Política

Procés sobiranista

1-O

Flors per no oblidar

Els bombers demanen perdó al col·legi Verd per no haver-hi estat diumenge per fer front a l’agressió policial

El Museu d’Història de Catalunya exposarà el vidre del pavelló de Sant Julià que la Guàrdia Civil va destrossar per impedir la votació

Homenatge a la valentia dels veïns al centre cívic del Pla de Palau

Les reixes situades al costat de la porta d’entrada del col·legi Verd de Girona, que l’1 d’octubre van ser objecte de la ira de la policia, es van convertir ahir al matí en un aparador de flors i missatges d’homenatge col·locats, amb llàgrimes als ulls, per mestres, alumnes, pares, avis i veïns. Mentre es feia aquest acte de solidaritat amb la comunitat educativa de l’escola, un grup de bombers va aparèixer de manera espontània entre els aplaudiments dels assistents. “Us demanem perdó; diumenge vau rebre fort i nosaltres en aquest col·legi no hi vam ser”, va lamentar un dels efectius d’aquest cos d’emergències. Un dels participants en la concentració, que va reunir prop de 3.000 persones, va tallar el sentit discurs del bomber cridant: “Sou els millors”, i a continuació es va entonar un dels lemes més corejats aquests dies per la gent: “Els bombers seran sempre nostres!”. Seguidament, com era d’esperar, la consigna exclamada i reiterada va ser: “Fora les forces d’ocupació!” I un dels moments més àlgids va arribar amb el desplegament, des d’un balcó del carrer Bisbe Lorenzana, d’una estelada enorme que van portar uns veïns de Vilablareix.

Contra ciutadans desarmats

Davant del centre cívic del barri del Pla de Palau-Sant Pau de Girona es van reunir prop de 300 persones per condemnar la brutal repressió policial de diumenge passat. “Uns policies antiavalots armats amb porres i armes de foc tractaven sense cap respecte ciutadans desarmats que oferien resistència passiva”, es relatava en el manifest que es va llegir. Una agressió que es va definir com a “contrària als drets humans més elementals”. Al final del manifest es va donar suport al govern català en la seva petició de retirada dels efectius policials estatals i es va agrair a entitats i ciutadans la seva fermesa i valentia.

A l’acte eren presents víctimes d’aquell atac policial i un munt de veïns que s’hi van solidaritzar. L’instant més emotiu va ser quan, davant la porta d’accés al centre cívic, la gent va anar deixant flors i espelmes, enmig d’un aplaudiment col·lectiu espectacular. El cant d’Els segadors va posar punt final a una trobada en què es va barrejar l’emotivitat i la indignació pels fets que van ocórrer.

Una porta icònica

“Vau ser molt valents!” És la nota escrita a mà dipositada al pas de la porta del pavelló municipal d’esports de Sant Julià de Ramis en elogi als centenars de veïns que van ser víctimes d’una desmesurada càrrega policial pel simple fet d’estar defensant el dret de vot. En contraposició a la lamentable escena de la Guàrdia Civil destrossant diumenge amb un mall un dels vidres de l’accés principal per entrar a requisar les urnes; ahir, tant al pom de la porta del recinte com al terra, gent de totes les edats hi van portar flors: roses grogues, rams de margarites, de violetes, d’altres de confeccionades amb papers de colors o llorer. Una porta que s’ha convertit en tot un símbol. Segons va dir l’alcalde, Marc Puigtió, el vidre trencat l’han guardat a petició del Museu d’Història de Catalunya, que està interessat a exposar-lo per immortalitzar la vergonyosa actuació policial. Un assalt que va impedir votar al pavelló els veïns, entre els quals estava previst que ho fes Puigdemont.

Ahir, a les onze del matí, davant del recinte esportiu es van aplegar mig miler de persones en senyal de condemna a la brutalitat policial. En la concentració, l’alcalde va llegir una moció que va ser aprovada per tots els grups municipals en un ple extraordinari celebrat el dia abans. Es van recordar les gairebé 900 persones que van resultar ferides a Catalunya, 47 de les quals a Sant Julià. Diversos acords presos en la moció van aixecar enèrgics aplaudiments: batejar la plaça del pavelló com a plaça de l’1 d’Octubre i declarar persona non grata Enric Millo.

3.000
persones
es van concentrar davant del col·legi Verd de Girona per condemnar l’atac policial rebut diumenge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia