Política

PROCÉS SOBIRANISTA

1-O

La regió central s’organitza per protegir votants i urnes

Igualada i Vic unifiquen la votació en un sol col·legi, a Solsona tanquen abans d’hora i a Navarcles posen bales de palla als accessos

Càrregues policials en tres municipis del Bages i un de l’Anoia

Diversos municipis de la Catalunya Central van optar per tancar col·legis electorals abans d’hora per protegir els votants i les urnes, després que la policia espanyola usés la força en tres municipis del Bages i un de l’Anoia. A Solsona, a quarts de sis de la tarda es va acordar tancar el col·legi de la sala polivalent i endur-se les urnes per evitar que ho fes la policia espanyola. També a Igualada i a Vic van optar per tancar tots els col·legis abans d’hora i concentrar la votació en un sol punt. A la capital de l’Anoia es va deixar obert només l’Ateneu Igualadí, on es van aplegar milers de persones per protegir el col·legi. Els bombers van entravessar cotxes als carrers per protegir la ciutadania. A Vic, l’únic col·legi obert fins a les vuit del vespre va ser el Guillem de Montrodon, on es va desplaçar també molta ciutadania. La mateixa estratègia va seguir Capellades. I també a Navarcles, on van optar per votar només en un lloc i van posar bales de palla a les entrades del poble per evitar que hi pogués accedir la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. En altres punts es van posar tractors o cotxes al carrer.

La decisió de tancar abans d’hora arribava després que durant el matí i el migdia la policia espanyola impedís per la força la votació carregant contra la població de manera desproporcionada en llocs com ara Fonollosa, Callús i Sant Joan de Vilatorrada. En el cas de Fonollosa, municipi de menys de 2.000 habitants, l’alcalde, Eloi Hernàndez, va explicar: “A l’ajuntament han vingut més de setanta antiavalots que ens han massacrat, s’han llançat contra la gent del poble, han fet mal a la gent, ens han rebentat tot l’ajuntament i ens han agafat l’urna”, explicava mig plorant. A Callús, també un poble petit, una cinquantena d’efectius de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil es van personar al centre de votació i van carregar contra els votants, a cops de porra. El mateix alcalde, Joan Badia, va ser tirat a terra per agents de la Guàrdia Civil. A Sant Joan de Vilatorrada, diverses persones van rebre cops de porra i tenien contusions, entre les quals, el regidor d’ERC Jordi Pesarrodona. La policia espanyola també es va enfrontar amb els votants a Sant Martí Sesgueioles i va voler impedir la votació a Montmaneu –municipi de 150 habitants–, però ja s’havia traslladat a un local privat. A la regió central, segons el Departament de Salut, a dos quarts de vuit del vespre hi havia 46 persones ferides.

A la majoria de poblacions de la Catalunya Central, però, es va poder votar amb una certa normalitat. Centenars de persones van protegir les seus electorals des de les cinc de la matinada fins que es va fer el recompte, i durant tota la jornada es van fer llargues cues per poder votar. A primera hora del matí, les meses es van constituir amb normalitat, però la votació va ser molt lenta per la caiguda del sistema informàtic. En algunes poblacions van optar per votar manualment i traspassar després les dades. Al tancament d’aquesta edició, ja se sabia que a Navàs van votar 2.974 persones (2.798 sís, 131 nos i 38 vots en blanc) i a Solsona, 3.011 (2.893 sís, 71 nos, 38 vots en blanc i 9 de nuls), per exemple.

D’altra banda, un home va ferir lleument dues persones a l’institut de Santa Margarida de Montbui, segons els Mossos. A Montmajor, hi va aparèixer una urna encadenada. A Vic, al col·legi Guillem de Montrodon, on votava l’alcaldessa, Anna Erra, no es va presentar ningú per constituir cap de les sis meses que hi havia i es van constituir amb voluntaris.

Informació elaborada per

M. Vicente, C. Oliveras, M. Canturri, A. Aguilar i O. López.

LA FRASE

Ens han massacrat. Més de 70 antiavalots han fet mal a la gent i ens han rebentat l’ajuntament
Eloi Hernàndez
alcalde de fonollosa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia