Política

Territori

El PSC, contra les cordes

Els socialistes del Maresme han estat expulsats de tres governs municipals i, en tres més, han perdut el PDeCAT o ERC com a socis

En sis ajuntaments i al Consell Comarcal, també està en joc la seva continuïtat

La violència de l’1-O; l’engarjolament dels presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez; l’aplicació de l’article 155; i ara, l’empresonament de vuit consellers del govern estan marcant el futur dels pactes locals al Maresme i han posat contra les cordes un dels protagonistes, el PSC, allà on mantenia acords amb el PDeCAT, ERC o fins i tot la CUP. Des de setembre, s’han trencat les aliances a Tiana, Pineda, Mataró, Argentona, Arenys de Munt i Alella i en joc es troben altres ajuntaments com Canet, Arenys de Mar, Premià de Mar, Premià de Dalt, Calella, Caldes d’Estrac i fins i tot el Consell Comarcal. Un cas singular és el de Tordera, que tot i estar a l’oposició, els socialistes mantenen un acord d’estabilitat amb el PDeCAT.

El primer secretari del PSC al Maresme, Xesco Gomar, lamenta que s’hagin esmicolat pactes en els quals s’ha prioritzat els posicionaments nacionals a la feina feta a nivell municipal. Una condició que mai s’havia posat sobre la taula de les negociacions. En una situació tensa que canvia minut a minut en funció dels esdeveniments, l’únic pacte que ara per ara s’ha pogut salvar de la trencadissa és Calella. Ho ha fet després que l’agrupació local del PSC hagi fet un comunicat que rebutja la mesura cautelar de presó incondicional pels membres del govern de la Generalitat i manté que els delictes pels quals se’ls acusen “no s’ajusten a les accions efectuades ni compleixen els principis establerts a les lleis en aquests casos”. A més de manifestar que la privació de llibertat “vulnera drets fonamentals”, desitgen que sigui revocada perquè tots puguin sortir al carrer.

Un posicionament que ha satisfet el PDeCAT tant a nivell local com comarcal. De fet, el president del PDeCAT al Maresme, Carles Bosch apunta que aquest ha de ser el to perquè els acords de govern d’altres municipis com ara Premià de Mar o Premià de Dalt i fins i tot al Consell Comarcal es mantinguin vigents. En aquest sentit, des del PSC, Xesco Gomar, tot i respectar la decisió de l’agrupació de Calella, no subscriuen el manifest en el conjunt de la comarca. De fet, a Canet de Mar la decisió de fer fora el PSC del govern municipal s’ha ajornat per la setmana que ve, després que l’alcaldessa d’ERC, Blanca Arbell, es reunís ahir amb la regidora Sílvia Tamayo. El govern bipartit de Caldes d’Estrac també ha decidit deixar passar uns dies abans de consumar una possible fractura entre republicans i socialistes. Com Arenys de Mar, on de moment no s’ha mogut res, malgrat les pressions rebudes per expulsar els dos edils del PSC.

El cas dels dos Premià

A Premià de Dalt, on el gener d’aquest any els dos regidors del PSC es van incorporar al govern del PDeCAT i ERC, es podria desencallar dimarts, quan hi haurà l’assemblea dels demòcrates. Allà se sotmetrà l’acord a consideració de la militància. L’alcalde, Josep Triadó (PDeCAT), va destacar la bona sintonia amb els socialistes “però els esdeveniments a nivell nacional són extraordinaris”, va precisar. Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Josep Font, es mostra taxatiu i creu que, després de tot el que ha passat, el pacte “no pot continuar”. “Si no es trenca no descarto que ens plantegem sortir del govern”, va afegir-hi.

A Premià de Mar, com passa a Arenys de Mar, cada vegada són més les veus que reclamen al PDeCAT que trenqui el govern. Des de les files socialistes, el regidor David Gutiérrez va assegurar que l’acord “continua en marxa amb normalitat”, tot i reconèixer la possibilitat que els facin fora. “Això seria un error enorme”, va dir Gutiérrez, que va instar “a la unió de totes les forces catalanistes –PSC inclòs– per no trencar ponts de diàleg”. Des d’ERC es mostren receptius a entrar al govern “sempre i quan es faci un front sobiranista” i que el primer pas el faci el PDeCAT.

Sense notícies d’ICV, a Mataró

La moció de censura que el bloc sobiranista de Mataró impulsa contra l’alcalde, David Bote, continua pendent de la decisió del regidor d’ICV-EUiA, Esteve Martínez. La direcció dels ecosocialistes locals i, sobretot, de l’òrbita dels comuns encara no volen avalar una proposta que consideren que poc té a veure amb les qüestions estrictament municipals. De fet, tothom coincideix a dir que més enllà del que passi a la capital maresmenca, el que veritablement tindrà més pes és la conjuntura nacional i com evolucionin els esdeveniments els propers dies. De fet, un dels episodis que s’espera és si, per exemple, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, trenca definitivament el seu pacte de govern amb el PSC. Si fos així, Martínez tindria llum verd per afegir-se als partits convençuts que cal fer fora Bote de l’alcaldia per la tebior amb la qual ha condemnat la violència de l’1-O o l’aplicació de l’article 155 a Catalunya i que són CiU, ERC, la CUP i, tot i que existeix alguna discrepància interna, VoleMataró. Un govern alternatiu que capitanejaria el republicà Francesc Teixidó. “Això ja no va d’independència, va de democràcia i de drets bàsics i han d’escollir si volen quedar-se al costat del PSC, de Ciutadans, del PP i de PxC”, apuntava dijous el convergent Joaquim Fernàndez durant la manifestació que reclamava l’alliberament dels presos polítics. Fins que no arribi el moment, la resta de formacions aposta per esperar i aprofitar l’oportunitat si hi ha prou suports.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.