Política

Elisabet II i el gendre de Trump, en una filtració sobre paradisos fiscals

La investigació esquitxa el president colombià, l’alt responsable de comerç dels EUA i els cantants Bono i Madonna

Anàlisi de 13,4 milions de documents

Grans líders mundials surten a la llista dels Paradise Papers, una nova recerca sobre paradisos fiscals liderada pel diari alemany Süddeutsche Zeitung i el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) que té com a noms estrella implicats la reina Elisabet II, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, el gendre de Donald Trump, Jared Kushner, i el secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross.

La investigació ha analitzat 13,4 milions de documents i detalla casos com ara el del marit d’Ivanka Trump, que ja està sota la lupa de l’FBI en relació a la trama russa, i que, el 2015, hauria rebut 732.000 euros del magnat rus Iuri Milner, cofundador de DST Global, un fons alimentat pel VTB, un banc públic rus i eina financera per al Kremlin, que està afectat per les sancions nord-americanes.

Però Kushner no és l’únic implicat de l’entorn de Trump en aquesta nova filtració que recorda els papers de Panamà. L’alt responsable de Comerç dels EUA, Wilbur Ross, té una participació en una naviliera que ha rebut, des del 2014, 58 milions d’euros d’una polèmica empresa dirigida, entre d’altres, pel gendre de Putin.

Els Paradise Papers també apunten que la reina Elisabet d’Anglaterra té un compte per a despeses personals amb ingressos privats que provenen del ducat de Lancaster, que hauria invertit, el 2005, 6,6 milions d’euros en un fons de les illes Caiman, que va invertir i es va beneficiar d’una companyia que desenvolupava tecnologies d’empremtes dactilars per a telèfons mòbils i que va fer inversions en farmacèutiques. A més, com a mínim des del 2004 i fins al 2010, el ducat també hauria invertit en la societat Jubilee Absolute Return Fund, amb seu a les illes Bermudes. Aquestes inversions extraterritorials de la monarca britànica no surten en els informes anuals del ducat. Una altra reina implicada en aquest nou escàndol fiscal és Noor de Jordània.

Les empreses de Santos

Els documents a què ha tingut accés la investigació tenen com a origen dos proveïdors de serveis extraterritorials a les Bermudes i Singapur i 19 registres mercantils de jurisdiccions opaques, que també revelarien que el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va ser director de dues societats opaques.

Fins al 2001 –aleshores era ministre d’Hisenda–, Santos apareixia com a director de Global Tuition & Education Insurance Corporation, una societat exempta de càrregues fiscals que, després, va passar a mans, entre d’altres, de César Gaviria, expresident colombià. Santos també va dirigir una altra companyia de Barbados, Nova Holding Company Limited, durant dos mesos de l’any 2000. Les dues societats són accionistes majoritàries de Global Education Group Colombia, una empresa que assumeix les despeses educatives de colombians a l’exterior.

Però la llista és llarga. I esquitxa 127 líders polítics, com ara l’excanceller alemany Gerhard Schröder i el ministre de Finances del Brasil, Henrique Campos Meirelles, i també l’expresident de l’Assemblea General de l’ONU Sam Kutesa; empresaris com ara el cofundador de Microsoft Paul Allen, i artistes com ara els cantants Bono (U2), que hi figura amb el seu nom (Paul Hewson) i tenia accions d’una companyia registrada a Malta, i Madonna, que en tenia d’una de subministraments mèdics.

Segons els 96 mitjans de comunicació que formen part del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació, aquesta filtració “és encara més important que els papers de Panamà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.