Un “esperpent” que “suma enemics”
L’unionisme desqualifica la protesta de Brussel·les i fa una crida a manifestar-se a les urnes
Domènech justifica no haver-hi assistit pel “context electoral”
L’unionisme va treure importància a la manifestació independentista de Brussel·les i va recordar que l’autèntic test són les eleccions del 21 de desembre. Com és costum, el PP va ser qui va dedicar les paraules més dures a aquesta mobilització. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va acusar l’independentisme d’“ampliar l’abast dels seus enemics” i “sumar-hi”, ara també, Europa. Fins i tot va dir dels partits sobiranistes que persegueixen un “objectiu d’aïllament molt preocupant”, i els va culpar que Barcelona experimenti un descens en les visites turístiques aquests dies del pont. El candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol, va afegir llenya al foc qualificant la mobilització d’“espectacle esperpèntic” que denota el “fanatisme” de part de la societat catalana. Per Albiol, posa en evidència que “hi ha una part de la població catalana que s’ha deixat endur per un encantador de serps irresponsable”, referint-se, així, a Puigdemont. García Albiol va prometre reduir en un 60% les 391 societats de la Generalitat, perquè són, segons va dir pel broc gros, un “xiringuito de l’independentisme”. Més enllà del titular, no va donar cap nom d’empresa pública ni va concretar més aquesta mesura.
Tot i indicar que respectava la protesta, el número dos de Ciutadans (Cs) per Barcelona, Carlos Carrizosa, va subratllar que el “test de veritat” és el 21-D i no els “manifestòmetres”. Al mateix temps, no es va estar de mostrar la seva sorpresa perquè la manifestació es fes a Brussel·les, després que el candidat de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, plantegés la possibilitat d’un referèndum sobre si Catalunya havia de continuar a la Unió Europea. En clau interna, Cs va continuar alimentant la brega constant que es produeix dins del bloc constitucionalista i a favor del 155 per marcar perfil com a líder de l’unionisme. Així, Carrizosa va demanar al líder socialista, Miquel Iceta, que defineixi si pactarà amb independentistes i aclareixi si vol “continuar amb el procés o posar-hi fi’’.
Després de declarar-se “ferm partidari” del dret de manifestació i la llibertat d’expressió, Iceta va assegurar que la manifestació li semblava “molt bé”, però va destacar que la força en democràcia es demostra “el dia que es vota amb totes les garanties i es prenen les decisions a partir de mecanismes legals establerts”. Iceta va respondre a les pressions a què el sotmeten els partits espanyolistes ressaltant que l’única cosa que planteja és “millorar el finançament”. “Els independentistes ja hi han renunciat, ni tan sols van a les reunions, i els que no són independentistes diuen que ja estem bé. Però què diuen? On viuen?”, va preguntar-se, en un acte sectorial dedicat a la gent gran, fet a l’edifici històric de la UGT a Barcelona.
Restablir la confiança
En la línia de presentar-se com el candidat de l’ordre, Iceta va prometre restablir la confiança i l’estabilitat a Catalunya per recuperar la inversió i garantir la despesa social, i va censurar el govern de Puigdemont per haver “fet por” als inversors. També el va criticar per haver tingut un delegat de la Generalitat al Vaticà, una despesa que va considerar supèrflua: “Qui vulgui resar que ho faci a casa.”
Per la seva banda, el candidat de Catalunya en Comú-Podem (CatECP), Xavier Domènech, va justificar l’absència de la seva formació en la protesta de Brussel·les “pel context de campanya electoral”. En una conferència de premsa organitzada per l’ACN, Domènech va expressar el seu “respecte” per tots els ciutadans que es van manifestar, però al mateix temps va puntualitzar –per raonar la seva posició– que aquest era un context “extraordinari”, amb “una part del govern destituït a la presó i una altra fora del país”, i enmig d’una campanya electoral.
Domènech es va vantar de ser “l’única garantia progressista” i va instar els partits d’esquerres a revertir les retallades i instaurar una fiscalitat progressiva. A més, va alertar que el PSC ha emprès un “camí directe” per pactar amb el PP i Cs.