Territori
El Ter-Brugent, des de la distància
El Consell Comarcal assumeix la feina d’impulsar els pobles de l’interior de la Selva, a tocar de la Garrotxa
Balliu diu que mantindran la feina començada pel consorci dissolt
La sessió d’ahir del consell d’alcaldes de la comarca de la Selva a Santa Coloma de Farners va servir per certificar la dissolució del Consorci del Ter-Brugent, nascut el 2007. El Consell Comarcal de la Selva assumeix la feina de dinamització dels sis pobles de l’interior de la comarca, a tocar de la Garrotxa. “La mateixa feina que feia el Consorci la pot fer el Consell Comarcal de la Selva”, assegura el president del Consell, Salvador Balliu (CiU).
La dissolució del Consorci era la crònica d’una mort anunciada des de l’estiu. A finals de juliol els responsables de l’ens, el president, Eduard Llorà, i el vicrepresident, Marc Garcia, havien presentat la dimissió per carta, i havien abocat el Consorci a la inacció i la pèrdua progressiva d’activitat. Llorà i Garcia asseguraven que el Consell no tenia voluntat política de promoure l’àmbit. Llorà és l’alcalde de les Planes d’Hostoles i Garcia és el batlle de Sant Julià del Llor i Bonmatí.
Els agents que formaven el Consorci –ajuntaments i Consell Comarcal– van decidir dissoldre’l de manera oficial en la reunió del 24 d’octubre. Ahir, davant una quinzena d’alcaldes i alcaldesses de la comarca, incloent-hi el nou batlle de Blanes, Mario Ros, els responsables del Consell van donar més detalls.
Anglès (5.473 habitants) és el poble més gran de l’àmbit del Ter Brugent, que inclou uns 14.000 veïns i vuit pobles, sis de la Selva (Amer, Anglès, la Cellera, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Osor i Susqueda) i dos de la Garrotxa (les Planes i Sant Feliu de Pallerols).
La marxa d’Osor
De tota manera, un dels membres del Consorci, l’Ajuntament d’Osor, va donar-se de baixa al maig, poc abans de la dissolució. L’alcalde osorenc, Joan Pla (Unió i Força Osorenca, UFO), considera que els projectes de l’ens no tenien beneficis concrets per al poble i, per això, tenint en compte l’import de les quotes que havien d’aportar, se’n van desmarcar. A Osor tenen més lligams amb “la subcomarca de les Guilleries” i pobles com ara Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Espinelves i Viladrau, entre d’altres, assenyala Pla.
El president del Consell Comarcal considera que al Consorci l’havia afectat moltíssim la pèrdua de la plaça d’agent d’ocupació i desenvolupament rural (AODL), que havia finançat la Generalitat durant quatre anys però que va quedar extingida a l’abril. El Consorci tenia un pressupost anual d’uns 100.000 euros, incloent-hi el sou de l’AODL i les aportacions de les administracions.
Abans del consell d’alcaldes d’ahir, els alcaldes d’Amer (Maria Rosa Vila), Anglès (Àstrid Desset), Susqueda (Eva Viñolas) i l’esmentat Marc Garcia van acordar amb Balliu que es facin reunions regulars per al Ter-Brugent.
En els últims mesos el Consell Comarcal s’ha desprès dels consorcis ja que la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL) del 2013 havia multiplicat les traves en la seva activitat. Als consorcis se’ls requeria una estructura –secretari i interventor– i informació dels pressupostos. Abans, s’havien extingit el Consorci de Benestar Social o el Consorci de la Crosa.
LES FRASES
Projecte transfronterer per als artesans del territori
La Unió Europea ha concedit un ajut de 100.000 euros en el projecte transfronterer Coop’Art per impulsar l’artesania del territori a banda i banda de l’actual frontera administrativa entre Catalunya i l’Estat francès. El Consorci del Ter-Brugent era un dels socis beneficiaris i, a partir d’ara, ho serà el Consell Comarcal de la Selva. La Unió Europea ha concedit l’ajut al Consell i a altres administracions.
“El compromís dels membres del Consorci és mantenir el projecte d’impulsar l’artesania”, explica el president del Consell Comarcal i alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu (CiU), que assegura que ha detectat “un canvi de dinàmica” en la percepció de fa un temps que el Consell no atendrà de la mateixa manera les singularitats dels pobles d’aquest àmbit. A l’agost, Eduard Llorà havia qualificat d’“error polític estratègic” que el Consorci del Ter-Brugent es dissolgués.
El Poctefa és un programa interterritorial que vincula ens locals de l’Estat francès, Andorra i l’Estat espanyol. Segons el conveni subscrit per una quinzena d’entitats i administracions, el treball conjunt va començar l’1 de novembre i s’acabarà el 31 d’octubre del 2020. A banda del Consell de la Selva, altres socis són l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, el Terracotta Museu (que és també a la capital del Baix Empordà), l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Diputació de Barcelona i la consultoria Activa Prospect, entre d’altres. A Sant Hilari estan molt interessats en els projectes d’artesania en fusta.