Política

Procés sobiranista

1-O

Somriures, cues i càrregues a parts iguals a l’àrea metropolitana

Policía Nacional i Guàrdia Civil actuen amb molta contundència a Sabadell, l’Hospitalet i Castellbisbal

A la resta de municipis, esperes llargues i ambient festiu

Dia de contrastos als municipis metropolitans. Mentre en alguns la normalitat i les llargues cues amb somriures, malgrat els problemes informàtics, van ser la tònica general –com ara a Terrassa, Badalona, Santa Coloma, Sant Cugat, Cerdanyola o Rubí–, en d’altres el matí es va desenvolupar amb una desproporcionada arbitrarietat de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil que va acabar amb càrregues a l’Hospitalet i a Sabadell.

A les nou del matí, la Policía Nacional va envoltar l’escola Nostra Llar de Sabadell, on havia de votar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per intentar evitar que obrís. Van arraconar la gent que feia cua a la vorera del davant amb un cordó policial. A dins hi van entrar trencant el vidre del costat de la porta, a més de malmetre-hi material. Els agents van buscar les urnes i a l’atestat hi constava que no n’havien trobat, però van treure “capses de cartró que necessitaven els nens de l’escola”, explicava l’apoderat de la CUP, Ricard Fernández. La prova va ser que es va poder seguir votant i Fernández afegia que en abandonar el centre van “buscar la confrontació, era igual si al davant hi tenien una dona embarassada o un nen”. La policia va disparar bales de goma i Forcadell va votar al Joanot Alisanda, i el govern municipal va fer un comunicat condemnant “l’ús indiscriminat i injustificat de violència” i la “vulneració flagrant dels drets més fonamentals”.

La crispació contrastava amb la calma a la cocapital vallesana, Terrassa, on corrien molts rumors, però on els protagonistes van ser els bombers ovacionats en totes les visites. A Castellbisbal, en canvi, la Guàrdia Civil va entrar emprant la força a l’institut Les Vinyes, però en van sortir sense urnes.

Una càrrega policial a l’institut Can Vilumara de l’Hospitalet va acabar amb sis atesos pel SEM. Una vintena de furgons de la Policía Nacional va arribar al centre cap a la una del migdia i els antiavalots van forçar la porta amb un mall. Segons la diputada Anna Simó, que estava al centre, es va aconseguir amagar les urnes, les paperetes i les llistes. Això va permetre continuar la votació. L’alcaldessa, la socialista Núria Marín, va anar a l’institut i va comminar els agents, indignada, a abandonar el centre. “Això és inadmissible”, els va etzibar. Posteriorment, va expressar el seu enuig al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, qui li va assegurar que no hi hauria cap més càrrega.

A Cornellà, un grup de persones contràries al referèndum van increpar els veïns que feien cua per votar al centre cívic del barri de la Fontsanta i van agredir un jove. Això, sumat als problemes de connexió, va fer que es derivessin els veïns a altres col·legis. Als instituts Francesc Macià i Esteve Terrades va haver-hi llargues cues, però la jornada va transcórrer amb normalitat. El matrimoni format pel Francisco i l’Ana, de 65 i 67 anys, va votar al Terrades. “Estem feliços d’haver-ho pogut fer; que enviïn la policia contra el poble no té nom”, deien. Al seu costat, una altra parella explicava que havia decidit anar a votar (sí) en veure la violència policial a la televisió. Pel que fa a Martorell, van obrir els dotze col·legis habituals. Un d’ells era la Secció Institut Martorell, on ja hi havia veïns abans de les cinc del matí. Entre els més matiners hi havia la Pepita i la Magdalena, de 74 i 83 anys. “Si això ho poguessin veure els meus pares...”, deia la primera amb clavells a la mà. Els Mossos van endur-se una urna buida de l’escola Vicente Aleixandre i el recompte es va poder fer amb normalitat. Va haver-hi 7.567 vots al municipi (6.386 a favor del sí i 932, del no). Hi van votar veïns de Sant Andreu de la Barca, on la Guàrdia Civil va tancar dos col·legis per la força i va detenir un jove.

A Badalona van obrir-ne 34 i va haver-hi llargues cues, però es va acabar convidant els barcelonins a apropar-s’hi per votar. L’alcaldessa, Dolors Sabater, va destacar la manca d’incidents després de votar a l’escola Lola Anglada. “Hem demostrat la força de la societat civil, les urnes s’han convertit en armes de construcció massiva”, deia lamentant les càrregues policials d’altres municipis. A Santa Coloma van obrir cinc col·legis electorals i el degoteig de votants va ser constant. Alguns hi arribaven empesos per les imatges de brutalitat policial i asseguraven que, tot i que d’entrada no pensaven votar, la repressió els va fer decidir a última hora. A Sant Adrià, els quatre locals de votació oberts també van rebre electors arribats de Barcelona.

Informació elaborada per

Jordi Alemany, Paula Mercadé, Sandra Pérez, Marta Membrives, Rosa Maria Bravo i Laura Sayavera



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.