Política

Eleccions 21-D

Puigdemont diu que el 21-D és la segona volta de l’1-O

Junts per Catalunya va presentar ahir els seus candidats a les quatre circumscripcions en un acte en què la candidatura s’autoproclama com la que ofereix la unitat reclamada pels ciutadans

La precampanya de Junts per Catalunya (JxCat) va arrancar ahir formalment amb la presentació dels integrants de les llistes de les quatre circumscripcions, en un acte celebrat a Sant Julià de Ramis (el poble on el president no va poder votar l’1 d’octubre a causa de la irrupció de la Guàrdia Civil) en què les intervencions van transmetre el missatge que la seva és la candidatura “unitària i transversal” que necessita i reclama el país si es volen recuperar les institucions i el govern legítims. L’alcaldessa de Girona i número tres d’aquesta circumscripció, Marta Madrenas, va concretar-ho en una frase que bé podria ser l’eslògan de campanya: “És la llista que vol la gent.”

En la intervenció més esperada de l’acte, Carles Puigdemont va assegurar des de Brussel·les (a través de videoconferència i pantalla gegant) que la cita del dia 21 és de fet la segona volta de l’1 d’octubre. Segons el seu parer, cal l’esperit d’aquella jornada de dos mesos enrere –en què la pau i la llibertat van vèncer i es va fer palesa “la impotència de l’Estat” per dialogar– com a fórmula per empènyer el país cap a l’esperança. Ni ell ni la resta dels que van parlar van explicar un programa de govern, més enllà de les referències a treballar per aconseguir la República o garantir la llibertat.

ERC i el PSC

Tímidament, en aquest primer gran acte de precampanya, JxCat es va recordar d’ERC i de l’intent frustrat de fer amb ells una llista conjunta. Se’n va cuidar precisament un exmilitant dels republicans, el cap de llista per Tarragona, Eusebi Campdepadrós. Segons ell, la gent demana unitat. “No ha estat possible i per això soc aquí”, va afirmar en un to que es pot interpretar com de retret. Sí que va ser contundent l’advocat tarragoní a l’hora de criticar un PSC que s’alinea amb el PP i Cs, i que, per tant, està avalant “l’espoli” i “la paràlisi” que implica l’aplicació de l’article 155.

L’inici de la precampanya de JxCat va tenir d’escenari la plaça del davant del pavelló de Sant Julià de Ramis, rebatejada amb el nom d’1 d’Octubre. Els conductors de l’acte van ser la periodista Pilar Calvo i el dramaturg Josep Lluís Bozzo, tots dos, integrants de la llista de Barcelona. Van anar citant tots els membres de les quatre llistes perquè pugessin a l’escenari (la immensa majoria hi eren) enmig d’aplaudiments. Aquests van ser més intensos quan es van sentir els noms dels empresonats o exiliats.

LA FRASE

Aquesta diversitat [de la candidatura] és la que més s’assembla a la diversitat del nostre país
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Pascal hi veu un plebiscit

acn

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va plantejar ahir les eleccions del 21 de desembre com un “plebiscit entre Rajoy i Puigdemont”. Pascal va deixar clar que a Junts per Catalunya “només” li serveix “guanyar” els comicis per “deixar clar” al president del govern espanyol que “cap article pot aturar la voluntat d’un poble”. La coordinadora general del PDeCAT també va voler remarcar que JxCat “no seria possible” sense la seva formació i va donar valor al fet que “recull el sentit d’unitat que reclamava la ciutadania”. Pascal, a més, va exigir la posada en llibertat de Sànchez, Cuixart i els consellers a la presó. “Volem competir en igualtat de condicions amb la resta de formacions polítiques”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia