucions “del nostre poble” i s’han amenaçat, “i en alguns casos vulnerat”, drets fonamentals com ara el de reunió i la llibertat d’expressió. El monjo Sergi d’Assís, encarregat de presidir la missa ahir i, per tant, de fer l’homilia, va centrar el seu comentari de l’Evangeli en el repte que té Catalunya d’integrar tots els nouvinguts perquè “se sentin plenament” catalans “sense perdre la seva identitat d’origen”.
Després d’afirmar que el repte no és impossible perquè hi ha països que se n’han sortit, el pare Sergi d’Assís va sorprendre els congregats afirmant que no es pot ni s’ha de mirar cap a una altra banda “amb la que està caient aquests dies” amb referència a la situació que viu Catalunya. El monjo va advertir contra “la postveritat que tergiversa la realitat” i va denunciar que s’han amenaçat i vulnerat drets fonamentals i que “es prohibeix un dret tan senzill com el de ser consultats”. Després d’afirmar que s’han menystingut les institucions catalanes i, per tant, “els ciutadans a qui representen”, Sergi d’Assís va fer una crida a “dir no a la repressió i sí a la llibertat i el respecte dels drets més fonamentals” i, per esvair dubtes, va recomanar llegir la Declaració Universal dels Drets Humans. Va cloure la seva homilia demanant l’ajut de Déu per “saber afrontar aquests dies, sempre amb esperit pacífic, i també a estar en el lloc que ens correspon en aquest moment de la nostra història”.
Després d’uns segons, mentre s’enretirava del púlpit entre el silenci general, els assistents al temple van esclatar en un fort i llarg aplaudiment, inèdit després de les homilies. El sermó dels monjos de Montserrat inclou habitualment reflexions finals relacionades amb l’actualitat, de contingut espiritual o social. Però no és habitual fer una referència explícita a afers polítics i és inèdit que s’aplaudeixi l’homilia. Els precedents amb més ressò de sermons de referència política són les homilies dels abats Escarré i Cassià que van criticar el franquisme.
L’homilia d’ahir arriba pocs dies després que els abats de Montserrat i Poblet signessin una declaració conjunta excepcional, aquest dimecres, arran de les detencions i els escorcolls a la Generalitat i en empreses i domicilis particulars. Els abats demanen als governs de Catalunya i Espanya una actitud de “màxima prudència i responsabilitat per a un diàleg constructiu”, així com el respecte als drets individuals i els de Catalunya. L’endemà, 316 mossens van signar un manifest a favor del referèndum.
Omella demana “seny” ciutadà i dels dirigents
L’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va demanar ahir durant l’ofici solemne de la Mercè “seny per a nosaltres i per als nostres dirigents” en els moments actuals, que va qualificar de “complexos” i pels quals sol·licita no ser “profetes de calamitats”. Omella va fer una crida a “evitar la confrontació, la violència i el menyspreu dels altres” en una missa en què eren presents Puigdemont; el delegat del govern espanyol, Enric Millo; l’inspector general de l’exèrcit de Terra, i el conseller d’Interior.