Política

referèndum 1-O

L’1-O va tenir un 52,2% de participació a Ponent

El percentatge de votació a les comarques lleidatanes va ser el segon del país més alt

La comarca de la demarcació amb més afluència va ser el Pallars Sobirà, amb un 70,35%

La publicació de les dades del referèndum de l’1 d’octubre posa al descobert la participació comarca per comarca i el grau d’acceptació que la proposta independentista va tenir en cada territori. En aquest sentit, en números globals les comarques de Lleida van registrar una participació total del 52,8%. Malgrat que a Lleida capital, la ciutat més poblada, l’Ajuntament socialista d’Àngel Ros va posar traves a la celebració de la consulta, la participació del 53,2% propicia que Lleida sigui la segona demarcació amb més afluència de gent a les urnes, només superada lleugerament per Girona, 53,3%, i molt al davant de Barcelona, 41,2%, i Tarragona, 40,6%.

El sí va guanyar àmpliament arreu de les comarques lleidatanes i, en percentatges globals, va sumar un 93,8%, més de tres punts per sobre de la mitjana catalana: 90,1%.

Dels 157.501 vots que es van registrar, 146.583 van ser pel sí i 7.485 van ser paperetes del no. Els vots en blanc van ser 2.129 (un 1,36%) i a la casella dels vots nuls hi han acabat anant 1.304 vots.

El Pallars Sobirà és, amb un 70,3% de participació, la comarca lleidatana que va registrar una participació més alta.

De fet, en clau de país tan sols la comarca del Priorat (amb un inigualable 85%), el Moianès i la Conca de Barberà (amb participacions per damunt del 73% en tots dos casos) tenen millors xifres de participació.

El fet que finalment s’optés per un sistema de cens universal, que permetia a qualsevol ciutadà censat votar al col·legi que considerés més oportú, ha donat lloc a situacions curioses en aquesta comarca. A la Guingueta d’Àneu i a Soriguera hi ha hagut més vots que no pas persones censades: 236 censats i 272 vots a la Guingueta i 331 censats per 364 vots a Soriguera.

També el Solsonès, amb un 69,3%, va registrar una participació molt alta i, igualment, el triomf del sí va ser aclaparador: 95,9% dels vots.

A l’altre costat de la balança se situa l’Aran, que va tenir la participació més baixa del país: un 24%, molt per sota de territoris que també han girat l’esquena a la consulta: Baix Llobregat (32,9%) i Baix Penedès (33,5%). El resultat de l’Aran no és cap sorpresa perquè el síndic, Carlos Barrera, ja va avisar que l’accés als llocs de votació seria “impossible” i va alertar de la falta de suport popular per garantir el vot i defensar els col·legis electorals. El síndic, que va exposar la seva voluntat de voler votar, va mostrar preocupació per la imatge d’“espanyolisme acèrrim’’ que s’està donant de la comarca. A Bossòst, Canejan i Arres no es va comptabilitzar cap vot.

El Segrià va tenir una participació del 44,12%; l’Alt Urgell, un 49,9%; l’Alta Ribagorça, un 52,9%; la Cerdanya, un 62,9%; les Garrigues, un 68,4%; la Noguera, un 60,8%; el Pallars Jussà, un 60,9%; el Pla d’Urgell i la Segarra, un 62,3%, i l’Urgell, un 62%.

LA XIFRA

157.501
vots es van registrar a les urnes habilitades per diferents punts del territori lleidatà durant l’1-O.

LA XIFRA

70,35
per cent de participació hi va haver al Pallars Sobirà. Per contra, a l’Aran només es va arribar a un 24%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona