Política

LA UNIÓ FA LA FORÇA. L’Assemblea de Catalunya (1971)

i demà: L’Entesa al Senat (1979)

L’altra Assemblea

El 7 de novembre de 1971 es constitueix l’Assemblea de Catalunya, el “moviment unitari més ampli i important de tota la història de Catalunya”, en paraules de l’historiador Josep Benet

El gran mèrit d’aquella iniciativa rau en el fet d’associar les aspiracions nacionals amb les de classe i definir un programa compartit, els coneguts quatre punts

Allò que liquidaràl’Assemblea no serà l’acció repressiva de la dictadura, sinó la pressió dels partits

El 7 de novem­bre de 1971, la parròquia de Sant Agustí de Bar­ce­lona acull un esde­ve­ni­ment històric. Des de pri­mera hora del matí, unes tres-cen­tes per­so­nes pene­tren cau­te­lo­sa­ment a l’edi­fici. En un banc de la plaça del davant de l’església, una estu­di­ant es con­ver­teix en el semàfor que per­met als assis­tents tenir la cer­tesa que no s’albira cap perill a l’horitzó. Prèvia­ment, cada grup ha ideat el seu propi meca­nisme de con­trol. No es deixa res a l’atzar. La tro­bada clan­des­tina té l’ajuda impa­ga­ble del príncep Joan Car­les, que és a Bar­ce­lona per par­ti­ci­par en un cam­pi­o­nat de rega­tes de la classe Dragó i que ha aca­pa­rat l’atenció de la poli­cia, ple­na­ment con­cen­trada a vigi­lar les can­to­na­des de l’Eixam­ple per on passa la comi­tiva reial. Val a dir que el príncep gua­nyarà la regata amb el iot For­tuna, un bon pre­sagi per als assis­tents a la sessió cons­ti­tu­tiva de l’Assem­blea.

La pre­sidència de la sessió, for­mada per mem­bres de la coor­di­na­dora, se situa just al davant de l’altar. Una vegada fetes les dar­re­res com­pro­va­ci­ons de segu­re­tat, el pre­si­dent de la mesa dona la ben­vin­guda als assis­tents en nom de la comissió pre­pa­ratòria de l’Assem­blea de Cata­lu­nya. Es tracta de Josep Andreu Abelló, una figura extra­or­dinària­ment cone­guda per als assis­tents. Ha estat dipu­tat del pri­mer Par­la­ment autonòmic el 1932 i de les Corts cons­ti­tu­ents el 1977. Es tracta d’un moment espe­ci­al­ment emo­ci­o­nant. Un dels assis­tents, Miquel Sellarès, recor­darà mesos després que “sem­blava que con­tinués el dis­curs que va aca­bar algun dia al Par­la­ment de Cata­lu­nya”. En el seu par­la­ment, Andreu té un recor­da­tori espe­cial per aquells cata­lans “que han dei­xat la vida en defensa dels seus ide­als i en la lluita con­tra la dic­ta­dura, que té sot­mesa la nos­tra pàtria des de fa 32 anys”. També envia una salu­tació espe­cial “als pre­sos i els per­se­guits per les seves llui­tes soci­als i polítiques”.

Tot seguit, cedeix la paraula a Agustí de Semir, qui lle­geix el Resum de tre­ball de la pre-Assem­blea. En el docu­ment es recorda el procés de ges­tació del nou ins­tru­ment uni­tari, que ha par­tit d’una pro­posta de la Comissió Coor­di­na­dora de For­ces Polítiques, per tal d’anar més enllà de la con­fluència dels par­tits i inte­grar els sin­di­cats, els grups d’estu­di­ants i pro­fes­si­o­nals libe­rals, les asso­ci­a­ci­ons de drets humans... O dit en altres parau­les, d’aquells col·lec­tius que han plan­tat cara al règim fran­quista i n’han patit la repressió desen­fre­nada, sense treva. El procés de ges­tació no ha estat gens sen­zill i ha abas­tat un any sen­cer. El mes de febrer se cele­bra una pri­mera reunió en la qual s’aprova el pri­mer docu­ment, en què s’expli­cita la volun­tat d’avançar “cap a l’Assem­blea de Cata­lu­nya”. En el docu­ment lle­git per De Semir es fa incís en la volun­tat de “cer­car en els més amplis sec­tors soci­als, econòmics, polítics i cul­tu­rals del nos­tre poble la con­vergència en la defi­nició d’una alter­na­tiva democràtica que con­fi­guri les exigències mínimes per les quals cal llui­tar en comú, a fi que retorni al poble el poder de decisió”. Després de Semir, pren la paraula Joan Raventós en nom de la comissió pre­pa­ratòria. El diri­gent soci­a­lista remarca “la crisi del règim és una crisi d’estat” i fa incís en la neces­si­tat d’apro­fi­tar aquesta con­jun­tura immi­llo­ra­bles per tal de bas­tir una pla­ta­forma unitària democràtica i anti­fran­quista. Abans de començar les dis­cus­si­ons, Joan Colo­mi­nes demana que es dedi­qui un minut de silenci a Anto­nio Ruiz Villalba, assas­si­nat pocs dies abans, durant una mobi­lit­zació dels tre­ba­lla­dors de la Seat en què es dema­nava la read­missió d’alguns com­panys aco­mi­a­dats.

Tam­poc ha estat gens fàcil con­sen­suar un pro­grama comú. De fet, el docu­ment s’ha aca­bat de per­fi­lar a la sagris­tia de l’església de Sant Medir, men­tre a la sala de l’assem­blea es lle­gei­xen els mis­sat­ges d’adhesió. Alguns dels assis­tents expli­ca­ran poste­ri­or­ment els punts de fricció. Fran­cesc de B. Ara­gay, per exem­ple, recorda que el de la coor­di­nació amb la resta de l’Estat va ser el que va aixe­car més pol­se­guera. També es debat, sense con­sens final, una esmena de l’Assem­blea d’Intel·lec­tu­als en què es demana que es faci cons­tar que es garan­teixi “l’accés efec­tiu del poble al poder econòmic i polític”. Una crònica apa­re­guda al diari Le Monde recorda que, en total, van haver-hi tren-ta-dues inter­ven­ci­ons i més de cinc hores d’un debat intens però alhora cor­dial. En tot cas, una vegada acon­se­guit el con­sens, els qua­tre punts es con­ver­tei­xen en un eslògan repe­tit fins a l’exte­nu­ació i reproduït en el car­net dels asso­ci­ats, tal­ment com si hom s’obsedís a memo­rit­zar-lo.

Després de la sessió, una mul­ti­tud de gent aban­dona el recinte bar­re­jats entre els feli­gre­sos que aban­do­nen les mis­ses ves­per­ti­nes. Els uns se’n van amb l’espe­rit apai­va­gat per haver com­plert amb el pre­cepte pas­qual i els altres, amb la satis­facció d’haver par­ti­ci­pat en una tro­bada ines­bor­ra­ble sense cap tipus de pressió poli­cial.

Tot i la mag­ni­tud de la tro­bada, les auto­ri­tats fran­quis­tes no en tin­dran conei­xe­ment fins l’endemà. I no pas per la diligència poli­cial, sinó a través dels mit­jans de comu­ni­cació estran­gers. El dia abans, els repre­sen­tants de l’Assem­blea con­vo­quen una roda de premsa a la qual assis­tei­xen peri­o­dis­tes espa­nyols i estran­gers. L’endemà, el gover­na­dor civil de Bar­ce­lona, Tomás Pelayo, tindrà conei­xe­ment de la tro­bada a través d’una tru­cada del seu supe­rior, el minis­tre de la Gover­nació, Tomás Gari­cano. La deso­ri­en­tació de la poli­cia és tal que hau­ran de recórrer als arxius per tal de con­fec­ci­o­nar una llista de sos­pi­to­sos i, al final, aca­ben dete­nint “els de sem­pre”. El ridícul de les auto­ri­tats fran­quis­tes no només es tra­du­eix en aquesta acció indis­cri­mi­nada, sinó també en la nota de premsa que farà pública el Govern Civil l’endemà mateix, en la qual es parla d’un “segundo intento” de cele­brar la reunió “sin que se pueda afir­mar rotun­da­mente que llegó a cele­brar-se”. La cita ante­rior, més pròpia d’un debat par­la­men­tari que no pas d’una nota de premsa ofi­cial, posa de mani­fest la inco­mo­di­tat de les auto­ri­tats per una reunió en la qual havien par­ti­ci­pat alguns dels anti­fran­quis­tes més fit­xats per la poli­cia.

Per tal d’inten­tar sobre­po­sar-se d’aquest ridícul, els homes de la Social van con­cen­trar en una repressió des­me­su­rada, començant per l’inter­ro­ga­tori dels peri­o­dis­tes i aca­bant per la detenció dels “de sem­pre” i que no eren altres que les per­so­nes que tenien fit­xa­des, sense saber del cert si havien par­ti­ci­pat o no en la reunió cons­ti­tu­tiva. En tot cas, aquell dia va començar a cami­nar l’Assem­blea de Cata­lu­nya.

L’acti­vi­tat poste­rior

L’Assem­blea no es va limi­tar a esde­ve­nir un orga­nisme bar­ce­loní, en què hi fos­sin repre­sen­ta­des les cúpules dels par­tits i sin­di­cats. Ben aviat, va acon­se­guir una àmplia repre­sen­tació ter­ri­to­rial. Un any després de la seva cons­ti­tució, ja aplega repre­sen­ta­ci­ons d’una dot­zena de comar­ques, ja sigui a través de repre­sen­ta­ci­ons muni­ci­pals o comar­cals. L’èxit ter­ri­to­rial de l’Assem­bla no només es posa de mani­fest per aquest fet, sinó per l’acti­vi­tat des­ple­gada. Les mobi­lit­za­ci­ons que es van pro­duir a pobla­ci­ons com ara Vic, Ripoll o Sant Cugat van per­me­tre esten­dre la lluita anti­fran­quista com una taca d’oli i esta­blir les bases per a la poli­tit­za­ci­ons d’amplis sec­tors de la ciu­ta­da­nia, tal com es com­pro­va­ria el 1979, amb les pri­me­res elec­ci­ons muni­ci­pals.

A par­tir del 1973, el movi­ment patirà la repressió del règim. L’octu­bre d’aquell any, cent tretze per­so­nes de la per­ma­nent de l’Assem­blea seran detin­gu­des a la parròquia bar­ce­lo­nina de Santa Maria Mit­jan­cera; i, gai­rebé un any després, sei­xanta-set més seran repre­sa­li­a­des després de par­ti­ci­par en una reunió del col·legi de les escolàpies de Saba­dell. Mal­grat tot, el movi­ment seguirà amb la seva tasca d’impul­sar el crei­xe­ment ter­ri­to­rial i orga­nit­zar cam­pa­nyes popu­lars. Una d’aques­tes serà el cicle Les ter­ce­res vies, el pri­mer semes­tre de 1975, un espai en què els prin­ci­pals líders polítics expo­sa­ran la seva anàlisi i els seus plan­te­ja­ments ideològics. En aquell moment, el fran­quisme ago­nitza i els par­tits comen­cen a emer­gir amb força per tal de pren­dre el relleu de l’Assem­blea. En aquest sen­tit, allò que liqui­darà aquesta pla­ta­forma unitària no serà l’acció repres­siva de la dic­ta­dura, sinó la pressió dels par­tits polítics. Després de la mort del dic­ta­dor, la dis­crepància entre aquells que veuen l’Assem­blea com un ins­tru­ment vàlid fins la lega­lit­zació dels par­tits polítics i aquells que la volen fer durar fins asso­lir ple­na­ment els objec­tius for­mu­lats el 1971, s’apro­fun­dirà. Aquest serà l’inici de la fi d’aque­lla experiència que, en parau­les de l’his­to­ri­a­dor Josep Benet, és “el movi­ment uni­tari més ampli i impor­tant de tota la història de Cata­lu­nya”; una afir­mació gens oci­osa si tenim en compte les experiències prèvies i les que es con­cre­ta­ran a par­tir d’aquell moment.

L’Assem­blea es con­ver­tirà, des del pri­mer moment, en una escola de política per a mol­tes per­so­nes, que ini­ci­a­ran d’aquesta forma una tra­jectòria sovint llarga i fecunda; d’altres, en canvi, viu­ran aque­lla experiència com un parèntesi i mai s’afi­li­a­ran a cap par­tit polític ni ocu­pa­ran càrrecs relle­vants. Més enllà d’aquest bagatge indi­vi­dual, l’Assem­blea de Cata­lu­nya es con­ver­tirà en un refe­rent ine­lu­di­ble dels movi­ments uni­ta­ris poste­ri­ors, entre els quals cal comp­tar-hi l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana o la Taula pel Referèndum. La lliçó que es va donar aquell 7 de novem­bre de 1971, doncs, va resul­tar pro­fi­tosa.

6

Els quatre punts
El carnet de l’Assemblea de Catalunya recollia els quatre punts aprovats en la primera sessió: la consecució de l’amnistia general dels presos i exiliats polítics; l’exercici de les llibertats democràtiques fonamentals; el restabliment provisional de les institucions i dels principis configurats en l’Estatut del 1932 “com a expressió concreta d’aquestes llibertats a Catalunya i com a via per arribar al ple exercici del dret d’autodeterminació”; i, finalment, “la coordinació de l’acció de tots els pobles peninsulars en la lluita democràtica”.
Les veus crítiques
En l’Assemblea van tenir-hi un notable protagonisme el PSUC i alguns independents, com ara Jordi Carbonell, Josep Benet, Josep Andreu i Abelló, Miquel Sellarès, Alexandre Cirici o Agustí de Semir. Però també va rebre algunes crítiques, com ara dels polítics Jordi Pujol, Josep Pallach, Heribert Barrera, Anton Cañellas o el mateix president de la Generalitat a l’exili, Josep Tarradellas. De fet, Miquel Sellarès recorda que “l’Assemblea de Catalunya no volia el retorn de Tarradellas” com a president.
ENRIC PUJOL HISTORIADOR

“Cal una acció unitària, i això és un element de suma”

Pere Bosch i Cuenca

L’historiador Enric Pujol (Figueres, 1960) és doctor en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Recentment ha tingut cura de l’edició dels documents de l’Arxiu Tarradellas, aplegats en el llibre El retorn del president (juny-desembre 1977) i actualment treballa en el següent volum, dedicat a la Generalitat provisional.

Què representa la creació de l’Assemblea de Catalunya des d’un punt de vista de lluita antifranquista i d’acció unitària?
Va se r un salt endavant qualitatiu perquè va permetre impulsar una política de caràcter antifranquista des de l’acció al voltant d’uns punts molt coneguts i fonamentals. Tenir uns punts en comú era un salt endavant molt important perquè les diferències i les sensibilitats polítiques eren molts importants. També val la pena destacar les mobilitzacions que va organitzar.
Què destacaria de la seva actuació o propostes?
El fet d’haver aconseguit el programa mínim i tenir una acció efectiva al carrer, amb presència pública. L’11 de Setembre de 1976 marca un punt d’inflexió. Serà un espai de captació de molta gent que no està polititzada, permetrà popularitzar Els Segadors. A nivell popular, era un organisme reconegut per tothom, fins i tot per aquells que no hi participaven. Es va expandir per tot el territori, i això feia que fos molt efectiva en l’aspecte organitzatiu.
Quan es va dissoldre, s’havien aconseguit tots els seus objectius?
Un dels fonamentals, que l’Estatut havia de ser un instrument per a l’autodeterminació, va quedar en el tinter. Va haver-hi una tensió entre els partits que volien defensar la persistència d’una plataforma unitària i els que volien seguir per la via electoral. La presidència mateixa de la Generalitat tampoc no veia gaire bé aquest instrument. El tema de l’autodeterminació no entrarà. S’opta per la via de la reforma política i hi ha qüestions fonamentals, com la monarquia o la unitat territorial, que no es volen qüestionar i els partits acaben acceptant-ho de forma majoritària. El que mantindrà la flama i tindrà un èxit electoral és Lluís Maria Xirinacs, que és elegit senador i que explica aquesta qüestió en el llibre La traïció dels líders, en què es fa una crònica de les renúncies del procés de transició. Xirinacs i altra gent no volen dissoldre l’Assemblea, que qualifiquen com “l’exèrcit pacífic del poble català”. Hi ha un aspecte fonamental, que és el canvi d’hegemonia en el si de l’Assemblea, que inicialment va ser el PSUC però que cap al final va variar.
Podem extreure alguna lliçó d’aquell instrument des de la perspectiva de la situació actual?
La força de la unitat i l’estructuració més enllà dels partits sense negar-los. Cal una acció unitària i això és un element de suma. Això és un model que en moments de transició política com el que vivim és fonamental, sigui electoral o no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia