Política

Setge al procés sobiranista

El Tribunal Constitucional tomba la llei de segregació del municipi de Medinyà

La consellera de Governació diu que el municipi està reconegut pel Parlament, i que no ho canviaran

Acusa l’Estat de manca de sensibilitat

El Tribunal Constitucional ha acceptat el recurs que el govern del PP va presentar contra la llei 8/2015 del Parlament de Catalunya, de creació del municipi de Medinyà, i l’ha declarat nul·la. Els motius del tribunal per estimar el recurs és que la llei de segregació del municipi del de Sant Julià de Ramis no s’ajusta a la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL). La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va denunciar ahir la “manca absoluta de sensibilitat” del govern de l’Estat cap a les demandes dels catalans: “I aquesta [la de Medinyà] és ben sòlida. Medinyà era municipi i va deixar de ser-ho per un decret franquista. Hi ha la voluntat de tornar-ho a ser i és viable econòmicament.” Borràs admet que la demanda de Medinyà no s’ajusta a aquesta llei espanyola, però recorda que el municipi va començar el procés per ser restituït abans de la redacció de la LRSAL, i que aquesta llei estatal va ser objecte de recurs “fa molts anys” però que, en aquest cas, el Constitucional no ha estat tan diligent i encara ha d’emetre un veredicte.

Municipi, malgrat l’Estat

La consellera va aclarir que no es pot presentar recurs a la sentència del Tribunal Constitucional en aquesta instància i que l’Estat dona per liquidada la comissió gestora. Assegura, però, que la Generalitat no en farà cas: “Per a nosaltres Medinyà existeix com a municipi perquè així ho vam aprovar. Medinyà està reconegut pel Parlament i és un municipi més del país.” Pel que fa a la comissió gestora, Borràs diu que per la llei catalana continua sent un ens vàlid de gestió municipal de Medinyà fins a les pròximes eleccions. Pel que fa a la presidenta de la comissió gestora, Montse Garcia, va preferir ahir no fer valoracions fins haver-ne parlat amb Governació.

Els entrebancs del PP

El Parlament va aprovar la proposició de llei de creació del municipi de Medinyà el 4 de juny del 2015, amb el resultat de 118 vots a favor (el grup del PP inclòs) i vuit en contra (el de Ciutadans). Els grups de CiU, ERC, el PSC, el PP, ICV-EUiA i la CUP van veure prou motius històrics, econòmics, geogràfics i socials per justificar la segregació. Però nou mesos més tard de l’aprovació de la llei, el març del 2016, el govern de l’Estat va presentar un recurs d’anticonstitucionalitat, que és el que s’ha resolt ara. Aquell recurs no incloïa mesures que suposessin la suspensió cautelar de la llei sinó que, segons Governació, es podia continuar amb el procés de desconnexió. Per altra banda, però, l’Estat es va negar a inscriure Medinyà en el registre estatal d’ens locals. Aquest fet va generar inseguretat jurídica al govern de Sant Julià de Ramis i es va refrenar el procés de repartiment de patrimoni, drets i obligacions per consumar la separació.

“Volen deixar clar que l’Estat té l’última paraula”

A l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, no el va estranyar ahir gens la decisió del Tribunal Constitucional, ni que arribi pocs dies abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Puigtió vincula directament la sentència amb la convocatòria sobre el futur polític de Catalunya, i així mateix va expressar-ho en una piulada: “Ens trepitgen totes les lleis, tots els drets. Diumenge també votarem per Medinyà!” En declaracions a aquest diari, l’alcalde de Sant Julià de Ramis va dir que, tot i que esperaven la resolució des de feia setmanes, està convençut que el moment en què ha arribat no és fortuït: “Ho han fet expressament per deixar clar que qui pot fer i desfer lleis són ells i només ells.” Tot i aquest nou entrebanc en el procés de segregació de Medinyà, Puigtió diu que continuaran treballant per assolir l’objectiu, i que el 2 d’octubre mateix demanaran reunir-se amb la Generalitat per estudiar el següent pas a fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia