El ministre d'Indústria nega que Catalunya pugui reclamar «solidaritat energètica»
Montilla li recorda que altres territoris encara produeixen menys energia, mentre l'Estat reitera que consensuarà la decisió
En resposta a l'opinió del govern, que considera que Catalunya ja acull massa instal·lacions nuclears, Sebastián va declarar ahir des de Brussel·les que Catalunya no pot reclamar «solidaritat energètica» quan consumeix més energia nuclear que la que produeix. Sebastián, a més, va explicar que encara està esperant la carta que el president de la Generalitat va anunciar que li enviaria, expressant-li el desacord de l'executiu català amb la instal·lació del magatzem de residus nuclears a Catalunya. Precisament, en relació amb el possible emplaçament del magatzem a Ascó, el ministre va manifestar que cal buscar «una solució de consens entre tots». «Em sembla molt difícil de justificar que si ho volen els ciutadans d'una població, li ho negui l'autonomia, no em semblaria raonable», va dir Sebastián sobre el desacord del govern català a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó.
També el vicepresident tercer del govern de l'Estat, Manuel Chaves, va insistir ahir que encara que la decisió última sobre l'MTC és de l'executiu la seva intenció és adoptar-la per «consens» amb els municipis i les comunitats autònomes afectades. Amb tot, Chaves defensa la necessitat de construir el magatzem de residus nuclears. «Seria com construir una casa sense cuina o cambra de bany», va dir.
Per la seva banda, Montilla va reconèixer que Catalunya consumeix més energia que la que produeix, però també va recordar que hi ha altres territoris de l'Estat que produeixen menys energia nuclear que Catalunya i, en canvi, en consumeixen més. El president de la Generalitat va referir-se per primera vegada públicament a la polèmica d'Ascó (dilluns ho va fer en una entrevista a Antena 3) al Parlament. I va aprofitar per marcar distàncies amb els seus socis de govern, ICV i ERC, recordant que no és antinuclear. Dirigint-se a la portaveu parlamentària d'ICV, Dolors Camats, Montilla va dir: «Vostè i jo tenim coincidències i discrepàncies. Començarem per les últimes ja que vostè segurament és antinuclear i jo no, perquè jo crec que és necessari un magatzem de residus nuclears a l'Estat i vostè potser no.» A més, el President va voler deixar clar que qui té la competència per decidir l'emplaçament de l'MTC és el govern de l'Estat.
Per ICV, només hi ha una fórmula per aconseguir consensuar el lloc on s'instal·le el cementiri nuclear, i la solució dels ecosocialistes és començar des de zero el procés. «Si s'hagués d'aplicar el criteri que qui més energia consumeix més n'ha de produir, el cementiri nuclear s'hauria d'instal·lar a Madrid», va dir el secretari general d'ICV, Joan Herrera, en relació amb les paraules del ministre d'Indústria.
Una altra veu política que apel·la al consens és la de la presidenta del PP de Castella-la Manxa, Maria Dolores de Cospedal, que defensa l'obertura d'un expedient als regidors del seu partit a Yebra.
Picabaralla entre Castells i Sancho
El conseller d'Economia, Antoni Castells, va demanar a CiU que sigui responsable i conseqüent, perquè són els seus regidors a Ascó els que han demanat un cementiri nuclear. Així va respondre Castells a CiU, que va reclamar al conseller que expliqui quines accions concretes durà a terme per evitar la instal·lació del magatzem. «I què farà CiU? Perquè suposo que no se li escapa que sense la decisió de l'Ajuntament d'Ascó, governat per CiU, ens estalviaríem tot aquest problema», va replicar el conseller al diputat de CiU Francesc Sancho. Per la seua banda, Sancho va reclamar a Castells que utilitzi els 25 diputats del PSC al Congrés i els dos ministres del govern de l'Estat, ja que «la seva actuació no s'ha d'emmarcar merament a escriure una carta a un ministre». Sancho va exigir concreció al govern i va constatar que l'episodi d'Ascó evidencia el «fracàs del govern en matèria energètica i mediambiental, especialment a l'Ebre». D'altra banda, el president del grup d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, va demanar a Montilla que acceleri les inversions a l'Ebre per evitar que els municipis vegin l'activitat nuclear com a única sortida.
Estudien fer una nova proposta de resolució en el Parlament
a.sLa possibilitat que el Parlament aprovi una nova resolució per rebutjar l'emplaçament a Catalunya d'un magatzem de residus nuclears torna a estar damunt de la taula. ERC i ICV-EUiA han fet arribar textos, cadascú per la seva banda, segons van assegurar fonts dels dos partits, als altres socis per mirar de consensuar un nou posicionament de la cambra, que el març del 2008 ja en va aprovar un amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA.
La proposta dels republicans rebutja la instal·lació del magatzem nuclear amb dos arguments. El primer és que a Catalunya no hi ha prou consens per situar-hi un cementiri contra el qual ja s'ha expressat el Parlament, el govern i el President, 62 ajuntaments i 7 consells comarcals. El text d'ERC recorda que ja hi ha dues nuclears –amb tres reactors– i que l'energia reverteix en altres indrets de l'Estat. Pel que fa al segon fil argumental es demana que es respecti la directiva europea que obliga a consultar ciutadans i institucions d'un territori abans de decidir on es construeix. Si es consensua la resolució es debatria en el ple que ve.