Política

L'altra cara de l'1-O

L’ajuntament que no era

El dia abans del referèndum agents de paisà de la Guàrdia Civil van arribar a Òrrius per fer fotos de l’ajuntament, però es van equivocar d’edifici

L’immoble on van anar fa anys que ja no és la seu de les dependències municipals

La cele­bració del referèndum de l’1 d’octu­bre va dei­xar a la retina de mig món les imat­ges de la bru­tal actu­ació poli­cial dels dos cos­sos esta­tals que van repri­mir la cele­bració de la votació. De mica en mica, però, es van conei­xent anècdo­tes i suc­ces­sos, alguns dels quals posen en evidència diver­ses actu­a­ci­ons dutes a terme per la Guàrdia Civil i la Policía Naci­o­nal

Un d’aquests epi­so­dis se situa a Òrrius, el muni­cipi més petit del Maresme, i va tenir lloc el dis­sabte 30 de setem­bre, un dia abans del referèndum. Tal com explica l’alcalde, Jordi Rull (ERC), aquell dia al matí veïns del poble van veure com hi arri­bava una fur­go­neta gran de color blanc. La matrícula va reve­lar que es trac­tava d’un vehi­cle de la Guàrdia Civil, que havia esta­blert el seu cam­pa­ment base a prop de Dos­rius. Segons Rull, els veïns van obser­var com del vehi­cle en bai­xa­ven tres per­so­nes –supo­sa­da­ment agents ves­tits de paisà– que van començar a fer foto­gra­fies de l’edi­fici que anti­ga­ment havia estat l’ajun­ta­ment i que, des de fa anys, s’uti­litza com a lloc de reunió d’enti­tats. “Es devien pen­sar que allò encara era l’ajun­ta­ment del poble i que aquell seria un dels punts de votació per l’1-O”, explica l’alcalde, que asse­gura que els agents ni el van anara a veure ni es van posar en con­tacte amb ell. El que pot­ser no sabien aquells “visi­tants” és que real­ment es van que­dar a molt pocs metres de l’actual casa con­sis­to­rial que l’endemà va ser el marc de la votació. “Van arri­bar fins a la plaça de la Cons­ti­tució”, comenta Rull. Des d’aquest punt, els agents només havien de fer la volta entorn de l’església per poder tro­bar l’ajun­ta­ment. Però no ho van fer, i van mar­xar. L’endemà, “mis­te­ri­o­sa­ment” va caure un arbre a la car­re­tera d’Òrrius, fet que pot­ser va impe­dir que la Guàrdia Civil pogués arri­bar fins al poble per actuar-hi amb la mateixa bru­ta­li­tat que va des­ple­gar a Dos­rius i Canya­mars.

El Cros va rebut­jar els inci­dents

D’altra banda, també s’ha sabut que el dia del referèndum es van regis­trar alguns inci­dents a Argen­tona, con­cre­ta­ment al col·legi elec­to­ral situat a l’escola Sant Miquel del Cros. Segons Ràdio Argen­tona, el punt de votació va haver de tan­car al mig­dia per diver­sos alda­rulls pro­vo­cats per un grup de joves que van ape­dre­gar i incre­par tant els veïns que es tro­ba­ven a la porta de l’escola com els mos­sos d’esqua­dra. Final­ment, l’escola va tan­car les por­tes al mig­dia i els mem­bres de la mesa van tras­lla­dar les urnes a l’Ajun­ta­ment. A través d’un comu­ni­cat, la regi­do­ria de Cohesió, encapçalada per Susana López (PSC), i diver­ses enti­tats del barri van rebut­jar l’actu­ació “pun­tual d’inci­visme d’un grup de joves” i els insults que van rebre els veïns. En el text s’hi afe­gia que “els fets que van pas­sar al barri del Cros no es poden excu­sar”, i es con­dem­na­ven també les “càrre­gues poli­ci­als que hi va haver a tot Cata­lu­nya” aquell dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.