aplicació del 155
El 155 deixa en punt mort la segregació de Medinyà
La intervenció de la Generalitat, que donava ple suport a la restitució, fa créixer les incerteses sobre el procés
La comissió gestora espera una reunió amb Governació per aclarir la situació
La intervenció de la Generalitat per part del govern de l’Estat ha generat incerteses en el procés de separació dels municipis de Medinyà i Sant Julià de Ramis per l’oposició de l’Estat a la segregació, tot i la Llei 8/2015 del Parlament, que la va validar. La presidenta de la comissió gestora de Medinyà, Montse Garcia, diu que han demanat una reunió amb el departament de Governació per saber com han de procedir a partir d’ara: “Estem en espera d’aquesta reunió perquè un cop suspesa la llei del Parlament per part del Tribunal Constitucional, i la intervenció de la Generalitat, amb la consellera a la presó, no sabem què passarà.”
Garcia es refereix a la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del 13 d’octubre de la sentència del Constitucional en què s’estima el recurs de l’Estat contra la llei del Parlament de Catalunya que aprovava la segregació. Aquest recurs va presentar-lo el govern del PP en considerar que la llei catalana no s’ajustava a l’LRSAL (llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local). El govern de Mariano Rajoy va presentar el recurs, tot i que el grup del PP al Parlament havia votat en el seu dia a favor de la segregació. Un cop es va conèixer sentència, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va dir que la Generalitat no en faria cas, ja que considerava sobirà el Parlament en aquesta qüestió. Aquest inequívoc pronunciament de l’executiu català donava una empara jurídica als dos municipis per tirar endavant la separació de béns i drets. Empara, però, que la intervenció de la Generalitat ha desmembrat.
Plens ajornats
La presidenta de la comissió gestora explica que entén la situació interna que s’està vivint en el Departament de Governació, i que per això esperaran pacientment que els puguin citar per parlar de quins passos ha de fer Medinyà a partir d’ara. Les trobades que han anat tenint –abans de la intervenció del govern– eren bàsicament amb la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, o amb la subdirectora general d’Assistència Jurídica i Règim Local, Àngels Canals. En espera de la reunió, la comissió gestora ha ajornat els plens d’ordenances fiscals i pressupost, i continuen també parades les transferències de competències des de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis al de Medinyà –de fet, des del recurs de l’Estat, no s’havien acabat de desencallar.
L’article 155, doncs, s’ha convertit de manera col·lateral per a Medinyà en un nou entrebanc per poder recuperar de manera efectiva la seva autonomia com a municipi.
Medinyà va ser annexionat forçosament a Sant Julià de Ramis per una llei franquista el 1972. Durant anys es va treballar per teixir les complicitats polítiques necessàries per recuperar-lo. I es van aconseguir, fins al punt que a hores d’ara ningú al territori –ni en l’àmbit social, ni polític, ni econòmic– discuteix ni la viabilitat ni el dret històric de Medinyà de ser independent, tot i l’oposició frontal de l’Estat.