Política

El Senat aprova l’aplicació del 155 per 214 vots a favor, 47 en contra i una abstenció

El govern espanyol podria decretar les primeres mesures al Consell de Ministres que celebra aquest divendres a la tarda

El text definitiu incorpora l’esmena del PSOE que deixa fora la intervenció dels mitjans públics

El ple del Senat ha donat llum verd al govern espanyol perquè apliqui l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Ho ha fet amb els 214 vots a favor dels senadors de PP, PSOE, Cs, UPN i Foro Asturias, 47 vots en contra d’Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ERC, PDeCAT, PNB i Bildu, i una abstenció.

La votació definitiva ha tingut lloc al final de sis hores de debat, al voltant de les quatre de la tarda, poc després de la declaració d’independència del Parlament de Catalunya.

Durant el ple, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat que “no hi ha alternativa” al 155 davant el “trencament de la legalitat” a Catalunya. El líder del PP ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de ser l’únic responsable de l’adopció d’aquestes mesures. Segons ell, “el que amenaça Catalunya no és l’article 155, sinó l’actitud del govern de la Generalitat”.

Intervenció del govern

El govern espanyol podria adoptar les primeres mesures via decret en el Consell de Ministres que s’està celebrant aquesta mateixa tarda o, a tot estirar, dissabte al matí. L’executiu espanyol està habilitat ara per destituir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el seu govern i substituir-lo per un organisme o autoritat que designi; establir que el Parlament no pugui celebrar debats d’investidura, i el control de tota l’administració, inclosos els Mossos d’Esquadra.

Segons l’escrit, l’aplicació del 155 tindrà una durada màxima de sis mesos (més els 54 dies des de la convocatòria de les eleccions), però el govern espanyol té la capacitat d’allargar el termini si fa una nova petició al Senat.

El PSOE ha aconseguit finalment que el PP accepti l’esmena que instava a no intervenir els mitjans de comunicació públics catalans. En canvi, els mateixos socialistes han acabat retirant una altra esmena al text que demanava paralitzar l’aplicació del 155 –un cop aprovat pel Senat- en el cas que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoqués unes eleccions autonòmiques d’acord a la legislació espanyola.

Els populars també han accedit a incorporar una esmena de Coalición Canaria que rebaixa el control sobre el Parlament. que no haurà de sotmetre les iniciatives a un control previ. El text elimina la necessitat que totes les iniciatives que es tramitessin a la cambra catalana comptin primer amb l’aval d’una autoritat designada pel govern espanyol, que hauria tingut capacitat de veto durant 30 dies sobre les propostes.

El BOE ja publica les mesures

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) espanyol ha publicat cap a les sis de la tarda l’acord del Senat que recull totes les mesures de l’article 155, unes dues hores després de l’aprovació del text al Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.