Aturada de país
3-O
Resposta massiva contra la repressió a la regió central
Les manifestacions per denunciar les càrregues de la policia espanyola l’1 d’octubre són les més multitudinàries que es recorden
Es bloquegen les vies principals i la vaga té un alt seguiment
Resposta massiva a la Catalunya Central a l’aturada general convocada arreu del país contra la repressió de la policia espanyola l’1 d’octubre. Milers de persones van sortir pacíficament al carrer en les que, en molts municipis, van ser les manifestacions més multitudinàries que s’hagin viscut mai. També es van bloquejar les principals carreteres, com ara l’eix transversal, la C-17, l’A-2, la C-16 i la C-55. El seguiment de la vaga va ser altíssim i, per exemple, a Osona va arribar al 90%. També els pagesos van fer un seguiment massiu de la vaga i van treure centenars de tractors al carrer.
Al matí, Manresa va viure la manifestació més gran de la seva història, amb prop de 30.000 persones. Els bombers, que van ser rebuts amb aplaudiments, van fer un cordó de seguretat quan la protesta va passar davant la caserna de la Guàrdia Civil, mentre els manifestants desfilaven en silenci i amb les mans enlaire. També s’hi van sumar desenes de pagesos amb els tractors i les ADF. Un dels moments més emotius es van viure quan una de les persones ferides per la Guàrdia Civil al poble de Fonollosa va pujar a un remolc i va explicar com es va viure la càrrega policial. A la tarda, es van manifestar 15.000 persones més. Dos regidors de la CUP van treure la bandera espanyola de l’ajuntament, en una decisió negociada amb l’equip de govern (CDC-ERC).
També multitudinària va ser la manifestació a la plaça Major de Vic, on es van concentrar milers de persones. Es va llegir un manifest de l’ANC i Òmnium i l’alcaldessa, Anna Erra, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, van dir unes paraules. Mundó va assegurar que “no hi ha prou repressió per aturar tanta democràcia”. També hi va ser l’exconseller Francesc Homs. Al matí, el lloc de màxima visualització de la vaga va ser a l’eix transversal (C-25), a la confluència amb la C-17, a Gurb, en què es va tallar el trànsit amb l’ajuda de tractors. Durant la protesta es van deixar passar vehicles particulars, però no els camions perquè la idea era perjudicar el transport europeu i reivindicar que la situació de Catalunya no és un “afer intern”.
A Igualada, a la plaça de l’Ajuntament es va fer al migdia la primera de les concentracions del dia, organitzada per la CUP i la CGT. Al voltant de 4.000 persones van omplir la plaça i els carrers de l’entorn. Hi va haver crits de “vaga general”. A més, una vuitantena de vehicles van fer una marxa lenta a l’autovia A-2 des del Bruc fins a Igualada, impulsada per veïns del Bruc, Castellolí, Collbató, Esparreguera i Marganell. Ja la tarda, una altra gentada es va tornar reunir al centre de la ciutat, en una de les protestes més importants dels últims anys a la capital de l’Anoia.
Fan net a Montmaneu
Entre les imatges curioses que va deixar la jornada hi ha la dels veïns de Montmaneu –de 150 habitants– netejant amb escombres i pals de fregar els carrers del poble per on van passar els 50 agents de la Guàrdia Civil que van intentar impedir-los votar. La policia espanyola va anar a tancar el col·legi electoral però els veïns havien traslladat prèviament l’urna i tot el material a un altre local propietat privada, cosa que va permetre continuar la votació.
Pel que fa a Berga, al matí una mobilització convocada inicialment per la Coordinadora Obrera Sindical es va convertir en una manifestació massiva de la ciutat en contra de la violència de l’Estat durant la jornada del referèndum. Els sindicats anarquistes que encapçalaven la manifestació van forçar el tancament d’un supermercat del passeig de la Indústria i van anar a fer el mateix en dos més, a la carretera de Sant Fruitós. A més, es va fer una marxa pagesa amb més de cinquanta tractors i la comarca va mantenir la C-16 tallada en diversos punts. El tall més llarg va ser el de Bagà, a prop del túnel del Cadí. A la tarda, Berga es va tornar a manifestar i hi va haver una assistència massiva. Avui l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha de declarar a la fiscalia per haver signat el decret de convocatòria del referèndum.
La concentració convocada a les sis a l’ajuntament de Solsona va ser multitudinària i el centre es va omplir de gent. Es van fer actes des del matí, amb piquets informatius de la vaga, tractorada, marxa silenciosa, encartellada i dinar popular, entre altres accions.
Informació elaborada per
Grans eixos viaris tallats al matí
A causa de les protestes, el trànsit per carretera va ser complicat ahir, sobretot durant el matí. Les manifestacions i tractorades van mantenir tallades durant hores vies principals com l’eix transversal, la C-17, l’A-2, la C-16 i la C-55. A la tarda, també hi va haver un tall a Cardona. Al marge de les protestes, el Servei Català de Trànsit va informar ahir de la mort de dues persones en un accident a la C-25, a la Pobla de Claramunt. Per causes que encara s’investiguen cap a quarts de dues del migdia hi va haver un xoc frontal en què es van veure implicats tres vehicles.