Violència policial durant l'1-O
La Cambra de Comerç de Girona abandona la FPdGi
Deixa de ser membre de la Fundació Princesa de Girona “per dignitat”
Celrà, Porqueres, Sant Hilari Sacalm i Riudellots declaren Enric Millo ‘persona non grata’
Un altre vincle trencat amb l’Estat. La Cambra de Comerç de Girona ha decidit “per dignitat” deixar de ser membre de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), afegint-se així al trencament de relacions institucionals amb les autoritats espanyoles fet públic dimecres per l’Ajuntament de Girona. La decisió , avalada pel mateix president, Domènec Espadalé, es va prendre ahir per unanimitat al final del ple ordinari d’octubre. La cambra critica que la corona espanyola hagi “tancat els ulls” davant les càrregues policials “desproporcionades que han estat repudiades arreu del món, injustificables en un país democràtic”. En un comunicat consensuat pels empresaris, es destaca que la no condemna de la violència policial indiscriminada”, per part de Felip VI, no encaixa “amb els valors de la Fundació Princesa de Girona”, que té “entre els seus principis fundacionals la promoció de la convivència i la solidaritat entre els joves”. Retreuen també a Felip VI que hagi pres partit obertament en comptes d’assumir un paper de moderador en el conflicte “i treballar per l’entesa i la concòrdia”. En el comunicat es recorda que la cambra va decidir donar suport a la creació de la fundació, el 2009, amb l’objectiu de ser “un pont de diàleg i de treball entre les comarques gironines i la corona espanyola”, i especialment com a “eina útil” en favor de “l’emprenedoria, la formació i el suport dels joves”. La cambra fa una crida al diàleg i a la mediació i demana a la corona espanyola que “reflexioni”.
La Cambra acorda al ple la sortida de la Fundació Princesa de Girona. Llegiu l'acord. pic.twitter.com/grLIzagh5h
— Cambra de Girona (@cambragirona) October 5, 2017
S’acumulen també les condemnes dels ajuntaments en relació amb l’actuació del govern espanyol amb l’aprovació de diverses mocions. Així, el ple de Porqueres va aprovar dimecres, per unanimitat (IdP-ERC i PDeCAT), la moció impulsada per l’AMI i l’ACM en què es demana la dimissió del delegat del govern estatal, Enric Millo, i se’l declara persona non grata. Celrà va celebrar ahir al vespre un ple extraordinari declarant no grats el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, i els cossos de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. El ple va exigir també que l’Estat assumeixi les responsabilitats pels danys causats i va expressar el suport als ferits d’aquell dia, a més de demanar la mediació i el suport de les institucions europees. L’Ajuntament de Sarrià expressarà també la solidaritat “als ferits i reprimits” en un ple el 31 d’octubre, en què també es votarà declarar Millo persona non grata i s’acordarà no s’assistir a cap acte que organitzin la casa reial o els cossos policials espanyols. El ple de Sant Hilari Sacalm, per unanimitat, va aprovar demanar la mediació de les Nacions Unides i va acordar trametre la iniciativa als ajuntaments de tot el país perquè s’hi adhereixin. A més, van declarar persones no grates onze polítics i el rei Felip VI, perquè consideren que “han promogut, avalat o justificat la violència d’estat”. Riudellots també ha declarat Millo persona non grata.
A Blanes, un pacte de govern entre el PSC, el PDeCAT i ERC que s’havia anat debilitant va acabar esmicolant-se en l’últim ple, amb la marxa del PDeCAT i ERC, que van retreure a l’alcalde de Blanes que no cedís locals per al referèndum. L’alcalde, Miquel Lupiáñez, va assegurar ahir que el compromís del PSC (amb el suport de l’únic regidor del PP) amb el municipi es manté ferm. Reconeix que amb la situació en què ha quedat (només cinc regidors de vint-i-un), “l’impuls a les polítiques públiques municipals queden compromeses per la situació en minoria”.
LES FRASES
Els advocats s’ofereixen
Abans de l’1 d’octubre, molts advocats gironins es van oferir a defensar les causes que es podrien obrir a totes aquelles persones que tinguessin un paper en l’organització i execució del referèndum d’autodeterminació. Ara, passat aquest dia, i veient que s’ha obert un altre front a conseqüència de la brutalitat policial que van infligir la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, els advocats tornen a oferir-se solidàriament. És per això que dilluns, dimarts i dimecres, de quatre a set de la tarda, un grup d’advocats voluntaris atendran víctimes dels fets del dia 1 d’octubre a la seu del Col·legi d’Advocats, situada a plaça Jaume Vicens Vives número 4 de Girona, darrere dels jutjats. Els lletrats demanen que els afectats portin un informe d’assistència mèdica, la denúncia en cas d’haver-la posat i fotografies o vídeos que acreditin l’agressió. Dimecres, de les quatre a les vuit, els advocats també atendran les víctimes a l’ajuntament de Sant Julià de Ramis. A Aiguaviva s’ha programat dimarts a les vuit del vespre a l’ajuntament.
Informe de l’ONG Human Rights Watch de les càrregues del Verd
Un representant de l’ONG Internacional Human Right Watch Kartik Raj va entrevistar-se ahir amb una vintena de testimonis i víctimes directes que van patir la repressió diumenge durant la defensa de l’escola Verd de Girona Kartik Raj viu a Londres, des d’on diumenge al matí es va assabentar dels fets per la ràdio, que parlava de “disturbis, maltractaments i violència”. Després de parlar amb el seu cap, tots dos van acordar que era “necessari” que l’ONG desplacés algú fins a Catalunya “per investigar i comprovar aquests fets”, tenint en compte que la violència policial havia tingut lloc en assemblees “pacífiques i de lliure expressió”. L’investigador de Human Rights Watch va arribar a Catalunya el mateix diumenge a la nit i ja ha visitat centres electorals de Barcelona, Tarragona i Lleida per elaborar un informe complet i detallat sobre les càrregues policials de l’1-0.
L’investigador d’aquesta ONG que s’encarrega de la defensa dels drets humans es dedica a documentar els fets. Per això s’entrevista amb els que apareixen a les fotografies i vídeos i escolta els seus relats. A més, s’apunta les dades dels testimonis i víctimes i fa còpia dels testimonis audiovisuals, alhora que fotografia els informes mèdics que li aporten. A la reunió ahir amb els afectats de l’Escola Verd, hi havia l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Kartik Raj va reconèixer que estava desbordat per tot el material que li arriba: “Estic sol i no ho puc investigar tot”, va precisar. En aquest sentit, té la bústia del telèfon mòbil saturada i no pot rebre trucades. El seu correu electrònic és [email protected].
Testimonis
Dels testimonis que ha recollit Kartik Raj hi ha el d’en Jordi Pibernat: “Tinc dues contusions bastant fortes però la policia va deixar un noi inconscient que va caure rodó a terra, i quan el vam voler anar a ajudar, els agents no ens deixaven i ens picaven contínuament”, va explicar. “Alguns dels policies estaven gaudint; realment volien fer por a la gent, apartant-nos de males maneres i colpejant-nos per l’esquena”, hi va afegir un altre dels pares entrevistats, Ferran Páramo. Kartik Raj va conversar també amb una mare, Georgina Vinyals, que encara du el collar cervical que els metges li van posar arran de les lesions que li van provocar. “Em van arrossegar per terra, em van estirar pels cabells; després em van agafar entre quatre i van donar-me puntades peu i cops de porra”, va relatar. “Amb el colze mirava de protegir-me el cap mentre anava rebent els cops”, va dir. Un cop compilada tota la informació, Kartik Raj elaborarà un informe amb l’objectiu de difondre’l a escala internacional. Abans, però, l’ha de fer arribar al govern espanyol perquè tingui “dret de resposta”. També té la intenció de reunir-se amb el govern de la Generalitat i amb La Moncloa.