Política

Setge al procés sobiranista

Clam per la llibertat

Milers de persones surten al carrer a les principals ciutats de la Catalunya Central contra l’empresonament de part del govern

Els manifestants fan una crida a la vaga general i exigeixen l’alliberament dels presos polítics

Milers de persones van sortir ahir al vespre al carrer a les principals ciutats de la Catalunya Central per exigir la llibertat dels presos polítics catalans i contra l’empresonament del govern. Les manifestacions es van fer molt poca estona després que es fes pública la decisió de la jutgessa de l’Audiencia Nacional d’enviar a la presó part del govern de Catalunya. En l’ambient es notava un sentiment de ràbia i tristesa generalitzat. Es van veure pancartes que reclamaven la llibertat dels presos polítics, fent referència també als presidents d’Òmnium i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Es van fer càntics a favor de la “llibertat” i la “vaga general”. Els actes es van cloure amb el cant d’Els segadors.

A la plaça Major de Manresa es van aplegar unes 4.000 persones. L’alcalde, Valentí Junyent, va llegir un manifest consensuat per Òmnium, l’ANC, ERC, la CUP, el PDeCAT i Demòcrates de Catalunya. Junyent va destacar que la detenció preventiva del govern legítim de la República Catalana ha estat un “abús de poder” de la justícia espanyola. Jordi Corrons, president d’Òmnium Bages-Moianès, que ha assegurat que “cal estar atents als pròxims dies per si hem d’actuar”.

A Igualada, prop de dues mil persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament. Concepció Ventura, coordinadora comarcal de l’ANC a l’Anoia, va llegir el manifest que condemna l’empresonament del “govern legítim” del país. A l’acte hi va ser present l’alcalde, Marc Castells, i de regidors del PDeCAT, ERC i la CUP.

A Vic, milers de persones van omplir la plaça Major. L’alcaldessa, Anna Erra, va parlar d’un “dia trist i injust” en què “han estat capaços de tancar el nostre govern, vuit persones de pau escollides democràticament”. L’ANC i Òmnium van llegir un manifest en què van lamentar que “a Catalunya ens hagin segrestat la llibertat”. El moment més emotiu va ser quan Anna Marta Roca, la dona del conseller Carles Mundó va parlar visiblement emocionada per agrair “l’escalf” i defensar que “si estem units ens en sortirem”. En acabar l’acte es va fer una marxa a peu cap a Gurb, poble natal de Mundó.

A Berga, un miler de persones van omplir la plaça de Sant Pere. L’alcaldessa, Montse Venturós, va obrir l’acte i les entitats sobiranistes van llegir el manifest unitari. A la concentració també hi van ser alcaldes de poblacions veïnes com ara els de Cercs, Puig-reig i l’Espunyola. Durant l’acte, hi va haver un emotiu crit de “llibertat”, que es va allargar entre 4 i 5 minuts, i un llarg aplaudiment de suport als empresonats.

A Moià i a Solsona es van concentrar centenars de veïns. El consistori solsoní va expressar el “suport total als únics representants legítims del país, els del govern” i va denunciar el que considera “un funest atac a la democràcia”. La CUP va demanar que ERC trenqui el pacte de govern amb el PSC.

Informació de

T. Montes, Ò. López, A. Aguilar, M. Vicente i M. Canturri



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia